Ildsjæle vil gøre Hanstholm Havn mere åben for thyboer og turister

Publiceret 10-08-2020

I sidste uge var der rig mulighed for at lære Hanstholm Havn bedre at kende til arrangementet Fisken på Disken. En gruppe fra Hanstholm håber, at et nyt projekt vil skabe mere liv på havnen hver dag.

Til arrangementet Fisken på Disken blev der blandt andet lavet fisk over bål til de besøgende. Foto: Thisted Kommune

Bag murene på Hanstholm Havn er der en masse aktivitet hver dag. Trucks kører i pendulfart med frisk fisk i kasser med is.

Erfarne opkøbere køber flere tons fisk på auktionen ved at løfte et øjenbryn eller blinke på en bestemt måde, som en udefrakommende næsten ikke vil lægge mærke til.

I pakhusene står ansatte og fileterer fisk i hobetal, og på kontorerne sælges der torsk, hummer, pighvar og rødspætter til både restauranter, hoteller og supermarkeder i ind- og udland.

Men i sidste uge var det ikke det eneste, der skete på havnen.

I et pakhus på Kai Lindbergs Gade var nysgerrige thyboer og turister rykket ind til arrangementet Fisken på Disken.

Her kunne alle komme med ind bag kulisserne på Danmarks største konsum-fiskerihavn. Der var blandt andet mulighed for at købe fisk og få det fileteret og tilberedt af kokke.

Derudover kunne de besøgende få indblik i en udviklingsplan for Hanstholm Havn, som en gruppe af aktører i byen står bag. Står det til dem, skal det ikke kun være ved særlige lejligheder, at der er udefrakommende gæster på havnen.

En havn for alle

Udviklingsplanen, der har fået navnet Showroom for Fiskeriet, har fokus på at åbne havnen op og gøre området mere attraktivt for nysgerrige thyboer og turister.

Det fortæller Tove Skinnerup, der er formand for Showroom for Fiskeriet.

- Der er ikke særlig meget at se, hvis du ikke kender Hanstholm Havn. Det virker som en lukket industrihavn. Det er en skam, for der er en masse turister, der gerne vil opleve det autentiske fiskeri, siger Tove Skinnerup.

Lokale var også mødt op for at sælge fisk til turister og thyboer til Fisken på Disken.

Malet asfalt og nye adgangsveje

Nogle af idéerne i udviklingsplanen, som Thisted Kommune har støttet udarbejdelsen af med 155.000 kroner, er, at der skal etableres ruter på havnen via tryk på asfalten.

På den måde bliver turister guidet rundt på havnen på områder, hvor industrien ikke bliver generet af de besøgende.

Den malede asfalt skal også indeholde historier, så folk undervejs kan læse fakta om hverdagen og arbejdet på havnen.

Idémagerne bag udviklingsplanen har også et ønske om at have guidede ture på havnen, så interesserede blandt andet kan besøge Hanstholm Fiskeauktion, hvor der årligt omsættes mere end 40.000 tons konsumfisk.

Det er blot nogle af idéerne i udviklingsplanen. Der skal i det hele taget mere liv på havnen, fortæller Tove Skinnerup.

- Vi vil rigtig gerne gøre det muligt for besøgende at lære om fisk og fiskeriet. Det skal være en del af hverdagen, siger hun.

Her kan du se en illustration af, hvordan den malede asfalt på havnen i Hanstholm kan se ud. Foto: Showroom for Fiskeriet.

Lokale er stolte af havnen

Idéerne fra Showroom for Fiskeriet blev taget godt imod af Kent og Martha Fuglsang fra Hanstholm. De var nogle af de besøgende til Fisken på Disken.

- Der er ikke så meget aktivitet på havnen, som der tidligere har været, så det er dejligt, når der sker noget, siger Martha Fuglsang.

Kent Fuglsang mener, at Hanstholm Havn er noget, man kan være stolt af. Derfor håber han, at havnen bliver gjort mere tilgængelig, så flere forstår, at de kan færdes på havnen og bruge den.

- Den er grundlaget for en stor del af byen, og det er fascinerende at køre en tur og se, hvad der sker på havnen. Havet og havnen har en tiltrækningskraft, siger Kent Fuglsang.

Selvom Kent og Martha Fuglsang selv bruger Hanstholm Havn, mener de, man kan skabe meget mere for besøgende.

- Det kunne være en god idé, hvis man lykkedes med at tiltrække andet end lokalbefolkningen. Det kan være, man kan få andre thyboer og turister til at bruge det mere, hvis der er flere steder, du kan komme ind og få lidt let at spise, foreslår Martha Fuglsang.

En del af missionen bag showroom for Fiskeriet er, at viden om fiskeri og fisk skal bredes ud. Foto: Thisted Kommune.

Råt og autentisk

Nikolaj Thomasen og Nanna Yang-Sook Larsen var også på havnen i Hanstholm til Fisken på Disken. De bor i København, men de har besøgt Thy adskillige gange som turister.

De kan godt lide Hanstholm, fordi de mener, det viser det autentiske Thy.

