Cykelture får smilet frem hos både gamle og unge

Publiceret 21-12-2021

Cykelture for borgere på plejehjem vinder frem over hele landet. Også i Thisted Kommune er der gang i cyklerne. Turene ud i det blå giver glæde og indhold i hverdagen hos beboerne.

Hanne Foged Bukh (tv) er en af de beboere på plejecenter Vibedal, som er glad for cykelturene ud i det blå.

De har været i sadlen i en halv times tid. Fødderne er sat solidt i pedalerne, og der bliver trådt velvilligt til. Kinderne er røde, og både øjne og mund smiler på Hanne Foged Bukh og Poul Christensen, som er beboere på Plejecenter Vibedal i Thisted.

- Det er så dejligt og sjovt at komme på tur, siger Hanne, idet hun mærker den kølige december-luft i ansigtet.

Denne formiddag er de to beboere på cykeltur med Karin Møller og Ole Andersen. De er ansat som henholdsvis sosu-assistent og pedel på Vibedal, men derudover har de også titel af cykelkaptajner. En ny funktion i jobbet der - udover at de selv cykler ture med beboerne – handler om at hjælpe frivillige i gang som cykelpiloter, der vil tage ture ud i nærområdet, når de har tid og lyst.

Poul Christensen (th) sidder normalt i kørestol, men han har også cyklet gennem hele sit liv, og sammen med cykelkaptajn Ole Andersen nyder han at få vind i ansigtet på turene ud af plejecentret, hvor han bor.

Mærker de gør en forskel

To, der allerede har sagt ja til den opgave er Merle Krogh Nielsen og Sara Bang Andersen. De er frivillige og stadig nye i tjansen, men de to 15-årige piger har allerede en helt entydig forklaring på, hvorfor de bruger fritid på at cykle ture med beboerne på plejecentret.

- Det er rigtig hyggeligt, og man kan meget hurtigt mærke, at sådan en cykeltur giver de gamle noget glæde, forklarer Merle.
- Ja, det er jo vildt at tænke på, at det, at vi kommer og cykler en tur, er et højdepunkt på dagen for dem, supplerer Sara.

Godt for fysikken

Lynet og Torden står der på de to nye Fun2Go elcykler, som Vibedal har skaffet penge til gennem fonde og i samarbejde med centrets aktivkomite. Man sidder to ved siden af hinanden på hver cykel. Det giver undervejs god mulighed for en snak om alt det, de kommer forbi, og så er cyklerne en vigtig brik i at holde beboerne aktive.

- På Vibedal bor flere beboere med fysiske udfordringer. Derfor har vi også fokus på beboernes træning i hverdagen. Vi oplever, at cyklen er et godt hjælpemiddel til at få beboerne ud og være fysisk aktive. De kan på den måde være aktive i et niveau, som passer til den enkelte, for når man er træt, kan man bare stoppe med at træde i pedalerne, så tager cykelpiloten og motoren over, fortæller Bente Zobbe, der er leder på Vibedal.

Undervejs er der tid til en snak om det område, turen går igennem, og de kan på den måde samtidig virke som erindringsterapi for den ældre, viser et igangværende forskningsprojekt med titlen "Når bevægelse bevæger" fra Syddansk Universitet.

Boost til den en mentale sundhed

Men noget tyder nu også på, at cykelturene ikke alene er med til at holde beboerne fysisk i gang. Turene ud i naturen med vind i hår og ansigt gør også noget rigtigt godt for det mentale helbred. Det viser de foreløbige resultater fra et nyt, stort forskningsprojekt fra Statens Institut for Folkesundhed.

”Når bevægelse bevæger” er titlen på projektet, som forsker Mette Toftager fra Syddansk Universitet står bag:

- Vi undersøger blandt andet, hvad der sker i samspillet mellem den ældre passager og cykelpiloten, og ud fra de foreløbige resultater, så ser det ud som om, at turene kan virke som en form for erindringsterapi. Der kommer ofte en samtale i gang om det, de cykler forbi, og den ældre liver op og vil gerne tale om det. Turene fungerer som bindeled mellem fortid og nutid, fortæller Mette Toftager.

