Folkeafstemning 2022

Onsdag den 1. juni 2022 er der folkeafstemning om forsvarsforbeholdet. På denne side offentliggør vi løbende praktisk information om folkeafstemningen.
Det er Socialdemokratiet, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti, der har indgået aftale om, at der skal afholdes folkeafstemning om forslag til lov om Danmarks deltagelse i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar ved at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet.

I menuen til venstre vil du løbende kunne finde relevant information om afstemningen for vælgere. På mobil finder du menuen øverst i højre hjørne.

Derudover kan du også finde informationer om afstemningen på denne hjemmeside fra Udenrigsministeriet.

Folketinget har også oprettet en side, hvor du kan blive klogere på, hvad det er vi stemmer om, og hvad de forskellige politiske partier mener.
Den side finder du ved at trykke her.

Hvem må stemme?
For at kunne stemme til en national folkeafstemning skal man have valgret til Folketinget og være optaget på valglisten.
For at have valgret til Folketinget (og dermed også til nationale folkeafstemninger) skal man på afstemningsdagen:

• have dansk indfødsret (statsborgerskab)
• være fyldt 18 år
• have fast bopæl i riget
• ikke være umyndig

Personer med dansk indfødsret, der har fast bopæl på Færøerne eller i Grønland, har dog ikke valgret til folkeafstemningen om Danmarks deltagelse i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar ved at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet. Det skyldes, at afstemningen ikke afholdes på Færøerne og i Grønland.

Opdateret 12-05-2022