- Hanstholm er det lidt mere rå og originale sted. Jeg kan godt lide, at det har industripræg, siger Nikolaj Thomasen.

Selvom de begge er glade for Hanstholm, er de ikke vant til at komme på havnen.

- Det kunne være fantastisk, hvis der skete mere på havnen, men jeg tror også, det er vigtigt, at det bliver ved med at være råt og autentisk. Det kan nemt blive for turist-præget, siger Nanna Yang-Sook Larsen.

Mangler finansiering

Tove Skinnerup håber på, at planen kan realiseres. Hun mener, Hanstholm har et stort potentiale, som ikke bliver udnyttet.

- Hanstholm Bunkermuseum trækker 70.000 turister til om året, men byen får ikke nok ud af det. Vi skal have flere oplevelser til dem, så de bliver i byen i længere tid og bruger restauranter, butikker og overnatningsmuligheder, siger Tove Skinnerup.

Arbejdsgruppen bag den færdige udviklingsplan Showroom for Fiskeriet skal nu i gang med at finde finansiering til de forslag, der er i planen.

Showroom for Fiskeriet vil blandt andet søge støtte fra Realdania, der via 'Vestkysten viser vejen' ønsker at styrke attraktioner langs den danske vestkyst. Ifølge Tove Skinnerup har Showroom for Fiskeriet fået en positiv respons fra Realdania på projektets interessetilkendegivelse.

Her kan du se en illustration af, hvordan Showroom for Fiskeriet ønsker, at Hanstholm Havn skal se ud oppefra. Malede tage skal gøre det mere tydeligt, hvad der foregår på havnen. Foto: Showroom for Fiskeriet.

Kommunens eventuelle videre engagement i sagen afventer en politisk beslutning. Sagen er på dagsordenen på et udvalgsmøde i Erhvervs-, Arbejdsmarkeds- og Kulturudvalget den 12. august 2020.

Sagen skal drøftes i kommunalbestyrelsen den 25. august 2020.

Fakta om Showroom for Fiskeriet

Der arbejdes med tre scenarier i Showroom for Fiskeriet. Scenarie 1 er en minimumsmodel, mens scenarie 2 er en større model, og scenarie 3 er den mest omkostningstunge.

Her kan du blive klogere på de enkelte scenarier:

Scenarie 1:

  • Bemaling af tage: Når man står på skrænten og kigger ud på havnen, vil Showroom for Fiskeriet gerne, at det står malet på hustagene, hvad der foregår i de enkelte bygninger.
  • Signering af mødesteder: Showroom for Fiskeriet vil have lavet tydelige områder på havnen, der er nemme at finde og henvise til. De skal fungere som mødesteder og opsamlingspunkt for de guidede ture.
  • Bemaling af shared space på Pier 4 og 5
  • Bemaling af ruter til ture på egen hånd: Showroom for Fiskeriet vil have malet ruter på asfalten på havnen, som besøgende kan gå langs.
  • Porten ved pynten: Showroom for Fiskeriet har en idé om at fremhæve den allerede eksisterende trappe fra Pynten, der fører ned til havnen.
  • Porten ved kunstbygningen: Showroom for Fiskeriet vil også have markeret nedgangen fra Kunstbygningen til havnen.
  • Bænken: Showroom for Fiskeri har også et ønske om en bænk på Pier 4, hvor man kan opholde sig og se på aktiviteterne på havnen.

Scenarie 2:

De samme initiativer som scenarie 1. Derudover indeholder scenarie 2 følgende elementer:

  • Havnebroen: En bro over kystvejen, der forbinder områder mellem Helshagevej og Roshagevej.
  • Udkigstårnet: Man ønsker at lave et udkigstårn for enden af Pier 5. Det er tanken, at en lille trappe skal føre et par meter op, hvor man kan se ud over havnen og holde øje med skibe, der lægger fra land. 
  • Nedgangen: Ved Pier 6 ønsker man at etablere en flydeponton med en bænk på vandet.

Scenarie 3:

De samme initiativer som scenarie 1 og 2. Derudover indeholder scenarie 3 følgende elementer:

  • Fiskeriets Hus /Fiskekassen: Det er et projekt, som Hanstholm Havn og Task Force Hanstholm står bag. Der er tale om en bygning, der ønskes placeret ud for Havnepladsen. Det er tænkt som en bygning, hvor man samler arbejdspladser. Showroom for Fiskeriet ønsker, at Fiskeriets Hus også skal rumme Fiskekassen, som er tænkt som en kombination af et velkomstcenter og udstillingssted. Derudover ønsker man at arrangere forskellige aktiviteter i Fiskekassen.
Her kan du se en illustration af, hvordan man ønsker, at Fiskeriets Hus skal se ud. Foto: Showroom for Fiskeriet.

Ledelsessekretariatet

Kontakt
Asylgade 30
7700 Thisted
Ledelsessekretariatet

Åbningstid

Borgerrådgiveren kan kontaktes:

Mandag - onsdag: 08.00 - 15.00

Torsdag: 08.00 - 17.00

Fredag: 08.00 - 15.00