Hedebølgerne er ved at have lagt sig, men de høje temperaturer har måske alligevel givet anledning til maddiker i affaldsspanden. Hvis det har været tilfældet hos dig, har vi lavet en guide som renovatøren afleverer hos dig, hvis de konstaterer maddiker ved tømningen. Vi har også givet svar på en række typiske spørgsmål om affald i varmen.
Du kan hente guiden herunder, i en udgave designet til din smartphone. Vil du gerne have en trykt udgave, kan du hente en i vores genbrugsbutikker i Thisted, Hurup og Hanstholm fra mandag d. 5. august.
Hent guiden "Gode råd om affald indenfor og udenfor"
Husk, at når det er varmt det primært handler om opmærksom hygiejne både indenfor og udenfor, så fluerne ikke får lov til at lægge æg (som senere bliver til maddiker) i affaldet. Bekæmp fluerne (brug f.eks. en fluesmækker), så de ikke kan lægge æg i frugt, der står fremme, eller i madaffald, der ligger i køkkenvasken.
Vi har desuden fået en række spørgsmål, der typisk går igen på tværs af kommunen. Dem har vi samlet en række svar på herunder.
Ofte stillede spørgsmål
Kan vi undgå maddiker?
Ja, i langt de fleste tilfælde. Maddikerne udklækkes af æg, som fluer ligger i madaffald. Det kan være i en bio-pose i dit køkken, eller i affald som ligger i håndvasken til afdrypning. Jo bedre du er til at håndtere dit bio-affald indenfor, jo nemmere bliver det udenfor.
Må vi bruge flere poser?
Ja, du må gerne bruge ekstra bio-poser - det vigtige er at få lukket posen/poserne ordentligt, så fluerne ikke kan lægge æg deri. Brug gerne én eller flere poser dagligt. Du kan hente gratis bioposer på kommunens genbrugscentre, hvis du løber tør.
Kan vi bruge andre typer poser?
Nej. Det skyldes, at anlægget som laver bio-affaldet om til biogas, kun kan modtage poser i papir. Andre typer poser, fx øko-plast, bliver ikke ordentligt nedbrudt og ender derfor i de restprodukter, som bio-anlægget afleverer til landmænd som gødning.
Får vi en ny ordning, mere sortering, større spande eller oftere tømning?
Når de nationale rammer for cirkulær økonomi og affaldshåndtering i Danmark er på plads fra Folketinget, kommer vi selvfølgelig til at kigge på ordningens betydning i Thisted Kommune også. Hvad det præcist vil udmønte sig i for kommunens borgere, vides ikke endnu.
Må jeg bruge Rodalon eller Klorin til rengøring af min affaldsspand?
Vi kan kun opfordre folk til at bruge miljøvenlige løsninger, som for eksempel at spule spanden ren med haveslangen eller en højtryksrenser. Efter rengøring af spanden skal du lade den tørre. Maddiker kommer typisk ikke på grund af dårlig hygiejne i spanden, men fordi fluer får lov at lægge æg i bio-affaldet.
Hvordan kommer jeg hurtigt af med dét affald, der er maddiker i?
Du har mulighed for at få foretaget en ekstra-tømning af din affaldsspand. Det koster 150 kr.pr. affaldsspand. Kontakt Affaldssektionen på 99 17 21 57. Kun ejeren kan bestille ekstra-tømning, da det opkræves over ejendomsskattebilletten. Når spanden er tømt, kan du rengøre den og lade den tørre op. Så er den klar til brug igen.
Betyder det noget, hvor affaldsspanden står?
Ja. En varm affaldsspand på en solrig plads vil have en større tendens til at udvikle maddiker end en spand, der står i skygge.
I de 14 dage, hvor spanden ikke skal tømmes, kan den sagtens stå i skygge. Du skal bare huske at køre den ud til skel på tømningsdagen.
Vær OBS på, at du kan tilmelde dig, så du får en SMS dagen før, som minder dig på det.
Læs mere om affaldsordningen for borgere i Thisted Kommune.