Nors tog sagen i egen hånd: Byggede padelbane med knofedt og frivillighed

Publiceret 23-12-2021

I Thy kommer man langt med ildsjæle og frivillighed. Det er der et tydeligt bevis på i Nors, hvor det lykkedes den lokale boldklub at finansiere og bygge en padelbane på rekordtid.

For ganske få år siden var det ikke mange af os, der havde hørt om fitnesstrenden padeltennis.

Men snakken har floreret meget om netop det i landsbyen Nors, hvor to vedvarende og ihærdige ildsjæle har knoklet for at få padeltennis til byen.

I dag står den færdige padelbane og troner ved siden af Nors Boldklubs klublokale.

Den er bygget efter alle kunstens regler, men den er blevet til på noget utraditionel vis.

Prisen er skruet helt i bund takket være gavmilde donationer og leverandører. Og antallet af betalte mandetimer er også på et minimum, da frivillige kræfter i byen selv greb værktøjet, da byggeriet gik i gang.

Nors fik med andre ord en padelbane i byen takket være benhårde ildsjæle, der brænder for at gøre den by, de bor i, til et bedre sted at være.

De to herrer, der fik det hele til at ske, er Martin Rotbøll og Preben Gravesen, der begge har været involverede i Nors Boldklub i mange år.

- Det har skabt en stolthed i byen på en eller anden måde. Det trækker også mange til, som ikke plejer at komme i Nors. Det giver et eller andet, og man får det der skulderklap. Folk synes sgu, det er godt gået, fortæller Preben Gravesen.

Ville være firstmovers

Det store – og til tider skøre - projekt startede under en rejse til La Santa Sport, hvor Preben Gravesen for første gang fik en padelketcher i hånden.

- Jeg var fanget med det samme. Hele familien kunne spille sammen, og børnene lærte det hurtigt. Det var bare helt vildt godt, så da jeg kom hjem, kunne jeg ikke få det ud af hovedet igen. Jeg ville have en padelbane til Nors, fortæller Preben Gravsen.

Det blev startskuddet til en masse frivillige timer.

Undervejs i projektet blev der arrangeret arbejdsdage og arbejdsweekender, hvor frivillige tog værktøjet i hånden og fik en masse ting gjort. Foto: Kristian Amby.

Sammen med Martin Rotbøll gik Preben Gravesen i gang med det lange seje træk, som det er at finansiere byggeriet af en padelbane med alle de udfordringer, der følger med. De samlede penge via donationer, fonde og Thisted Kommune.

- Noget af det første, vi gjorde, var at arrangere en aften i Nors Hallen, hvor byen kunne komme til noget billig mad, høre om projektet og byde på forskellige ting på en auktion. Den dag lykkedes det os at skrabe 35.000 kroner sammen. Så var vi ligesom i gang, fortæller Martin Rotbøll.

Da det lange seje træk med finansieringen var på plads, stod de to idémagere overfor en ny stor udfordring. De havde brug for massiv frivillig hjælp til byggeriet, hvis økonomien og tidsplanen skulle hænge sammen.

- Vores planer og finansiering afhang simpelthen af det. Var der ikke frivillige, der selv tog værktøjet i hånden, havde vi ikke fået den her padelbane, fortæller Martin Rotbøll.

Padelbanen er bygget, så den ene side kan åbnes i sommerperioden. Foto: Kristian Amby.

Arbejdsweekender med 15 mand

Heldigvis var byen igen klar til at træde til. Der blev arrangeret arbejdsweekender, hvor der var op til 15 mand, der mødte op. Det hele blev styret og struktureret af Preben Gravesen.


- Vi var meget bevidste om, hvad vi gerne ville have de frivillige til, og hvad vi gerne ville have professionelle til. For eksempel er taget lavet af håndværkere, for der er et element af sikkerhed, der er vigtigt.

- Men derudover har vi kørt arbejdsdage og weekender for fuld hammer, og folk har været helt vildt gode til at bakke op og støtte projektet på hver sin måde. Vi har for eksempel også fået rigtig gode priser på materialer, fordi leverandørerne synes, det var sådan et fedt projekt. Det har virkelig været en rørende og overvældende oplevelse, fortæller Preben Gravesen.

 

Men hvordan får man frivillige til at knokle for at lave et tilbud til byen i dagens Danmark, hvor mange små foreninger oplever, at det kan være svært bare at få frivillige til at hjælpe med miniput-holdet?

Martin Rotbøll er overbevist om, at det handler om, at man har relationer i en by og kender hinanden.

- Det er en udfordring at få frivillige nok til sådan et projekt her. Derfor har vi heller ikke holdt os tilbage med at spørge personer om hjælp direkte. Vi ved, hvad folk hver især kan bidrage med. Der er nok personer i min egen familie, der er blevet spurgt lige rigeligt, men det tager vi med, siger Martin Rotbøll.

Projektet i Nors fik alle mand på dæk.

Derudover er de begge overbevist om, at grundig planlægning er afgørende for frivilligheden.

- Det var styret benhårdt, når folk kom herop. Det er jo noget af det, der typisk går galt for frivilligheden. Der er ikke noget værre som frivillig, end at man møder op, og så er der ikke styr på, hvad man helt konkret skal lave. Det gider folk ikke. Vi havde en helt klar plan, og det tror jeg faktisk også er en vigtig del af, at de frivillige endte med at komme igen en anden dag, siger Martin Rotbøll.

Flere hundrede tusind kroner i mandetimer

Den store opbakning til projektet har også haft stor betydning på bundlinjen. Padelbanen endte med at blive bygget på kun to måneder til en pris på én million kroner. Uden de frivilliges hjælp, vurderer de to idémænd, at projektet som minimum havde kostet 1,3 millioner kroner.

- For mig er det en sejr at se, at et projekt som det her faktisk kan lade sig gøre. Folk vil gerne hjælpe, hvis de bliver spurgt, og det hele er planlagt ordentligt, siger Preben Gravesen.

Preben Gravesen har erfaring med at styre byggerier, og han sørgede for, at der var en klar plan for, hvad de frivillige skulle hjælpe med, når de mødte op. Foto: Kristian Amby.

Men hverken Preben Gravesen eller Martin Rotbøll lægger skjul på, at det kræver meget arbejde.

- Man skal som minimum have to tosser, der virkelig brænder for det, og jeg skal være helt ærlig at sige, at det hele nok skal lidt på afstand, inden jeg kaster mig over et nyt projekt. Men vi gør det jo, fordi vi vil sikre, at der er gode tilbud til vores egne og andres børn.

- Og så er det da mega fedt, at vi har bevist, det kan lade sig gøre, siger Martin Rotbøll.

Padelbanen i Nors er foreningsdrevet og hører under Nors Boldklub. Alle, der har lyst til at bruge banen, kan booke den som pay&play eller melde sig ind som medlem.

Det overskud, som padelbanen genererer, bliver fortrinsvis brugt til at arrangere sociale arrangementer for de unge i Nors Boldklub.

Læs mere på http://www.norsbk.dk/

Ledelsessekretariatet

Kontakt
Asylgade 30
7700 Thisted
Ledelsessekretariatet

Åbningstid

Borgerrådgiveren kan kontaktes:

Mandag - onsdag: 08.00 - 15.00

Torsdag: 08.00 - 17.00

Fredag: 08.00 - 15.00