Bliv vaccineret mod svær lungebetændelse

Hvis du er beboer på et ældrecenter, eller har en kronisk lidelse og er fyldt 65 år, eller hvis du er i den særlige risikogruppe, har du ret til en gratis vaccine mod svær lungebetændelse (peumokokinfektion).

05-05-2020Nyhed

Selvom coronavirussen er den p.t. mest alvorlige sundhedsrisiko, er der stadig en række af sygdomme, det kan være nødvendigt at vaccinere sig imod.

En af den er svær lungebetændelse, også kaldet pneumokok-infektion.

Infektion med pneumokokker er en hyppig årsag til lungebetændelse hos voksne og kan føre til invasiv pneumokoksygdom, der kan give fx blodforgiftning og/eller meningitis. Der findes to pneumokokvacciner, som er godkendt til brug til voksne. Den 13-valent konjugeret vaccine som bruges i det danske børnevaccinationsprogram og en 23-valent polysakkarid-vaccine.

- Det er i højere grad andre pneumokoktyper end dem, der er dækket af børnevaccinationsprogrammet, der nu forårsager invasiv pneumokoksygdom. Derfor er den 23-valente polysakkaridvaccine valgt til det nye vaccinationsprogram. Det vil give den bredest mulige dækning mod de pneumokoktyper, som cirkulerer i befolkningen. Dermed vil man opnå en større forebyggende effekt over for invasiv pneumokoksygdom”, siger Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen.

Hvis du falder i gruppen, som har ret til en gratis vaccine, skal du kontakte din egen læge.

Du kan også læse mere om lungebetændelse på sundhed.dk.