Som led i ”1.000-dages-programmet – en bedre start på livet”, som er aftalt med finansloven for 2019, blev initiativet ”Støtte og vejledning i hjemmet målrettet sårbare og udsatte familier i barnets første 1.000 dage” iværksat for at styrke den tidlige og forebyggende indsats.
I den forbindelse søgte Thisted Kommunes dagtilbudsafdeling om tilskud fra ansøgningspuljen til udvikling og implementering af en kommunal støtte- og vejledningsindsats for sårbare og udsatte familier varetaget af to hjemmepædagoger fra dagtilbudsområdet. Puljeansøgningen skulle rettes til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. Thisted Kommunes ansøgning blev imødekommet i ansøgningen med en bevilling til to fuldtidsansættelser i perioden 2020-2022.
Formålet med den hjemmepædagogiske indsats i Thisted Kommune er at bidrage til at fremme trivsel, læring, udvikling og dannelse for barnet i dets første 1.000 dage via et fokus på forældre- og opdragelsesrollen ift. at skabe trygge og stimulerende miljøer for børnene i hjemmet, samt at understøtte opskrivning i samt gode overgange til dagtilbud.
Hjemmepædagoginitiativet indebærer en støtte- og vejledningsindsats i hjemmet til sårbare og udsatte familier med afgrænsede problematikker i barnets første 1.000 dage, som varetages af hjemmepædagoger fra dagtilbudsområdet – dvs. både til institutioner og dagplejen. Initiativet skal ses i sammenhæng med det pædagogiske arbejde i dagtilbuddene, der foregår inden for rammerne af den styrkede pædagogiske læreplan, herunder fx. elementet omkring forældresamarbejde og arbejdet med børn i udsatte positioner.
Indsatsen kan spænde fra vejledning, som i sin form og temaer ligger indenfor, hvad dagtilbudsområdet generelt kan tilbyde forældre og barn efter dagtilbudsloven, herunder særligt det pædagogiske grundlag i den styrkede pædagogiske læreplan, jf. dagtilbudslovens § 8-9, til eventuelle relevante forebyggende indsatser indenfor rammerne af servicelovens § 11, stk. 3. Det vil sige, hvor der enten er bekymring for, at familiens faldende eller manglende trivsel på sigt kan få negativ betydning for barnet, eller hvor der allerede er en begyndende bekymring for, hvorvidt barnet trives og udvikler sig alderssvarende. Det er centralt, at bekymringen ikke har en karakter, så det vurderes, at barnet eller familien har brug for særlig støtte efter servicelovens kapitel 11. Målgruppens problemstilling er karakteriseret ved at have en lav grad af kompleksitet, såsom:
at være konkret og afgrænset både i forhold til problemets karakter og tyngde.
at barnets eller familiens forudsætninger kan danne fundament for en indsats af forebyggende karakter.
På mødet i Børne- og Familieudvalget vil der være mulighed for at se en kort film om hjemmepædagogernes arbejde.
Til sagen er der tilknyttet en række bilag, der både beskriver hjemmepædagogernes arbejdsområde samt resultaterne af indsatsen.