Christian Bengtson er vendt hjem for at skabe sin første spillefilm: - Thy har en unik filmisk kvalitet

Publiceret 03-09-2021

Det smukke, rå og autentiske Thy rammer det store lærred i 2022, når spillefilmen 'Krysantemum' har premiere. Filmens instruktør er selv thybo, og han bliver draget af området, når han skriver sine fortællinger.

Christian Bengtson, der sidder midt i billedet, har været i Thy for at optage sin første spillefilm 'Krysantemum'. Foto: Morten Rygaard.

Vinden banker ind over Hanstholm Havn med op til 20 meter i sekundet og får de mindre fiskekuttere på havnen til at vugge på deres ellers skærmede pladser bag molen.

Klokken nærmer sig midnat, og det meste af havnen ligger øde hen, som den plejer at gøre en sen onsdag aften.

Men alt er langt fra, som det plejer. På den ene kaj er trucks, fiskekasser og fiskegrej erstattet af filmgrej, fotografer, skuespillere og producere.

De er ved at optage en scene til spillefilmen ‘Krysantemum’.

I mørket lyser en lille skærm op i hænderne på instruktør og manuskriptforfatter Christian Bengtson. Herfra kan han følge med i, hvordan scenen udspiller sig fra kameraets perspektiv.

Filmen er hans første spillefilm, og selvom han har boet i København i over 10 år, er han vendt hjem til Thy for at gøre manuskriptet til 'Krysantemum' levende.

- Det har været rigtig fedt for mig at optage filmen i Thy og komme hjem i nogle omgivelser, som jeg kender rigtig godt. Det er her, jeg har boet størstedelen af mit liv, og jeg håber, man kan se, at det er en hjemstavnsfilm, fortæller han.

Filmen er optaget på en masse forskellige lokationer rundt omkring i Thy

Thy på det store lærred

Christian Bengtson er uddannet manuskriptforfatter fra Den Danske Filmskole i 2019. Han har skrevet og instrueret flere Robert-nominerede kortfilm, herunder ‘Shiva’, ‘Draget’ og ‘Kaldet’. Derudover har han blandt andet været hovedforfatter på tv-serien ‘Noget om Emma’ og medforfatter på serien ‘Lover’.

Men selvom cv’et allerede er langt, er Krysantemum hans første spillefilm, og den bringer Christian Bengtsons fortælling fra Thy på de store biograflærreder rundt om i landet.

Filmen handler om den unge fyr Anders, der er anlægsgartner og sælger ulovligt krudt for at tjene lidt ekstra. En dag får han nys om, at hans far har store, økonomiske problemer grundet et olieudslip, og Anders ser det som en mulighed for at træde til og hjælpe ved at opjustere sit salg af ulovligt fyrværkeri.

- På overfladen handler det om fyrværkeri og eksplosioner. Men egentlig handler det om en familie, der er sprængt i stykker på grund af en tragedie, fortæller Christian Bengtson.

Filmen er fiktion, men Christian Bengtson har lånt brudstykker, hændelser og oplevelser fra sit eget liv.

For eksempel har han længe været fascineret af at skabe en historie, hvor der bliver handlet med ulovligt krudt. Den tanke har været hos ham, lige siden han hørte om en fyrværkeriulykke i Tved for mange år siden.

- Jeg husker det som en vild ting, der blev hos mig. Og da jeg gik på Filmskolen, kom jeg så på idéen. Jeg synes, det var et spændende univers at udforske. I det hele taget er hele filmen et miks af forskellige oplevelser og indtryk fra mit liv, fortæller han.

Familiedrama og store brag

På havnen i Hanstholm står de fleste fra filmholdet afventende og skutter sig i den kolde vind, mens de betragter en enlig bil, der holder parkeret på kajen. Lygterne kaster lyskegler ud over den olieplettede asfalt.

I filmen handler hovedpersonen Anders med ulovligt fyrværkeri. Foto: Morten Rygaard.

I lyskeglen står en af filmens skuespillere og kigger på fiskerbådene, der er lagt til kaj.

- Har du egentlig nogensinde været ude at sejle på sådan en før, spørger hun, mens hun kigger på en af de mere medtagne fiskekuttere.

Spørgsmålet er henvendt til filmens mandlige hovedrolle, Morten Hee Andersen, der står og læner sig op ad kølerhjelmen på bilen få meter derfra.

- Nej, jeg bliver nemt søsyg, lyder svaret.

Hun slentrer langsomt hen til bilen, hvor hun indtager sin position ved siden af hovedpersonen på kølerhjelmen. Deres dialog forsvinder i den voldsomme vind.

Deres øjne søger hinanden, mens de skiftes til at suge på en e-cigaret.

