Indenrigs- og Boligministeriet har udarbejdet et nyt notat vedrørende en udvalgsnæstformands adgang til vederlag, når den pågældende konstitueres som udvalgsformand i formandens midlertidige fravær. Omdrejningspunktet er, at næstformanden officielt skal konstitueres for at opnå vederlag. Udvalget kan træffe en generel beslutning om konstituering, og udvalget kan vælge at indsætte en sådan beslutning i udvalgets forretningsorden.
Der er ikke noget til hinder for, at nogle udvalg i kommunen træffer beslutning om generel konstituering, og andre ikke gør.
Ledelsessekretariatet har udarbejdet forslag til ændring af forretningsordenens § 1, stk. 2, således at der indsættes en generel konstitueringsbeslutning i forretningsordenen for stående udvalg.
I forbindelse med redigeringen af forretningsordenen er der foretaget to præciserende tilretninger i §§ 4, stk. 1 og 11, stk. 6 vedrørende henholdsvis dagsorden og underskrift af beslutningsprotokol. I forhold til dagsordenen er det for en god ordens skyld indføjet, at det er forvaltningen, der sammensætter udkastet til dagsorden. Dette er sket på baggrund af en udtalelse fra Indenrigs- og Boligministeriet, hvorefter det er ministeriets opfattelse, at en udvalgsformand for et stående udvalg i almindeligt udvalgsstyrede kommuner ikke kan bestemme hvilke sager, der skal på udvalgets dagsorden. Afsnittet vedrørende underskrift af beslutningsprotokol er ændret for at bringe ordlyden i overensstemmelse med de faktiske forhold.
Udkast til ny forretningsorden for stående udvalg er vedhæftet denne sagsfremstilling som et bilag. Ændringsforslag er markeret med rødt.