Fællessang med afstand og julefrokoster: Julehyggen er i fokus på plejecentre i Thy

2020 har været et hårdt år med mange afsavn for de ældre på plejehjem og plejecentre i Thy. Derfor er der også skruet op for de hyggelige aktiviteter i december flere steder.

17-12-2020Nyhed

Beboere på Vibedal synger sammen
På Vibedal mødes beboerne også hver dag for at synge sammen med de andre beboere i deres huse.

Hver formiddag sker der noget særligt i døgngenoptræningen på Dragsbækcentret i Thisted.

Lidt i 11 kommer beboerne ud af deres lejligheder, hvor de får et sanghæfte med dagens sange i hænderne. Og så fyldes gangene på plejehjemmet af gamle salmer og julesange.

Det er ikke alle de fremmødte, der har sproget eller lungekapaciteten til at synge med, men alle følger med i teksten, og læberne former langsomt ordene.

- Det er dejligt at komme ud og møde de andre. Det giver en form for fællesskab, selvom vi ikke kan være tæt på hinanden.

Sådan fortæller Jytte Hedegaard, der er klar hver dag kl. 11.00, når beboerne på døgngenoptræningen på Dragsbækcentret synger sammen.

Jytte Hedegaard har boet på centret i tre måneder. I store dele af den tid har coronaen forhindret besøg.

- Jeg er vant til at bo alene, men det har betydet, at jeg ikke har kunnet se mine børnebørn, fortæller hun.

Men hun kan mærke, at personalet på Dragsbækcentret gør hvad de kan for at skabe sammenhold og hygge i en svær tid.

- Sangen har været en god ting at kunne se frem til hver dag. Og vi har også været med til at pynte op og lave juledekorationer, fortæller Jytte Hedegaard.

Bente Zobbe synger sammen med en beboer.
Personalet på Vibedal er med hver dag, når der synges og fortælles historier.

Noget hyggeligt at samles om
Traditionen med fællessang hver for sig på Dragsbækcentret har stået på lige siden maj måned.

Fysioterapeut Helle Simone Hviid ville rigtig gerne lave noget på centret, der gav beboerne en følelse af at være en del af noget større, selvom coronavirus har haft store konsekvenser for beboernes hverdag.

- Folk er blevet rigtig glade for sangen, og de kommer og er med, selvom nogle ikke kan synge. De er sammen med andre om noget, i en tid hvor det er svært at finde ting, man må samles om, siger hun.

Her op til jul er sangene på Dragsbækcentret blevet til julesalmer og julesange. Denne tirsdag i december er det “Juletræet med sin pynt” og “Søren Banjomus”, der fylder gangene på Dragsbækcentret.

Beboere synger sammen på Vibedal
Alle er rigtig glade for den fælles sang på Vibedal lige før frokosten bliver serveret. Mange, der tidligere spiste på værelset, kommer nu ud for at være sammen med de andre.

- Der er noget godt i at hive gamle sange frem, der er genkendeligt og frembringer gode minder, fortæller Helle Simone Hviid.

Det er langt fra kun på Dragsbækcentret, at der er fokus på at skabe hygge og fællesskab på sikker afstand denne jul.

Pynt i lange baner
På Vibedal spreder lyskæder og julehjerter varmt lys fra loftet og ud på gangene. Julen titter frem alle steder i form af julebukke, guirlander, juletræer og de obligatoriske julestjerner, der står på alle borde.

Det er Linda Pedersen, der er husassistent, der har sørget for en stor del af julepynten på fællesarealerne. Hun har brugt cirka en uge på at få det hele på plads, men det er tid, hun meget gerne bruger.

- De nyder det alle sammen. Det gør de virkelig, og jeg synes, det er rigtig dejligt at kunne glæde dem, fortæller hun.

På Vibedal er der også arrangeret velværebehandlinger til alle beboere i hverdagene. Der bliver holdt en corona-sikker julefrokost. Og så mødes de ældre i husenes fællesrum hver formiddag for at synge sammen og høre historier om gamle juletraditioners ophav.

Sang på Vibedal

Vil gerne gøre noget ekstra
Bente Zobbe, der er leder på Vibedal, fortæller, at personalet ønsker at give beboerne en dejlig jul på trods af de udfordringer, coronavirussen giver.

- Julen er altid hyggelig på Vibedal, men i år har vi forsøgt at gøre noget ekstra ud af det. Det synes vi, alle fortjener, siger Bente Zobbe.

På Vibedal har der derfor også været en udendørs udstilling med billeder af Dronning Margrethes liv, der blev vist på et stort lærred med musik til.

Flere steder har der også været arrangeret alternative Lucia-optog, hvor personalet har taget turen med lys og sang gennem gangene.

Tingene er ikke, som de plejer at være, men der bliver fundet nye måder at være sammen på.

Julen er hjerternes fest. Og hjerte er der en masse af på plejecentrene.

Kontaktinfo

Ældre og Træning
Asylgade 30
7700 Thisted
Telefon: 99 17 19 20

Træning og Rehabilitering
Social-, Sundhed- og Kulturforvaltningen
Simons Bakke 37
7700 Thisted
Telefon 99 17 19 82
E-mail: traening@thisted.dk

Visitation og hjælpemiddeldepot
Industrivej 5
7700 Thisted
Telefon: 99 17 19 10
E-mail: visitation@thisted.dk


Åbningstider:

Mandag - onsdag   
08.00 - 15.00
Torsdag 08.00 - 17.00
Fredag 08.00 - 13.00

Telefontider:

Mandag - onsdag   
08.00 - 15.00
Torsdag 08.00 - 17.00
Fredag 08.00 - 13.00
Opdateret 17-12-2020