I forbindelse med Grønt Danmarkskort udarbejdes der nemlig en kortlægning af uforstyrrede områder, som sammenholdes med områdernes naturkvalitet.
- Det giver os et unikt overblik over, hvor vi rent faktisk har nogle særligt værdifulde naturområder, som det er værd at udvikle og beskytte. Det er med til at sikre, at naturen har uforstyrrede åndehuller, hvor der ikke bliver lavet nye vandrestier, shelters eller mountainbikeruter, siger han.
Mere værdifuld og potentiel natur
Og det er her - i Grønt Danmarkskort – at man kan se, at flere arealer med særlig værdifuld natur i Thy, er blevet udvidet.
Mindst lige så vigtigt er det, at der i alt er blevet udpeget seks nye områder ved; Skinnerup, Mejlsø, Nørkær Å, Nørhå, Årbæk og Heltborg, som nu bliver udpeget som potentiel natur. Det er altså arealer, som Thisted Kommune gerne ser, at der laves naturgenopretningsprojekter på.
Samtlige arealer har været vådområder, der nu bliver holdt kunstigt tørre, så man kan drive landbrug på arealerne.
Men det skaber problemer for naturen, at man har drænet jorden. Det forklarer Dorthea Albrecthsen, der er naturplanlægger i Thisted Kommune.
- Jorden slipper en række næringsstoffer fri som for eksempel fosfor, når man dræner den for vand, og det er det, vi gerne vil undgå, fordi det frigiver CO2 i luften, som udgør en klimabelastning. Det frigiver også næringsstoffer i vandmiljøet, som kan påvirke negativt.
- Der er ingen tvivl om, at det vil gavne naturen og miljøet, hvis de områder, vi har udpeget, tages ud af driften og enten kommer under vand igen eller udvikles til natur, siger hun.