Doverodde Købmandsgård

Nu begynder byggeriet af SMK Thy

Publiceret 14-11-2023

I denne uge skydes første etape af byggeriet ved Doverodde Købmandsgård i gang. Ifølge tidsplanen står det nye SMK Thy og Naturlandsbyen færdigt og klart til offentligheden i juni 2025. Visualisering: Reiulf Ramstad Arkitekter.

Visualisering af den nye ankomstbygning og det genopbyggede pakhus på Doverodde Købmandsgård, som i fremtiden skal huse SMK Thy.
Det er Reiulf Ramstad Arkitekter, der har tegnet planerne for både Naturlandsbyen og SMK Thy projektet. Visualiseringen viser den nye ankomstbygning mod vest på området ved den gamle købmandsgård i Doverodde.

Når de store maskiner i denne uge kører ind i Doverodde, så varer det noget, før de kører væk igen. 

I disse dage tager Thisted Kommune hul på nedtagningen, genopbygningen, ombygningen og nyetableringen af det nye SMK Thy og Naturlandsbyen på området ved Doverodde Købmandsgård. 

Første skridt i byggeriet er at bryde det gamle pakhus nænsomt ned. Materialerne skal herefter renses og genbruges i opbygningen af Pakhuset, der skal udgøre de nye udstillingsrammer for Statens Museum for Kunsts filial i Thy.  

- Endelig står vi her, hvor vi er klar til at begynde etableringen af den vision som voksede frem for efterhånden mange år siden. Det er utroligt spændende og helt fantastisk, at vi er nået hertil, og det bliver meget spændende at følge byggeriet frem mod et samlingssted i Doverodde, hvor vi forbinder kultur og natur, siger borgmester i Thisted Kommune, Niels Jørgen Pedersen, i forbindelse med byggestart.

Visualisering af den kommende Naturlandsby i Doverodde.
Naturlandsbyen skal være et levende miljø for foreninger med naturværksted, kajakhotel, grejhaller og foreningshus som mange kan bruge. Visualisering: Reiulf Ramstad Arkitekter.

Forener natur og kultur

Anden etape af det store projekt er en renovering af cafeen og Doveroddesalen i hovedbygningen på Købmandsgården og en etablering af Naturlandsbyen, som består af et naturværksted, kajakhotel, bålhytter, foreningshus og grejhaller. Alt sammen vil være med til at gøre området til et levende miljø, der forener kultur, natur og læring. Etableringen af Naturlandsbyen er planlagt til at gå i gang i marts 2024 og både SMK Thy og Naturlandsbyen ventes at stå færdigt til en samlet indvielse i juni 2025. 

Det er det prisvindende, dansk-norske arkitektfirma Reiulf Ramstad Arkitekter, der står bag ombygningen og nyopførelsen, og nedbrydningen bliver startskuddet på et byggeprojekt til omkring 130 mio. kr.

Ud over 53,4 mio. fra Nordea-fonden har også Lokale- og Anlægsfonden, som står bag Cold Hawaii Inland-projektet, doneret penge ind i Naturlandsbyen. A.P. Møller Fonden har støttet det selvstændige projekt SMK Thy - etablering af udstillingssted for Statens Museum for Kunst på Doverodde Købmandsgård med op til 47,5 mio. kr. Herudover har Færchfonden og Kronprins Frederiks og Kronprinsesse Marys Fond bidraget med midler til etableringen af SMK Thy. Og der er også en egenfinansiering fra kommunen.

 

Sådan kommer den nye, store udstillings sal i Pakhuset til at se ud. Visualisering: Reiulf Ramstad Arkitekter.

Kunst for alle

Siden planerne blev fremlagt, er SMK Thys fremtidige drift sikret gennem en permanent finanslovsbevilling, og Nordea-fonden har givet støtte til aktiviteter i Naturlandsbyen i en femårig periode. 

Visionen med det nye SMK Thy er at gøre landets største kunstsamling tilgængelig for en endnu større del af den danske befolkning, også for dem, der bor langt fra hovedstaden, og med byggestart i Doverodde er det mål nu nærmere indfrielse. 

- SMK rummer hele Danmarks kunstsamling, og det har længe været en drøm for os også at kunne udfolde den langt fra museet i København. Vi glæder os derfor meget til, at vi kan slå dørene op til den nye museumsbygning i Doverodde og vise udstillinger i samspil med gode lokale og regionale kræfter og Thys enestående natur, siger Astrid la Cour, direktør for SMK. 

Læs mere om byggeriet 

Sådan kommer det gamle pakhus til at se ud som udstillingsbygning for SMK Thy. I denne uge går entreprenøren i gang med at demontere bygningen. Materialerne skal renses og genbruges i genopbygningen af Pakhuset. Visualisering: Reiulf Ramstad Arkitekter.

Tilmeld dig nyhedsbrev

Felter med (*) skal udfyldes