Thy-virksomheder ledes på rette vej

Publiceret 30-04-2020

Corona-krisen rammer det lokale erhvervsliv på vidt forskellig måde. Thy Erhvervsforums konsulenter er klar til at vejlede dem, der kæmper for overlevelse.

- Vores dagsorden har ændret sig mærkbart. Før arbejdede mine medarbejdere først og fremmest med vækstvejledning til virksomhederne. Nu er det et spørgsmål om at hjælpe dem til at overleve.

Sådan lyder det fra erhvervschef Mikkel Johansen, Thy Erhvervsforum.

Det er syv uger siden, at Corona-pandemien fik regeringen til at lukke Danmark ned. De direkte og indirekte virkninger på erhvervslivet over hele landet er betydelige. Og selv om regeringen fra starten har iværksat hjælpepakker, er det en helt ny virkelighed, som virksomhederne skal navigere i – både nu og fremover.

Thy Erhvervsforum arbejder på flere planer. Der er den helt nære vejledning fra konsulent til virksomhed, og der er samarbejde med forskellige andre aktører. Det lokale erhvervsliv er påvirket af Corona-krisen på vidt forskellig måde – afhængigt af branche og økonomisk robusthed.

Mikkel Johansen fortæller, at det først og fremmest er detailhandlen og turisterhvervet, der bløder.

- Hoteller og restauranter kæmper hver eneste dag for at holde sig i live, og det bliver kun værre hen over sommeren, forudser han.
Erhvervschefen skønner, at konsulenterne indtil nu har været i kontakt med 2 - 300 lokale virksomheder.

- Vi har en kæmpestor vejledningsopgave i forhold til at lede dem de rigtige steder hen, siger Mikkel Johansen.

Mange henvises til Erhvervshus Nordjylland, hvor konsulenterne har ekspertviden om, hvordan regeringens hjælpepakker kan komme i spil i forhold til de bestemte virksomhedstyper. Her er også en chatfunktion.

Lokalt kan Thy Erhvervsforum tilbyde virksomheder et omfattende tjek af deres forretningsplan – i dialog og samarbejde med et korps af private rådgivere.

- Det handler om at give hele forretningsmodellen et sundhedstjek og være med til at pege på, hvad der skal til for at komme ind i kampen igen, pointerer Mikkel Johansen.

Det er ikke kun private virksomheder, der skal tilpasse sig den nye virkelighed. Det gælder også Thy Erhvervsforum.

- Lige nu er vi i en proces, hvor vi er interesseret i at få information fra virksomhederne om, hvordan vi bedst kan være til gavn for dem. Vores ”varesortiment” skal have et realitetstjek, siger Mikkel Johansen.

Ikke-medlemmer må også gerne kontakte konsulenterne

Thy Erhvervsforums konsulenter er i gang med at ringe rundt til dem af de 350 medlemmer, der endnu ikke selv har henvendt sig, for at høre, hvordan det går, og om de har brug for vejledning og støtte. Ikke-medlemmer er også opfordret til at henvende sig, hvis de har behov for det.

Mange håndværkere og produktionsvirksomheder er foreløbigt upåvirkede af krisen, men Mikkel Johansen forudser, at eksporterhvervene vil få det svært om nogle måneder.
Ligeledes er færre end normalt, der etablerer egen virksomhed.

- Vi kan helt klart godt mærke en stor afmatning. Nogle, der var på vej til at blive selvstændige, træder lige to skridt tilbage og ser tiden an, hvilket er klogt. Hvis man har uro i maven, er det ikke lige nu, man skal springe ud i det, siger erhvervschefen.

Thisted Kommune støtter årligt Thy Erhvervsforum med fire millioner kroner – et beløb, der blev hævet betragteligt for et par år siden.

- Jeg er glad for, at Thisted Kommune har skabt et solidt økonomisk fundament for Thy Erhvervsforum, sådan at der er råd til at hjælpe kommunens virksomheder med vejledning og støtte – specielt i denne svære tid, siger Niels Jørgen Pedersen, formand for Thisted Kommunes udvalg for Erhverv, Arbejdsmarked og Kultur.

Thy Erhvervsforum har også etableret et tæt samarbejde med Thy Turistforening og Thisted Handels- og Industriforening – med det mål at skabe lokale initiativer og aktiviteter, der kan give håb for fremtiden.

Erhverv

Kontakt
Skolegade 4C
7700 Thisted