Jobmatch i Vildmarken

Publiceret 13-01-2020

Unge ledige og virksomhedsledere fra Thy fik chancen at småsnakke om et muligt småjob under teltdugen ved Lodbjerg Fyr. Rammen for de utraditionelle jobsamtaler var arrangeret af Task Force Thisted og Jobcenter Thisted i samarbejde med nonprofit organisationen Code of Care.

Unge ledige mødte virksomhedsledere til et jobmatch i vildmarken ved Lodbjerg Fyr.

21-årige Mai I. Nielsen fra Snedsted har været ledig i et halvt års tid. Hun er en af de 20 unge, der har fundet mod til at tage ud i Vildmarken – på opfordring fra sagsbehandlere i Jobcenter Thisted. Hun fortæller:

- Jeg synes, det er rigtig rart at komme herud og gøre noget andet i stedet for at sidde ansigt til ansigt i et rum med hvide vægge. Jakkesæt kan godt virke lidt skræmmende, og normalt er jeg rigtig dårlig til at gå ud og banke på døre. Men man føler sig tryg i de her omgivelser.

Inde i de to telte ved Lodbjerg Fyr er der tændt op i tre bålsteder, og hvert bålsted er omkranset af bænke med lammeskind. Omkring 35 mennesker har fra begyndelsen af arrangementet samlet sig omkring ilden, og det er næsten ikke til at skelne, hvem der er ledige – og hvem der er virksomhedsledere.

Værdifuldt for virksomhedsledere

En af virksomhedslederne er Laurits Engholm, købmand og indehaver af Rema 1000 i Thisted. Grunden til, at han deltager, er bl.a. nogle kerneværdier:

- Rema 1000 er en værdibaseret virksomhed, og jeg er nået til en alder, hvor jeg synes, det er sjovere at trimme mennesker end rykke rundt med varer på hylderne, siger Laurits Engholm.

Han er med i Task Force Thisted, et netværk af erhvervsdrivende, der sammen med Jobcenter Thisted arbejder med at give alle en chance for en plads på arbejdsmarkedet.

- Vi skal huske at sætte ind på tillidskontoen i stedet for kun at tænke på driftskontoen. Jeg tror, at hver enkelt har noget værdifuldt at bidrage med, understreger Laurits Engholm.

Omkring 25 procent af medarbejderne i Rema 1000 er ansat på særlige vilkår.

Laurits Engholm er en af dem fra Task Force Thisted, der har ordet i forsamlingen. Et andet inspirerende indlæg om muligheden for et vellykket job i miniskala kommer fra Sune Pihl og Flemming Ardal.

Flemming Ardal arbejder ni timer ugentligt i Opmatic Aps, Thisted, som Sune Pihl er medejer af. Firmaet har i alt er 20 ansatte. Flemming fortæller, at han på få måneder er gået fra at være praktikant til kollega. Han kom endda med til julefrokost:

- Min forlovede mener, jeg er blevet gladere. Jeg er ellers ikke særlig socialt anlagt i min fritid

Flemming, der håber at få tilkendt fleksjob, giver sit bedste tip til andre ledige, der står på kanten af arbejdsmarkedet – af psykiske, sociale eller fysiske årsager:

- Vær ærlig, hvis man har noget, man slås med. Giv den en skalle og kom ud af din komfort-zone. Hvis alle gør det, så tror jeg, det bliver godt, pointerer han.

Sune Pihls firma har kun fem år på bagen, og ledelsesstrukturen er flad. Han opfordrer andre virksomhedsledere til at være åbne over for mennesker, der som Flemming ikke kan varetage et job på ordinære vilkår. For timetallet er ikke afgørende for evnen til at bidrage.

- Flemming holder lageret totalt i orden, pointerer Sune Pihl.

Hans råd til de unge ledige, der vil have held til at få et job, lyder:

- Vi lægger vægt på, at man er velforberedt og har undersøgt, hvilken virksomhed, vi er.

Konkurrencer og konkrete aftaler

Eftermiddagens tre timer er arrangeret i samarbejde med nonprofit organisationen Code of Care, og programmet giver mulighed for small talk enkeltvis mellem virksomhedsledere og unge ledige over snobrødsbagning og cowboykaffe. Der er også mulighed for at løsne op for samtalen og lære hinanden at kende på andre måder. Der er konkurrence i brændekast, fællessang, og tur til klitterne i solnedgang.

Undervejs bliver der rent faktisk udvekslet telefonnumre og lavet aftaler om møder allerede i den kommende uge.

- Jeg tror ikke, man skal underkende, hvad det jer miljø kan bidrage til i forhold til at løsne op og gøre det nemmere at snakke sammen. Alle er på samme banehalvdel her, og ingen behøver at føle, de skal leve op til noget, de ikke kan, siger Trine Engholm Christensen, der er konstitueret beskæftigelseschef i Thisted Kommune.

Trine Engholm Christensen understreger, at alle job tæller – om det så kun er to timer om ugen.

Fakta

Der er plads til flere virksomheder i Task Force Thisted. Sidste år blev der skabt 75 småjob i Thisted Kommune.
Småjob er karakteriseret ved at være under 18 timer om ugen.

Kontakt

Jobcenter Thisted
Skolegade 4C
7700 Thisted

Åbningstider

Mandag-onsdag
kl. 09.00-14.00

Torsdag
kl. 09.00-16.30

Fredag
kl. 09.00-13.00

Telefontider

Telefontiderne følger Thisted Kommunes og er som følger:

Mandag-onsdag
kl. 08.00-15.00

Torsdag
kl. 08.00-17.00

Fredag
kl. 08.00-13.00