Og tak, lyder et råb i mørket.

Morten Hee Andersen bryder ud af karakter og kaster sig over sin medskuespiller. De griner.

- Er det godt nok, spørger han henvendt til Christian Bengtson.

- Ja, jeg synes, det er fedt.

Thy sniger sig ind i historien

Christian Bengtson er opvokset i Ballerum lige uden for Hillerslev på en landejendom. Her opstod hans interesse for film – selvom han ikke var klar over det på det tidspunkt.

- Jeg har altid skrevet rigtig mange historier og noveller. Jeg har aldrig kunnet lade være, og jeg skriver af ren lyst. Men det var som om, det aldrig rigtig klikkede for mig. Det meste var noget skrammel, men så opdagede jeg filmmanuskriptet, og det gik op for mig, at det var det, jeg kunne. Det var det, jeg kunne finde ud af, fortæller han.

 

Morten Hee Hansen spiller en af hovedrollerne i filmen. Foto: Morten Rygaard.

Det førte ham til European Film College i Ebeltoft og efterfølgende Den Danske Filmskole, der har givet ham den ballast, han bruger i sin historiefortælling i dag.

Christian Bengtsons valg om at bruge Thy som scene til sin første spillefilm var ifølge ham selv meget naturligt. Når han skriver sine historier, kredser de ofte naturligt om de miljøer, han kender.

- Thy betyder bare rigtig meget for mig. De fire år, jeg gik på Filmskolen, kunne jeg se, at de ting jeg lavede, hele tiden udsprang fra min hjemstavn og Jylland generelt. Det er meget lystfyldt for mig at skrive historier, der finder sted i Thy, fortæller han.

Christian Bengtson har blandt andet også lavet podcast-serien ‘Revet’, hvor handlingen sker i Thy. Derudover arbejder han på en roman, der skal udgives på Gyldendal, som også foregår i Thy.

- Det giver mig bare en masse billeder og idéer til historier, og så har Thy en helt fantastisk filmisk kvalitet, siger han.

Helt unikt for Danmark
Det var også tydeligt under optagelserne til 'Krysantemum', at Thys åbne vidder, stormfulde strande og dybe ro kan noget helt særligt.

- En del på holdet havde aldrig været i Thy før, og de syntes, det så helt vanvittigt ud. De havde aldrig set noget lignende i Danmark, siger han.

Foto: Morten Rygaard

Vinden tager kun til på havnen i Hanstholm. De to skuespillere er søgt i læ i bilen, mens lys og kamera flyttes rundt.

Christian Bengtson snakker ind ad den åbne bilrude. De vender detaljerne, pauserne og intoneringen.

- Vi kan godt prøve én, hvor I holder lidt flere pauser, siger Christian Bengtson til de to skuespillere, inden de hopper ud af den varme bil, får rettet håret og gør klar til at optage det hele igen fra en ny vinkel.

Et sort og hvidt klapskilt med teksten 'Krysantemum' holdes op foran kameraet, og der bliver råbt:

- Klar til optagelse.

Optagelserne til 'Krysantemum' tog sammenlagt 30 dage. I dag er hele holdet tilbage i København, og klippe-arbejdet er i fuld gang.

Christian Bengtson er sikker på, valget af Thy som scene var det hele værd - selvom det havde været noget nemmere at filme i Københavns-området.

- Det er selvfølgelig den lidt kedelige del af det, men størstedelen af de kompetencer, vi skal bruge på sådan et film-set, er i København. Det koster bare rigtig mange penge at flytte det, og jeg tror desværre, det ofte bliver en hæmsko for at rykke filmproduktioner længere væk fra hovedstaden, siger Christian Bengtson.

En anden af filmens hovedroller spilles af Henrik Birch. Foto: Morten Rygaard.

Han håber, at han kan vende tilbage til Thy med flere projekter. Men han lægger heller ikke skjul på, at finansieringen er et grundvilkår, hvis det skal lykkedes.

- Der skal være nogen, der kan se kvaliteten i, at man får vist sit område frem på den her måde. Personligt synes jeg, det har en enorm værdi, at vi får alle kroge af Danmark på det store lærred, og jeg håber også, det vil være den oplevelse, man får i Thy, fortæller han.

Krysantemum får efter planen premiere i de danske biografer i 2022.

Hovedrollerne i filmen spilles af Morten Hee Hansen, Henrik Birch og Karen Lise-Mynster.

Ledelsessekretariatet

Kontakt
Asylgade 30
7700 Thisted
Ledelsessekretariatet

Åbningstid

Borgerrådgiveren kan kontaktes:

Mandag - onsdag: 08.00 - 15.00

Torsdag: 08.00 - 17.00

Fredag: 08.00 - 15.00