Sundhedsstyrelsen opfordrer: Bliv nu vaccineret mod influenza

Den 1. oktober startede det gratis tilbud om influenzavaccination til danskere i særlig risiko, og der er god grund til at blive vaccineret. Sådan lyder det fra Sundhedsstyrelsen, der anbefaler personer i risikogrupperne at få vaccinationen nu.

23-11-2021Nyhed

Blå grafik med teksten: Influenzavaccine

Feber og smerter i muskler og led er symptomer, som de fleste af os forbinder med influenza. Men influenza kan også give mere alvorlige sygdomsforløb, og derfor tilbydes de, der er i særlig risiko, gratis influenzavaccination.

Også i år anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du bliver vaccineret mod influenza, hvis du er over 65 år, har visse kroniske sygdomme, er gravid i 2. eller 3. trimester eller på anden vis er i særlig risiko. Anbefalingen er også, at børn mellem 2-6 år bliver vaccineret mod influenza med næsespray hos lægen.

Målet er at nå en dækning på 95 procent i år, og der er vi slet ikke endnu.

- Vi er på vej ind i en vinter, hvor vi er meget bekymrede for, at mange bliver syge og også alvorligt syge af de infektioner, der er i omløb. Vaccination mod influenza bidrager til at forebygge alvorlig sygdom hos sårbare personer, og hvis færre bliver alvorligt syge, kan vi også aflaste vores sundhedsvæsen i en tid, hvor det oplever et stort pres. Derfor opfordrer vi dem, der endnu ikke har fået deres vaccination mod influenza, til at få det gjort, før influenzasæsonen tager fart, siger Bolette Søborg, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

Siden den 1. oktober har personer i særlig risiko kunnet få vaccinationen gratis. Det har over 1.200.000 personer på landsplan benyttet sig af, men særligt blandt yngre personer med kronisk sygdom, gravide i 2. og 3. trimester og børn i alderen 2-6 år er der stadig mange, der ikke er blevet vaccineret.

En opgørelse fra den 12. november viser for eksempel, at det i Thisted Kommune kun er 17,21 procent af børnene i alderen 2-6 år, der er blevet vaccineret mod influenza.

Det samme gør sig gældende for 29,82 procent blandt de gravide i 2. og 3. trimester.

Derfor bliver disse grupper tilbudt vaccinen
Immunforsvaret svækkes naturligt med alderen, og derfor er det ofte folk over 65 år, der oplever komplikationer forbundet med influenza. Men også danskere, der lever med en kronisk sygdom, gravide i 2. og 3. trimester og personer med svær overvægt kan opleve alvorlige sygdomsforløb.

Sundhedsstyrelsen anbefaler også, at børn på 2-6 år bliver vaccineret mod influenza. Anbefalingen udspringer af et ønske om at beskytte børnene selv og deres familier mod influenza, herunder helt små søskende og sårbare slægtninge. Børn bidrager i høj grad til at sprede influenzasmitten i samfundet, og mange vaccinerede børn kan således bidrage til at inddæmme smitten og dermed beskytte sårbare borgere mod alvorlig sygdom og indlæggelse.

I Thisted Kommune kan du blive vaccineret hos:
 • Din egen læge efter forudgående tidsbestilling
 • Hurup Apotek uden forudgående tidsbestilling
 • Danske Lægers Vaccinationsservice efter forudgående tidsbestilling på www.minvaccination.dk eller tlf. 77997788. Telefonen er åben hverdage fra kl. 08.30-16.30.
Børn kan blive vaccineret hos deres praktiserende læge.


Fakta om det gratis tilbud om influenzavaccination

Følgende grupper anbefales en influenzavaccination:
 • Alle personer, der er fyldt 65 år
 • Personer, der lever med kroniske sygdomme som:
  • Kronisk lungesygdom
  • Hjerte- og karsygdomme (undtaget isoleret forhøjet blodtryk)
  • Diabetes 1 eller 2
  • Medfødt eller erhvervet immundefekt
  • Påvirket respiration på grund af nedsat muskelkraft
  • Kronisk lever- og nyresvigt
  • Andre kroniske sygdomme, hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko
 • Gravide i 2. og 3. trimester
 • Børn på 2-6 år (OBS! Vaccinationen gives som næsespray)
 • Personer med svær overvægt med BMI > 35
 • Personer i samme husstand som personer med medfødt eller erhvervet immundefekt
 • Personale i sundheds- og plejesektoren, der har opgaver med pleje, omsorg og behandling af borgere, der er i særlig risiko for alvorligt forløb med influenza
 • Børn og voksne med andre alvorlige sygdomme, hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko
Du kan læse mere om målgrupperne og vaccinen på: sst.dk/influenza
 

Kontaktinfo

Ledelsessekretariatet
Asylgade 30
7700 Thisted
Telefon: 99 17 17 17
lese@thisted.dk

Åbningstider:

Man. - ons.
08.00 - 15.00
Tors.
08.00 - 17.00
Fre. 08.00 - 15.00