Opskriften på det gode job og det gode liv – langt fra storbyen

Thisted Kommune inviterer til konference på Aalborg Universitet om bosætning, pendling og arbejdskraft.

03-03-2020Nyhed

Hvad er det i grunden, der får unge til at flytte til en yderkommune efter endt uddannelse – og måske endda købe en bolig der i stedet for at pendle frem og tilbage til storbyen? Det skal deltagerne i konferencen ”Smag på Thy” i fællesskab søge at blive klogere på. Foto: Thisted Kommune
Hvad er det i grunden, der får unge til at flytte til en yderkommune efter endt uddannelse – og måske endda købe en bolig der i stedet for at pendle frem og tilbage til storbyen? Det skal deltagerne i konferencen ”Smag på Thy” i fællesskab søge at blive klogere på. Foto: Thisted Kommune

Udfordringen med at rekruttere højtuddannet arbejdskraft til virksomhederne er et tema, som de fleste yderkommuner har højt på dagsordenen og søger at finde løsninger på.

Thisted Kommune har taget tyren ved hornene og inviterer 23. marts til ”Smag på Thy” – konference om bosætning, pendling og arbejdskraft på Aalborg Universitet.

Formålet med konferencen er at dele viden om, hvad der virker i forhold til at gøre det attraktivt for unge højtuddannede at flytte væk fra storbyen.

- Vi vil gerne undersøge, om det er et grundvilkår, at unge højtuddannede samler sig i de større byer og bliver der efter endt uddannelse – eller om vi kan gøre noget for ændre det. Derfor har vi inviteret forskere til at fortælle om, hvad der får folk til at flytte sig – og en direktør fra Thy vil give sit bud på, hvordan hans virksomhed har succes med at tiltrække arbejdskraft, siger Christian Volmer Nielsen, erhvervskonsulent i Thisted Kommune.

Virksomheden NetIp synes at have knækket koden. Virksomheden har haft en vækst i antal medarbejdere fra 70 til 150 på under to år. Hovedsædet i Thisted har haft nøjagtigt den samme grad af vækst – fra 40-45 medarbejdere til idag 85.

Direktør Carsten Hedemann peger på én afgørende årsag til, at det er lykkes: Virksomhedens ledelsesfilosofi.
- Det er helt vildt som det har tiltrukket folk, at vi sætter medarbejderen i centrum frem for lederen. Det gør hele forskellen, pointerer han.

Carsten Hedemann er inviteret til konferencen for at holde et oplæg med overskriften: Hvad kan virksomhederne selv gøre for at tiltrække kvalificeret arbejdskraft?

Carsten Hedemann, der også er næstformand i Dansk Industri Thy-Mors, har ved forskellige anledninger givet erhvervslivet et kærligt spark bagi.
- Jeg anerkender, at der er mangel på kvalificeret arbejdskraft mange steder. Mit budskab er, at det ikke kun er en politisk opgave at finde løsninger. Virksomheder har ikke ret til at råbe op, før de selv har givet det en høj prioritet, siger han.

Hvordan de politiske muligheder er, gives der bud på fra erhvervsminister Simon Kollerup. Overskriften for hans oplæg er: ”Danmark i balance – hvordan får vi den kvalificerede arbejdskraft, investeringer og vækstvirksomheder ud i hele Danmark? Hvilke muligheder er der?

Professor Jørgen Goul Andersen, Aalborg Universitet, vil give sit bud på, hvilke udfordringer samfundet står over for, når det gælder bosætning, pendling og tiltrækning af arbejdskraft.

Hen mod slutningen af konferencen er der lagt op til paneldiskussion med professor Anja Jørgensen, Aalborg Universitet, der giver bolden op med et lille indlæg om temaet ”Stedtilknytning og bosætning”. Øvrige deltagere i paneldebatten er Helle Dalsgaard, Ph.d. i bosætning og ansat ved Skive Kommune, Dorte Stigaard, innovationsdirektør på Aalborg Universitet, Ulla Vestergaard, borgmester i Thisted Kommune, Mikkel Sandager, Magistrenes A-kasse samt Steffen Foldager Jensen, studerende på Aalborg Universitet.

Thisted Kommune er en af de yderkommuner, der har haft en vis succes med at bremse den nedadgående fraflytningsspiral. Særligt Klitmøller og Cold Hawaii er med til at gøre området attraktivt i forhold til at få unge læger til at bosætte sig i Thy.  Thisted Kommune arbejder også sammen med Thy Erhvervsforum om projekter som ”Fra bybo til thybo”, og virksomhedsservice hjælper ægtefæller med CV-rundsending. Trods disse tiltag er der stadig for mange, der vælger at pendle til et job i Thy.

- Thy er et stærkt brand, og vi er blevet bedre til at tiltrække arbejdskraft. Vi vil også gerne lære mere om, hvordan vi kan blive en endnu stærkere bosætningskommune, siger Thisted Kommunes borgmester, Ulla Vestergaard.

Hun ser konferencen som en god mulighed for, at kommunerne lærer af hinandens gode erfaringer.
- Jeg ser frem til at få ny viden og blive inspireret. Det er vigtigt, at vi alle bliver klogere på, hvad der skal til for at fastholde og udbygge den gode udvikling i vores kommuner, siger Ulla Vestergaard.

Konferencen henvender sig til alle, der arbejder med emnet såsom bosætningskonsulenter, jobcentermedarbejdere, a-kasser, organisationer, virksomheder og uddannelsesinstitutioner.

Sideløbende med oplæg og debat er der i universitetets kantine et ”Smag på Thy” arrangement, hvor de studerende kan høre mere om Thy som et godt sted at bo og arbejde. Det godt tre timer lange arrangement vil være en appetitvækker til erhvervsliv samt kultur- og fritidsliv. Der vil være aktuelle opslag om job og samarbejdsmuligheder – og chance for at smage på lokale produkter.

Kontaktinfo

Erhverv
Skolegade 4C
7700 Thisted
Telefon: 99 17 17 00

E-mail: erhverv@thisted.dk