Den sureste uge i Thy

Publiceret 28-01-2020

I uge 5 sætter Thisted Kommune, Midt- og Vestjyllands Politi og Rådet for Sikker Trafik fokus på skolepatruljerne. For når de fleste voksne sætter sig ind i varme biler for at køre på arbejde, står en række skoleelever udenfor i regn, slud og blæst og sørger for, at deres klassekammerater kommer sikkert til og fra skole.

Januar er ofte en kold, våd og blæsende affære. Sådan var mandag morgen i uge 5 også for de fleste thyboere, som vågnede op til en omgang regn og kørte på arbejde i strid vind. Men rundt om i kommunen var en række elever stået tidligere op end deres kammerater, for de havde en vigtig opgave: skolepatruljen.

I samarbejde med Rådet for Sikker Trafik og Midt- og Vestjyllands Politi er Thisted Kommune med til at sætte spot på skolepatruljerne. Det gør man landet over i uge 5, også kaldet “den sureste uge”, fordi den uge typisk er mørk, kold og våd. Netop her gør skolepatruljerne med deres gule vester og selvlysende slikkepinde en forskel for andre elever - uanset vind og vejr.

Eleverne vokser med opgaven

På Hurup Skole deltager stort set alle eleverne fra 6. årgang i patruljearbejdet, og det gør dem til den største samlede skolepatrulje i hele kommunen. Arbejdet, der er frivilligt og ulønnet, giver eleverne en masse fællesskab, samtidig med at de gør en forskel for deres kammerater.

Gitte Koldkær, som er færdselskontaktlærer, fortæller:

- Eleverne her stiller frivilligt op hver morgen og eftermiddag, også når mellemtrinene får fri lidt tidligere end 6. årgang selv gør. Det betyder meget, at de alle sammen gør det, fordi de vil tage et ansvar og gøre en forskel for andre. Det mærker vi også tydeligt, for det er ikke altid lige sjovt at skulle stå tidligere op eller undvære lidt af en lektion, fordi man skal udenfor i regn eller sne. Men eleverne gør det, og det er både underviserne, forældrene og hele ledelsen virkelig stolte af.

Eleverne i patruljerne er fælles om 13 vagter om ugen. Nogle af eleverne kører hver dag med skolebussen, og har derfor ikke mulighed for at møde tidligere - de får så til gengæld mellemvagterne. Særligt er et godt samarbejde mellem forældrene, skolebestyrelsen og eleverne selv vigtigt. Gitte forklarer:

- Det kunne ikke lade sig gøre, hvis ikke både skolebestyrelsen, vores ledere og især forældrene var villige til at bakke op omkring det. For forældrene skal jo også selv tidligere afsted, for at patruljerne kan nå at stå klar, når de øvrige elever begynder at møde ind. Skolebestyrelsen og ledelsen er også vigtige, for det er dem, som siger OK til, at nogle af eleverne forlader en lektion lidt tidligere for så at stå klar, når for eksempel mellemtrinnet får fri kl. 13.

Frivillighed giver nye fællesskaber

Udover at eleverne lærer om trafiksikkerhed, får de også et nyt fællesskab blandt hinanden. Dels på tværs af klasserne, dels fordi flere af dem vælger at indgå i andre former for frivillige indsatser efter skolepatruljen. For eksempel i legepatruljerne, der i hvert frikvarter går rundt i skolegården og sørger for, at alle har det godt og leger med hinanden.

For deres indsats i skolepatruljerne inviteres alle medlemmerne på en årlig tur til Fårup Sommerland. Derudover gør hver skole forskellige ting. Netop uge 5 - Den Sureste Uge - er et forsøg på at gøre alle opmærksomme på det vigtige arbejde, de unge gør.

På Hurup Skole fik patruljen derfor varm kakao, æbleskiver og pandekager denne regnvåde mandag som belønning for deres hidtidige indsats. Borgmester Ulla Vestergaard havde desuden lagt vejen forbi for som en overraskelse at hilse på eleverne og sige dem en stor tak for deres indsats. Sidste år vandt skolen desuden prisen for Årets Skolepatrulje, efter at en lokomotivfører fra Arriva havde indstillet skolepatruljen til prisen for deres opmærksomhed ved jernbaneovergangen over for skolen.

Fakta om skolepatruljer i Danmark

I en undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik og LB Forsikring har gennemført blandt 2.854 skolepatruljeelever, siger næsten ni ud af ti, at de er glade for at være skolepatrulje, og at det, der betyder allermest for dem, er, at de har hjulpet andre i trafikken.

Desuden siger over halvdelen af eleverne, at de er blevet mere ansvarsbevidste og bedre til at passe på sig selv i trafikken, fordi de er med i en skolepatrulje. Og noget, som sikkert vil glæde mange forældre: 36 % af eleverne svarer, at de er blevet bedre til at stå tidligt op på grund af deres arbejde i skolepatruljen.

- Skolepatruljernes arbejde gavner på mange planer. Vi håber, at mange vil gøre noget godt for skolepatruljerne, når de møder dem i løbet af ugen. Om ikke andet kan et stort smil eller nogle venlige ord gøre det sjovere at være skolepatrulje i en årstid, hvor vejret ofte viser sig fra sin sure side, siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

I Thisted Kommune får de elever, som stiller op til skolepatruljen, en gratis tur til Fårup Sommerland. De modtager desuden undervisning i trafiksikkerhed og færdsel i samarbejde med Midt- og Vestjyllands Politi og lokale kørelærere.

  • Skolepatruljeordningen blev første gang indført i 1949.
  • I Danmark er der knap 20.000 skolepatruljeelever.
  • Det er primært eleverne i 5.-7. klasse, der er skolepatruljer.
  • En skolepatrulje arbejder hver morgen, og eleverne møder tidligere end alle de andre elever.
  • Skolepatruljerne uddannes af enten lærere eller politiet, og eleverne lærer bl.a. om færdselsloven.
  • Skolepatruljerne arbejder frivilligt og ulønnet. 

Kontaktinfo

Undervisning
Asylgade 30
7700 Thisted

Åbningstider

Mandag - onsdag 
10.00 - 14.00

Torsdag
10.00 - 16.30

Fredag
10.00 - 13.00

Telefontider

Mandag - onsdag
08.00 - 15.00

Torsdag
08.00 - 17.00

Fredag
08.00 - 13.00