Kæmpenyhed i Hundborg

Hvad der indtil videre er Danmarks sjettestørste sten, blev fredag den 14. juni blotlagt. Det var første gang siden 1938 det blev forsøgt, og det har skabt stor interesse i medierne.

19-06-2019Nyhed

Det var det store maskineri, der var kørt i stilling, da Thisted Kommune fredag den 14. juni for første gang i mere end 80 år forsøgte at grave Hundborgstenen fri. Denne gang skal det dog ikke blot blive ved forsøget, og når stenen er fri af marken, skal den flyttes og udstilles i nærheden af udgravningsstedet. Thisted Kommune, lodsejeren og borgerne i Hundborg har en forventning om, at det store geologiske fund vil være med til at skabe en øget interesse blandt turister og trække dem til Thy og Hundborg.

Hvad er Hundborgstenen?
I 1938 var Jens Hedegaard, daværende ejer af marken, hvor stenen ligger nu, stødt på en sten med sin plov. Da det skete gentagne gange, ville Jens Hedegaard gerne have stenen gravet op og fjernet. Men det viste sig hurtigt, at stenen ikke uden videre lod sig fjerne.
Hilmar Ørdum, som på det tidspunkt var direktør for Danmarks Geologiske Undersøgelser, vurde-rede at stenen var et af de mest interessante geologiske fund i lang tid.

Stenen er af typen “larvikit”, som stammer fra Larvikområdet i Sydnorge, og er kommet til Danmarks under istiden. Eksperter vurderer at Hundborgstenen vejer omkring 170 tons, eller hvad der svarer til ti busser. Det gør Hundborgstenen til landets sjettestørste sten og den tredjestørste i Jylland, kun overgået af Mørupstenen ved Herning (500 tons) og Dynen ved Frederikshavn (270 tons). Danmarks største sten er Damestenen ved Hesselager på det sydøstlige Fyn. Den måler 46 meter i omkreds, er 10 meter høj og vejer 1000 tons.

Herunder kan du læse, hvad medierne skriver om Hundborgstenen:

Opdateret 4/7: 3D-scanning af Hundborg Stenen - Tv Midt/vest

Kæmpe turistattraktion – Radio24syv Morgen
Hundborgs store sten frem i lyset - Nordjyske
En af Danmarks største sten gravet fri – Jyllands Posten
En af landets største sten bliver gravet fri i Thy: Skal trække turister til området - DR
Hundborg-stenen (19:44 minutter inde) – DR, TV Avisen
Hundborg-stenen graves fri – TV Midt Vest
Hundborg-stenen – DR P4 14. juni (1 t. 26 min. 33 sek. inde) og (1 t. 36 min. 31 sek. inde) og (1 t. 43 min. 37 sek. inde)
Hundborg-stenen graves fri - TV Midt Vest
Hundborg-stenen - Radio24Syv
Hundborg-stenen graves fri fredag - Nordjyske
Det er sgu da en lækker sten - Thisted Dagblad
101 kæmpesten er kommet på landkortet: Her finder du Danmarks største sten – DR
Et geologisk fyrtårn i Thy
Tonstungt arbejde i Thy: Hundborgstenen graves fri – TV2 Nord
Top ti kæmpesten i Danmark
Nu graves Hundborgstenen fri - Limfjord Update
Video af Hundborgstenen

Svenske medier
Stenjätte ska locka turister till Jylland – Smålandsposten
Stenjätte ska locka turister till Jylland – Aftonbladet + NSD+ Ekuriren + Piteåtidningen + Sydöstran + Blekinge Läns Tidning + corren.se
Video