Et samarbejde mellem Thisted Kommune og et bæredygtighedsnetværk giver små og mel-lemstore virksomheder overblik over potentielle ressource-, energi- og miljøforbedringer.
Vi kan vist allesammen miste overblikket, hvis vi prøver at få styr på, hvordan vi kan optimere hjemmet; der kan sikkert lægges et ekstra lag isolering på loftet, vinduerne kan måske tætnes. Hvidevarerne kan måske skiftes ud til energivenlige modeller? Alle glødepærer kan erstattes af LED-pærer og der er måske mulighed for at etablere solceller? Men så er der også noget, der hedder jordvarme? Er det bedre? Som sagt; det kan hurtigt blive en uigennemskuelig affære for privatpersoner at energioptimere hjemmet.
Det er ikke anderledes, hvis du er virksomhedsejer; der er mindst lige så mange ting at tage stilling til. Det kan så suppleres med, at selve virksomhedens produktion måske også kan optimeres. Så bliver det virkelig kompliceret.
Der er hjælp at hente
I samarbejde med Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark (NBE), tilbyder Thi-sted Kommune at screene små og mellemstore virksomheder. Det går i al sin enkelhed ud på, at et team af eksperter gennemgår virksomheden for mulige energi- og ressourcepotentialer. Holdet af eksperter består af repræsentanter fra Aalborg Universitet og energiselskabet ENIIG, som begge er videnspartnere, en miljøsagsbehandler fra kommunen, som bidrager med viden om regler og lokale forhold, en repræsentant fra det lokale erhvervscenter som har viden om andre initiativer og tilskudsmuligheder fra kommunen, samt en tovholder og en referent fra NBE, som også bidrager med indsigt i grøn omstilling og markedsføring.
- Vi får en rundvisning på virksomheden, hvor vi gennemgår alle detaljer; lidt ligesom når en bygge-sagkyndig gennemgår et hus, der skal have lavet en tilstandsrapport. Det er altså alle mulige faktorer, vi kigger på, fortæller Mads Bech-Hansen, miljøsagsbehandler ved Thisted Kommune.
Efter gennemgangen får virksomheden præsenteret en ressourceplan, hvor det fremgår hvilke steder, der kan spares ressourcer.
Det hele ender med, at et eksisterende produkt eller en proces gøres grønnere og virksomheden sparer både penge og skåner miljøet. Og ofte er det små ting, der samlet set gør en stor forskel:
- Vi kan reducere vores elregning med cirka 8000,- om måneden ved bl.a. at ændre lysmængden i vores produktionshaller, siger Hans Buck, administrerende direktør ved AB Metal.
Læs mere om SMV-screeninger og om
Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark her.
Og to korte videoer om screeningerne på hhv.
AB Metal og
Pandalus Hanstholm.