Dorthe havde mistet lysten til livet - Nu viser hun andre, at der er håb

Publiceret 22-04-2022

Et projekt i Thisted Kommune gør det muligt for personer med psykiske udfordringer at tale med andre, der har været i lignende situationer. Én af dem er Dorthe Pedersen.

Rigtig mange af os oplever perioder, hvor livet gør ondt. Og nogle gange kan det hele føltes så håbløst, at man ikke kan se en vej ud af det.

Sådan var det for Dorthe Pedersen.

Hun ramte bunden, da hun en dag stod på Sallingsundbroen og var ved at tage livet af sig selv.

- Jeg kom fra en stilling som butikschef, men jeg gik fuldstændig ned med flaget. Jeg kunne slet ikke være i mig selv længere, og jeg var drevet så langt ud, som man overhovedet kan komme, fortæller hun.

Heldigvis endte Dorthes historie ikke den dag på Sallingsundbroen. Situationens alvor gjorde, at der blev taget hånd om hende fra systemets side, og hun fik både tilknyttet psykologer og sagsbehandlere. Det viste sig, at Dorthe Pedersen havde den ubehandlede psykiatriske lidelse skizo-affektiv sindslidelse med depression.

- Jeg har både været indlagt på åbne og lukkede psykiatriske afdelinger, og jeg har boet på et bosted. Jeg har virkelig været hele møllen igennem, og jeg har oplevet hvor håbløst, det hele kan føles, fortæller hun.

Bruger sine erfaringer til at hjælpe andre

Det er den historie, der er forklaringen på, at Dorthe Pedersen i dag er ansat som en peer-medarbejder i Thisted Kommune.

En peer-medarbejder er personer, der har haft psykiske udfordringer, er kommet ud på den anden side og taget en uddannelse, der giver dem en faglighed, som gør det muligt for dem at hjælpe andre i lignende situationer.

- Vi kender tingene på egen krop, og vi ved, hvordan det er at få en diagnose og skulle finde sig selv og sit nye jeg igen. Vi har en anden ligeværdighed i relationen, fordi vi har prøvet det selv og har stået på borgerens side, forklarer Dorthe Pedersen.

Hun ved fra sin egen oplevelse, at der er rigtig mange dygtige ansatte på det her område, men der kan opstå en kløft, som det kan være svært at springe over.

- Når du har det så skidt, som jeg har haft det, så ser du ikke hjælpen som en hjælp. Det bliver en irritation, for du forstår ikke, du skal op af den seng, når det er der, du helst vil være. De gør det jo for at hjælpe dig, men det ser du ikke, når du er i det, og du føler dig ikke forstået, forklarer hun.

Været med til at bringe projektet til Thy

Der tror hun på, at en peer-medarbejder kan gøre en forskel med den faglighed, de kommer med.

- Vi kan gå vejen sammen med dem, så de ikke føler sig alene og magtesløse over for et system, de ikke forstår. Vi kan forklare, at det faktisk er der for at hjælpe, selvom det kan føles overskueligt. Vi bliver altså en slags fortrolige, der kan fungere som brobyggere.

For Dorthe Pedersen har peer-projektet gjort en stor forskel. Hun hørte om det allerede inden det nåede til Thisted Kommune, og hun har været en del af styregruppen, der etablerede projektet i Thy.

- Det er den bedste følelse, at man kan bruge alt det, man har været igennem til at hjælpe og guide andre. Det var bare en øjenåbner, og det er det, jeg vil med mit liv, siger hun.

Og hun har ikke fortrudt et sekund.

- Det giver så meget mening hver dag. Du rykker selvfølgelig ikke noget menneske langt på ét år, men du ser de små skridt, der gør, at hverdagen bliver lettere for det enkelte menneske. Og der har ikke været en eneste dag i de to år, jeg har været ansat, hvor jeg ikke har haft lyst til at gå på arbejde, fortæller hun.

Står klar til at hjælpe

Personligt er Dorthe Pedersen også et meget bedre sted. Hendes diagnose er i dag en bipolar lidelse, men det er fem år siden, hun smed sin sidste medicin.

- Min diagnose vil altid være en del af mig, men den er ikke hele mig. Jeg ved nu, hvordan jeg skal leve med den, og jeg er bevidst om de ting, der er dårlige for mig, og hvilke faresignaler jeg skal holde øje med, forklarer hun. Der er ting, jeg nu er bevidste om, kan udløse lidelsen, og kan kende de faresignaler, jeg skal holde øje med, fortæller hun.

Hvis der er nogen, der har det svært, der læser den her fortælling, håber hun, at de vil tage kontakt.

- Hvis man ikke føler, man bliver set og hørt – eller hvis du føler dig alene. Så er det dig, vi er her for, forklarer Dorthe Pedersen.

På nuværende tidspunkt er der en håndfuld peer-medarbejdere ansat i Thisted Kommune i et projekt, der løber til oktober 2022.

Ledelsessekretariatet

Kontakt
Asylgade 30
7700 Thisted
Ledelsessekretariatet

Åbningstid

Borgerrådgiveren kan kontaktes:

Mandag - onsdag: 08.00 - 15.00

Torsdag: 08.00 - 17.00

Fredag: 08.00 - 15.00