Kærlighed til kysten: Thyboer samler tonsvis af havplast for at passe på unik natur

Publiceret 02-12-2020

På ét år er der blevet samlet 30 tons affald langs kystlinjen i Thy – og en tredjedel er samlet af frivillige, der hjælper hinanden med at gøre en forskel.

Ejerne af Strandet samler havaffald på Stranden i Vorupør. Foto: Lone Lærke Krogh.

Langs den cirka 226 kilometer lange kyst i Thy kaster bølgerne sig rytmisk ind på stranden, som er under konstant forvandling af vind og vejr.

Den rå og barske natur er hypnotiserende smuk, men hvis man ser godt efter, vil man opdage, at der rundt omkring langs kysten gemmer sig plastic i sand og tang, som ikke hører hjemme her.

I en indsats for at få fjernet mest muligt affald fra strandene, er der blandt andet opstillet pallekasser til strandingsaffald 20 forskellige steder nær strandene langs Vesterhavets kyst i Thisted Kommune.

Pallekasserne er en opfordring til alle, der bruger og holder af strandene, om at tage en pose med, samle affald fra stranden og smide de fyldte poser i pallekasserne, når man krydser klitterne igen.

Hele projektet er en del af kampagnen “Hold Danmark Rent”, og det virker.

I Thy er der afleveret 10 ton affald fra havet i strandkasserne i år. Det hele er samlet af frivillige, der har lyst til at gøre en indsats for at passe på kystlinjen.

Tina Thomsen fra Anlæg og Infrastruktur i Thisted Kommune fortæller, at folk er helt vildt glade for ordningen.

- Der er meget mere fokus på rene strande i dag i forhold til tidligere. Specielt i surfmiljøet. Vi er redet med på en bølge, fortæller hun.

 Strandaffald bliver samlet i flok

Én af årsagerne til, at det er lykkedes at samle så meget affald ind, finder vi i Vorupør. Her bor virksomheden Strandet, som Thisted Kommune har et rigtig godt samarbejde med.

Strandet indsamler plast fra strandene i Thy, som de omdanner til blandt andet nøgleringe, krus og finner til surfboards.

Strandet arrangerer også frivillige affaldsindsamlinger og bruger derfor strandkasserne meget. Der kommer nyt affald ind efter hver storm og højvande, og Strandet står for mindst én event om måneden på forskellige lokationer rundt omkring i Thy.

- 20-100 mennesker dukker op, når vi arrangerer indsamlinger. Der er folk, der er kørt fra Sønderborg for at være med. Det er en sag, der optager folk. I år alene har vi været med til at fjerne 4,5 tons, fortæller Jens Wilhelm Jørgensen, der driver Strandet sammen med Julie Müller.

Jens Wilhelm Jørgensen og Julie Müller fra Strandet i Vorupør. Foto: Lone Lærke Krogh.

Thisted Kommune værdsætter den indsats for miljøet, som Strandet yder. Til gengæld får Strandet leveret de fiskekasser, der samles ind langs kysten. Det bliver til et par hundrede på et år. De intakte afleveres til Hanstholm Havn – de øvrige laves til granulat og genanvendes i produktionen hos Strandet.

Strandet arbejder med formidling og involvering. De har skoletjeneste og inviterer gerne ind i det ombyggede autoværksted for at fortælle om havaffald – og især plast.

- Hvis man selv ser, hvad der skyller i land og får en forståelse for, hvorfor det ender her, så begynder man at tænke anderledes, siger Jens Wilhelm Jørgensen – og viser en beholder fyldt med vatpinde, der er drevet i land.

De frivillige gør en stor indsats

Havaffaldet føres til strandene af vind og havstrømme. Meget stammer fra engelske storbyer samt fra fiskeri og shipping.

Thisted Kommune renser selv stranden langs Vesterhavets kystlinje én gang om året – fra Bulbjerg til Agger Tange. Resten af året klares affaldsindsamlingen af frivillige, og det er guld værd. De frivillige er nemlig i stand til at indsamle de helt små genstande – og rester af fiskegarn.

Thyværkstedet i Thisted og Aktivitetshuset i Hurup samler også affald ind på udvalgte strækninger i sommerhalvåret.

Sådan ser kasserne ud, hvor alle kan smide poser med strandaffald i. Foto: Lone Lærke Krogh.

Affald, der lægges i strandkasserne af frivillige, udgør en tredjedel af den samlede mængde maritimt affald, der er indsamlet på kommunens kystlinje.

Politiker Kristian Tilsted fra kommunens udvalg for klima, miljø og teknik bifalder den indsats.

- Det er flot og fantastisk, at en tredjedel af den samlede mængde er indsamlet af frivillige, siger han.

Strandkasserne bliver stående

Strandkasserne, der bliver tømt løbende af kommunens medarbejdere, bliver nu et permanent redskab til at holde naturen ren i Thisted Kommune. Og det glæder Kristian Tilsted, der er Thisted Kommunes repræsentant i KIMO, Kommunernes Internationale Miljøorganisation.

- Jeg synes, det er rigtig vigtigt at fortsætte med ordningen. Generelt er der et stort fokus på at passe på miljøet og klimaet, og i KIMO sætter vi fokus på havmiljøet. Vi vil ikke have affaldet tilbage i havet igen, siger han.

Kristian Tilsted fremhæver, at de rene strande sender et positivt signal til gæster i Thisted Kommune, og ejerparret fra Strandet er ikke i tvivl om gevinsten ved den vedvarende indsats for at indsamle havaffald.

Strandet i Vorupør. Foto: Lone Lærke Krogh.

- For turister betyder det også, at de føler, der bliver taget hånd om miljøet – og det er værd at besøge området her igen, siger Jens Wilhelm Jørgensen.

Næste mulighed for at være med til at kæmme kystlinjen sammen med Strandet er den 20. december. Interesserede opfordres til at holde øje med Strandets side på Facebook.

Alle kan i øvrigt sende besked til Thisted Kommune, hvis de ser, at en strandkasse er fyldt op. Der sker via appen Borger Tip.

I efteråret har der for borgerne været en ekstra motivation for at samle strandaffald ind, idet der gennem KIMO har været lanceret et kystlotteri, hvor det har været muligt som indsamler at vinde præmier, sponseret af lokale virksomheder. Dette lotteri fortsætter næste år.

Fakta om strandkasserne

  • Thisted Kommune har indsamlet i alt 30 tons affald langs kysten i 2020
  • 10 tons er samlet ind via de 20 strandkasser (pallekasser)
  • Strandkasserne står ved affaldsstativer og toiletter.
  • Strandkasserne tømmes jævnligt af kommunens egne medarbejdere.

Erhverv og Beskæftigelse

Contact
Skolegade 4C
7700 Thisted

Erhverv

Kontakt
Skolegade 4C
7700 Thisted