I projektet følger forskerne en række ældre passagerer og cykelpiloter på otte plejehjem landet over. De er organiseret gennem foreningen ”Cykling uden alder”. Et tiltag, som har spredt sig i Danmark siden 2012, og i dag også findes i 50 andre lande.

Cyklerne på Vibedal er døbt "Lynet" og "Torden". De er blevet en realitet efter et tæt samarbejde mellem stedets ansatte, frivillige og aktivkomitéen, og der er søgt om fondspenge til projektet.

Ret til vind i håret

”Cykling uden alder” går i al sin enkelhed ud på at koble ældre på plejehjem med frivillige, så de kan komme i cykelsadlerne sammen. Ambitionen er at hjælpe plejehjemsbeboerne med at genfinde livsglæden. Det fortæller Ole Kassow, der er ophavsmand til ”Cykling uden alder”.

- Det vigtigste, som cykelturene giver, er følelsen af frihed og adgang til lokalsamfundet. Man skal ikke undervurdere værdien af ret til vind i håret og den mulighed, de ældre får for at bruge deres sanser, siger den erfarne cykelpilot.

Ideen opstod, da han som nabo til et plejehjem i København af og til tog beboere med ud på en cykeltur. Oplevelsen plantede glæde og energi, og det har siden spredt sig som ringe i vandet. I dag hjælper foreningen projektet i gang på plejehjem og ældrecentre i både ind- og udland.

Det skal gøres af lyst

Ole Kassow peger på, at for at lykkes med at rekruttere de vigtige piloter, der tager cykelturene, så skal man skabe et åbent og indbydende miljø på plejecentrene og gøre aktiviteten lystbetonet og lystdrevet. Både cykelpiloter og passagerer kan nemlig få noget ud af relationen:

- Vi udviklede i løbet af det første år fem ledende principper, som vi har styret efter siden. Det handler om: Generøsitet – lysten til at give og yde. Relationer mellem mennesker. Historiefortælling – det at lytte til hinanden. Alders-uafhængighed – fordi det foregår på tværs af aldersskel. Og langsommelighed, fordi vi ønsker at sænke tempoet helt bogstaveligt, forklarer Ole Kassow.

Hanne Foged Bukh (tv) og Karin Møller på tur i nærområdet. Hanne træder flittigt i pedalerne, når de er på cykeltur, men den eldrevne cykel gør det også muligt at have beboere med, som ikke selv kan cykle så meget, fortæller aktivitetsmedarbejder Karin Møller.

Plads til flere frivillige piloter

Hanne Foged Bukh og Poul Christensen triller, sammen med Karin Møller og Ole Andersen, op til indgangen på Vibedal Plejecenter. De har været omkring Thy Cablepark ved Synopal Havn og en tur i villakvarteret i nærheden.

- Det var den dejligste tur. Jeg har selv arbejdet på Synopal Havn engang, så det fik vi en bette snak om, siger Poul, inden han og Ole triller indenfor, og han skal fra cyklen og over i sin kørestol.

I dag er det de to ansatte på Vibedal, som har givet vind i håret, men senere på ugen kigger de frivillige Merle og Sara forbi igen og er klar til at cykle en tur. Faktisk så håber Vibedal, at flere vil have lyst til at blive en del af et frivilligt cykelkorps:

- Vi kan jo mærke, at de her ture giver noget rigtigt godt til beboerens dag. Og selvom vi er flittige til at komme ud, så er her masser af plads til mange flere ture. Man skal ikke være bange for, om det nu går. Vi giver en grundig instruktion og mulighed for at prøve det af. Det skal jo være trygt både for cykelpilot og passager, siger Karin Møller.

FAKTA

  • Brug af cykler er udbredt på de 14 plejecentre i Thisted Kommune.
  • Det er forskelligt, om det udelukkende er personale eller en kombination af ansatte og frivillige, der kører turene med beboerne.
  • Turene varierer i tid. Der cykles i alt fra 10 til 30-40 minutter afhængig af beboeren og cykelpilotens tid.

Ledelsessekretariatet

Kontakt
Asylgade 30
7700 Thisted
Ledelsessekretariatet

Åbningstid

Borgerrådgiveren kan kontaktes:

Mandag - onsdag: 08.00 - 15.00

Torsdag: 08.00 - 17.00

Fredag: 08.00 - 15.00