Tilflytninger hænger bl.a. sammen med opførelsen af nye boliger. I Thisted Kommune blev der i årene 2004-2022 i gennemsnitligt tilflyttet 76 nye boliger pr. år, mens der ventes at blive opført i gennemsnit 52 boliger om året i perioden frem mod 2039. Forventningen er, at der især er tale om parcelhuse.
Hvor tager de hen?
Hvis vi kigger på, hvor tilflytterne til Thy er kommet fra, så kan man i prognosen læse, at de to kommuner der sidste år var nettoleverandører for tilflytningen til Thy, var Morsø og Københavns kommune. Der kom 164 hertil fra Mors, mens kun 132 flyttede den modsatte vej, og der kom 91 hertil fra København, mens 50 thyboer tog den anden vej.
Anderledes så det ud i forhold til Aarhus og Aalborg, som er thyboernes foretrukne tilflytter kommuner. I 2022 flyttede 222 thyboer til Aarhus, mens vi fik 160 retur derfra. I alt 218 herfra drog til Aalborg, mens 180 samtidig vendte næsen mod Thy.
Hvordan skal den bruges?
En befolkningsprognose som denne er et vigtigt element i den kommunale planlægning og forvaltning. Prognosen skaber et overblik over alderssammensætningen i befolkningen, befolkningsudviklingen, geografiske forskydninger og forventninger til boligudbygningen.
Prognosen danner dermed et grundlag for at kunne planlægge byudvikling og vurdere behovet for bl.a. daginstitutioner, skoler, fritidsordninger og plejehjem, ligesom prognosen også kan bruges til budgetplanlægningen i kommunen.
Prognosen tager udgangspunkt i historiske befolknings- og boligtal fra de foregående år samt det, som kaldes boligprogrammet i prognoseperioden. Boligprogrammet er lavet af Thisted Kommune og baserer sig på den planlagte udbygning og omdannelse af boligområderne i kommunen. Det er et afgørende element i beregningen og samtidig det element, hvor kommunen har størst mulighed for at regulere i de forskellige delområder i Thy.
Du kan læse den fulde befolkningsprognoserapport her