Drivkraft og sammenhold skal løfte Lildstrand til autentisk og rolig turistperle

Publiceret 30-09-2020

Visioner og handling står i kø i Lildstrand, hvor et hold af lokale og sommerhusejere har sat sig for at sætte området på landkortet.

Bjarne Sørensen, Anne-Mette Kristensen, Tove Eriksen og Jørgen Leegaard har i en årrække arbejdet for at skabe udvikling i Lildstrand.

Rutinerede fiskerbåde ligger spredt ud på den vindblæste plet på Vestkysten, hvor et ophold i klitterne gør plads til, at fiskerne kan komme på havet, når den rå og barske natur, der kendetegner området, tillader det.

Vinduerne i de omkringliggende hvide fiskerhuse har det slørede udsyn, der skyldes den velkendte blæst, der bringer havets salt på land.

Vi er i Lildstrand, der er et af de nordligste punkter i Thisted Kommune.

På denne vindblæste dag i september er der ikke meget aktivitet at spore. Enkelte turister bevæger sig omkring i byen, der - modsat mange andre lokationer på Vestkysten – hverken har store kulørte iskiosker eller grillbarer.

Salten er allestedsnærværende i luften, og der er intet til at overdøve lyden af havets brusen.

Vil have Lild Strand på landkortet

Nede på landingspladsen står et hold på fire og venter. De er alle en del af den såkaldte udviklingsgruppe i Lildstrand, der hører under Hawboernes Forening.

Tove Eriksen og Jørgen Leegaard er fastboere i Lildstrand, mens Bjarne Sørensen og Anne-Mette Kristensen er sommerhusejere.

De er alle enige om, at Lildstrand er en fantastisk perle, og det vil de gerne have flere til at få øjnene op for, så flere får lyst til at besøge og bosætte sig i byen.

Det fortæller Anne-Mette Kristensen:

- I Lildstrand har du alle muligheder for at opleve naturen i ro og fred. Samtidig er der en landingsplads i byen, hvorfra der stadig er erhvervsfiskeri, og mange turister kommer år efter år, fordi de er overraskede over, at sådan et sted stadig findes.

Holde fast i særligt DNA

Udgangspunktet for hele arbejdet med at få Lildstrand på landkortet er et stærkt ønske om at bevare det autentiske Lildstrand og udvikle stille turisme på stedets betingelser.

Kærligheden til området er nemlig så stor, at gruppen helst ikke vil ændre for meget ved Lildstrands DNA.

I stedet vil man fremhæve og udvikle de kvaliteter, der tryllebinder både lokale og sommerhusejere til dette vindblæste sted.

Gruppen er ikke i tvivl om, at det er det rolige og autentiske ved området, der er dets styrke.

Her trækker et spil fortsat fiskerbåde på land, og der er mulighed for at komme helt tæt på fiskeriet, som det også så ud i mange andre kystbyer rundt omkring i Thy - før langt de fleste erhvervsfiskere sejlede til Hanstholm Havn.

- Der er plads til ro og fordybelse i Lildstrand. Det er dejligt, at der sker nye tiltag, men det sker i et tempo, som området tillader det, siger Tove Eriksen.

Udviklingsværksteder og idéer i massevis

Arbejdet med at understøtte udviklingen af Lildstrand som Thisted Kommunes autentiske og rolige perle tog hurtigt fart.

En stor gruppe af borgere og sommerhusejere deltog for nogle år tilbage i såkaldte udviklingsværksteder, hvor man drøftede ønskerne for Lildstrand i fremtiden.

Det fortæller Bjarne Sørensen, der har sommerhus i byen og er med i udviklingsgruppen.

- Vi har en erkendelse af, at hvis man ikke skaber udvikling, så vil der ske en afvikling. Samtidig er det meget vigtigt for os, at vi tager udgangspunkt i det, Lildstrand er i dag, og at der er lokal opbakning. Derfor er det vigtigt, at hele byen er med i arbejdet, siger han.

En masse af de tanker og idéer, der kom fra udviklingsværkstederne, er blevet samlet i en masterplan for området, og flere af projekterne i masterplanen har udviklingsgruppen allerede formået at samle penge ind til.

Adskillige projekter er realiseret

På fem år har byen fået renoveret landingspladsen, opført et madpakkehus, indledt samarbejde med Museum Thy om byvandringer og bodudgivelse, og så har gennemført et naturgenopretningsprojekt af Lild Strandkær, der er en fredet sø, der ligger lige vest for byen.

Det nye madpakkehus i Lildstrand, hvor gæster kan søge ly.

Sidst men ikke mindst er der blevet købt et hus, der skal blive til et kreativitetshus i byen, og så er penge og tilladelser til kystterrasser ved landingspladsen i hus. Kystterrasserne er færdigprojekteret og sendes i budrunde, så terrasserne kan være klar til sommersæsonen 2021.

Pengene kommer blandt andet fra fonde, som gruppen selv har sørget for at søge midler fra, folkeaktier og Thisted Kommune.

- De første halvanden år mærkede vi ikke meget til resultater. Vi fik et nyt gadeskilt, og efter to år fik vi et henvisningsskilt til Lildstrand. Men så gik det lige pludselig stærkt, fortæller Anne-Mette Kristensen.

- Og det er faktisk lykkedes os at skaffe flere millioner fra fonde, supplerer Bjarne Sørensen.

Flere visioner for fremtiden

Og arbejdet er ikke slut endnu. I Lildstrand har man flere projekter i støbeskeen.

Udviklingsgruppen har blandt andet fundet ud af, at området er blandt de steder i Danmark med mindst lysforurening. Det gør Lildstrand til et oplagt sted at observere stjerner, og udviklingsgruppen ønsker, at Lildstrand skal blive et certificeret Dark Sky-område.

Faktisk er området allerede udpeget og godkendt til at gå videre med de praktiske forhold omkring certificeringsprocessen.

Gruppens råd til andre, der også gerne vil skabe udvikling i deres by, er, at man som lokalsamfund skal tage snakken om, hvad det er for kvaliteter, der kendetegner byen, man gerne vil fokusere på at understøtte.

- Så har man et fundament og udgangspunkt, man kan arbejde ud fra. Der er ingen tvivl om, at udviklingsværkstederne, som danner udgangspunktet for vores masterplan, har gjort en kæmpe forskel, siger Bjarne Sørensen.

En heldig gruppe af mennesker

Derudover har udviklingsgruppen lidt svært ved at pege på, hvad det præcis er ved mentaliteten i Lildstrand, der har gjort det muligt for den lille by med knap 50 indbyggere at trække millioner af fondsmidler til.

- Vi er nok en heldig kombination af mennesker på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, siger Bjarne Sørensen.

- Vi er nogle, der går efter målet. Vi er resultatorienterede mennesker, siger Jørgen Leegaard.

- Og så bruger vi de kompetencer, vi har, siger Anne-Mette Kristensen.

Og selvom gruppen ikke er interesseret i at blive det nye turist-hot-spot på Vestkysten, som man kender dem i dag, så er turister meget velkommen.

- Det kan godt være svært at forklare, for der er nogle, der tror, at vi ikke vil have besøg. Det vil vi meget gerne. Folk er meget velkommen, siger Jørgen Leegaard, mens Anne-Mette Kristensen supplerer:

- Men de behøver ikke at tage en soundbox med.

Ledelsessekretariatet

Kontakt
Asylgade 30
7700 Thisted
Ledelsessekretariatet

Åbningstid

Mandag - onsdag: 08.00 - 15.00

Torsdag: 08.00 - 17.00

Fredag: 08.00 - 15.00