Bølgerne bærer krigsveteraner mod et bedre liv

Publiceret 03-09-2021

På Surfgården ved Stagstrup kæmper en flok krigsveteraner med PTSD sig tilbage mod en normal tilværelse ved at surfe og være i naturen. "Ocean Therapy" hedder den filosofi, de arbejder efter på stedet. Den går ud på, at vand- og udendørsaktiviteter kan gøre en forskel for mennesker med traumer.

- Det giver ro. Det er det, det gør. Når du er ude på vandet, er du nødt til at fokusere på lige nu. Det er voldsomme kræfter, du er oppe imod på havet. Der er ikke plads til alle de dårlige tanker. Der skal du koncentrere dig om det, du er i gang med. Det giver ro. Og håb.

Kim er dekoreret soldat. Men han er også en krigsveteran med ar. Syv længere udsendelser til Balkan, Irak og Afghanistan har sat dybe spor. Prisen var Post Traumatisk Stress Syndrom, PTSD. Den har ført til misbrug, depression og isolation. For fire måneder siden sad han helt alene og meget dybt i sofaen i Nymindegab. Der havde han siddet længe. Nu sidder han i solskin ved et havebord i Thy sammen med blandt andre Mikael og Claus, som godt ved, hvad han snakker om. De kender nemlig også til livet med PTSD. De tre tidligere soldater kæmper lige nu en helt personlig kamp, men fælles for dem er, at de har et håb om, at der er et bedre liv på den anden side af et ophold på Surfgården i Thy.

- Jeg har genfundet en glæde gennem de måneder, jeg har været her. For første gang i lang tid er der noget, som er lykkedes for mig. Jeg kan noget. Jeg har gennemført noget. Jeg er lige blevet SUP-instruktør, så nu håber jeg, at jeg kan tage andre veteraner med ud på vandet, når jeg vender tilbage til Aarhus, hvor jeg bor, fortæller Mikael.

På Surfgården er fysisk træning en fast del af dagligdagen. Derudover er der fokus på aktiviteter i naturen og på vandet og at hjælpe veteranerne med PTSD ind i nye fællesskaber.

Fra gårdbutik til behandlingssted

Surfgården er et privat rehabiliteringstilbud til veteraner og andre med PTSD. Det slog dørene op på et nedlagt landbrug ved Stagstrup midt i Thy i foråret 2020. Hvor der tidligere var gårdbutik og Bed&Breakfast, er der nu midlertidigt hjem for 16 mennesker, der alle har som mål at lære at leve et godt og indholdsrigt liv, trods den tunge bagage de slæber på i form af oplevelser fra krig, depression og stressforstyrrelser:

- De veteraner, som kommer her, er en gruppe mennesker, der har fungeret på et tidspunkt i deres liv. De kommer med et ønske om at ændre noget i sig selv, og de har et håb om et bedre liv. Det håb sparker vi liv i ved at vise dem nogle nye muligheder. De skal ud i kontrasten til det, de kommer fra for at mærke, hvad det gør ved dem. Når de kommer ud i kontrasten, bliver det måske mere tydeligt, hvad det er, de har brug for, forklarer Peter Emil Højlund.

Han er daglig leder på Surfgården og sammen med forstander Anders Petersen også initiativtager til behandlingsstedet, som de begyndte at arbejde på at realisere i 2018.

Daglig leder Peter Emil Højlund flyttede til Thy fra Aarhus. Han har en baggrund som surfer og gymnasielærer, inden han i 2018 begyndte at arbejde på at etablere Surfgården.

Det handler om flow og fællesskab

Selv har Peter Emil Højlund aldrig været professionel soldat, men han er surfer og valgte for seks år siden at rykke teltpælene i Aarhus op og flytte til Thy for at arbejde som gymnasielærer og samtidig dyrke sin store interesse for vandsporten og naturen.

I surfermiljøet i Klitmøller mødte han Anders Petersen, og begge var optaget af teorierne om ”Ocean Therapy”. En metode udviklet i USA, hvor surfing allerede bruges i behandlingen af PTSD-ramte veteraner. Den handler om fællesskab, om at være i nuet og om flow og forbindelse til naturen.

De forklarer det med billedet af, at når man først er på vandet med surfbræt, wakeboard, windsurfing eller kitesurfing, så har man sat alt på et bræt, og er nødt til kun at fokusere på nuet. Være i flow. Det skaber et rum, hvor der ikke er plads til de negative tanker, og værdien af det er målet:

- Vi har begge mærket på egen krop, hvad bølgerne og det at være i vandet betyder for vores mentale helbred. Vi har oplevet følelsen af at ramme en bølge helt rigtigt, og hvordan den oplevelse placerer dig i nuet, og hvordan man bliver stærkere mentalt af at være i naturen og et miljø, du ikke kan kontrollere, men som du godt kan lære at navigere i, siger Peter Emil Højlund.

I Cablepark Thy får veteraner med PTSD nye oplevelser i vandet. At være i naturen hjælper dem tilbage på sporet i deres liv.

Har svært ved at være sammen med andre

Hånd i hånd med oplevelserne på vand går fokus på fællesskab og forsøget på at få noget positivt ud af samværet med andre. Et samvær som de PTSD ramte veteraner gennem lang tid har trukket sig fra, fordi det var for svært at være i.

De bliver på Surfgården hjulpet på vej af flere faggrupper. Stedet har en psykolog, socialrådgivere og pædagogisk- og sundhedsfagligt personale ansat. Dagene er skemalagte og indeholder både fysisk træning og mindfullness, og alle er fælles om de praktiske gøremål som indkøb, madlavning og rengøring:

- Vores erfaring fra det første halvandet år er, at vi her kan skabe et fællesskab, som de kan spejle sig i. Her får de feedback på sig selv som personer, og vi arbejder meget koncentreret på at vise dem værdien af, at være sammen med andre. De fleste ønsker jo slet, slet ikke at være alene, men veteraner med PTSD ender i isolation, fordi de har svært ved at være sammen med andre. Her skal de genopdage værdien af at være i et fællesskab, og værdien af at yde noget for at det fungerer, siger Peter Emil Højlund.

Ved havebordet med Kim, Mikael og Claus er der opbrud. Nogen skal dyrke yoga på græsplænen. Mikael og Claus gør klar til en af mange ture i våddragt og på vand. Denne eftermiddag går turen til Thy Cablepark i Thisted. Kim har slået en tå, så han vil ikke med. De andre forsøger at få ham med alligevel, men respekterer et nej:

- Jeg kunne ellers godt lige bruge en tur ud og mærke vandet og høre det klukker omkring mig. Den der klukken, den er fantastisk beroligende, og det kunne jeg godt bruge i dag. Jeg får det bedre, når jeg kan høre og mærke naturen. Det lyder som en floskel, og jeg hader faktisk at sige det, men mottoet her er: ”På sporet af et bedre liv” og det er jo en rejse, jeg er på. Jeg er her, fordi jeg håber, jeg kan få et bedre liv end det, jeg har haft i mange år, siger han.

FLAGDAGEN 2021:

På søndag den 5. september er det den officielle flagdag for Danmarks udsendte. Der hylder vi deres indsats. Flagdagen blev første gang markeret den 5. september 2009.
I år markeres dagen i Thisted Kommune med et optog i Vestervig. Se mere her.

Ledelsessekretariatet

Kontakt
Asylgade 30
7700 Thisted
Ledelsessekretariatet

Åbningstid

Borgerrådgiveren kan kontaktes:

Mandag - onsdag: 08.00 - 15.00

Torsdag: 08.00 - 17.00

Fredag: 08.00 - 15.00