Særligt kursus hjælper pårørende med at passe på sig selv

Publiceret 11-08-2022

Det er hårdt at være pårørende til alvorligt eller kronisk syge. På et kursus i Thisted Kommune er det derfor de pårørendes oplevelser og behov, der er i fokus.

Kirsten Jacobsen (tv) og Irmelin Stærkjær (th) har begge ægtefæller, der er langvarigt syge.

Hvad gør man, når man står med en hustru, mand eller et andet familiemedlem, der er blevet ramt af en langvarig sygdom?

Det spørgsmål er Kirsten Jacobsen blevet nødt til at tage stilling til. Hendes liv tog nemlig en stor drejning, da hendes mand blev alvorligt syg efter en fejloperation.

Pludselig stod hun i en hverdag, hvor hun brugte rigtig mange af sine ressourcer på at være der for sin mand. Men hun glemte sig selv og sine egne behov.

- Bare det at komme hjemmefra kan være svært i perioder, og jeg har følt, jeg har været stresset. Jeg har været træt, og jeg har haft frustrationer, fortæller Kirsten Jacobsen.

Hun kunne mærke, at hun havde brug for hjælp. Og hun er langtfra alene.

Når et familiemedlem bliver ramt af kræft, demenssygdom eller andre langvarige eller livsændrende sygdomme, så er det ikke kun den syges liv, der slår en kolbøtte.

Familien på sidelinjen står nu også i en hverdag, hvor sygdom er blevet en fast følgesvend, og behovet for at være der for den syge kan nemt overskygge alt.

Derfor har vi i Thisted Kommune et kursus for pårørende, der hedder: LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende.

Pårørende skal lære at passe på sig selv

Her kan alle pårørende til voksne syge møde ligesindede og få konkrete værktøjer til, hvordan de passer på sig selv i situationen.

Det fortæller Eva-Maria Schirmer, der er sundhedsmedarbejder i Thisted Kommune.

- Undersøgelser viser, at næsten hver anden pårørende føler sig deprimeret. Hver tredje føler sig stresset og oplever, at deres arbejdsliv bliver påvirket negativt. Og hver femte vurderer, at de selv er blevet langvarigt syge på grund af deres situation. Derfor er der behov for, at der bliver taget hånd om de pårørende, og at de får hjælp til at trives i hverdagen, siger hun.

Det er på det kursus, vi møder Kirsten Jacobsen. Hun besluttede sig for at tilmelde sig kurset, så hun kunne få hjælp til en hverdag, hvor hun kan passe på sig selv og sit eget velvære.

Derudover har hun mødt en masse ligesindede på kurset. En af dem er Irmelin Stærkjær. Hun bor med sin mand, der har en demenssygdom.

- Jeg havde brug for at komme på det her kursus for at lære, hvordan jeg skal være i den situation, jeg står i, og blive mere glad. Jeg ville gerne blive mere bevidst om, hvad det er, der sker i hverdagen for mig, og hvad jeg kan gøre for at ændre på det, fortæller hun.

Vigtige erfaringer og redskaber

En af Irmelin Stærkjærs store udfordringer var, at hun oplevede at blive vred over sin situation.

- Jeg kunne finde på at skælde ud, hvor jeg ikke skulle skælde ud. Og jeg kunne føle afmagt. Det har det her kursus lavet om på for mig, fortæller hun.

Både Irmelin Stærkjær og Kirsten Jacobsen er rigtig glade for, at de har valgt at deltage i kurset, og de vil klart anbefale andre at gøre det samme.

- Nu kan jeg finde ud af at hjælpe mig selv og bede om hjælp, og det giver mig mere energi og selvtillid. Jeg har en helt anden tro på, at det at være pårørende kan håndteres uden stress, forklarer Kirsten Jacobsen, og Irmelin Stærkjær supplerer:

- Jeg har også følt, at jeg meget bedre kan klare hverdagen derhjemme, og min mand kan også mærke, at det har hjulpet mig, forklarer hun.

Hvis du er pårørende til en alvorligt eller kronisk syg, har du også mulighed for at deltage i LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende.

- Vi har mange forskellige kursusdeltagere i forskellige livssituationer, men alle, der har sygdom tæt inde på livet som pårørende, kan være med, fortæller Eva-Maria Schirmer.

Der er kursusstart næste gang den 13. september 2022. Kurset afholdes om tirsdagen fra kl. 16.30-19 på Ringvejen 34 i Thisted. Tilmelding er åben på https://thisted.plan2learn.dk/KursusValg.aspx?id=51827

Har du en pårørende, som du ikke kan være væk fra under kursets længde, har du mulighed for at få hjælp eller aflastning. Kontakt Eva-Maria Schirmer for at høre mere på telefon 24872270 eller mail ems@thisted.dk.

FAKTA: Sådan passer du på dig selv som pårørende:

Når du er pårørende til en langvarigt syg, er det vigtigt at få ro og pusterum i en presset hverdag. Det hjælper dig med at passe på dig selv, så du kan passe på din nærmeste.

På kurset får du derfor konkret viden og redskaber til at klare hverdagen. Det kan for eksempel være:

  • Afslapningsøvelser
  • Viden om dine reaktionsmønstre, så du kan være opmærksom på, hvorfor du handler, som du gør, og hvordan du bremser uhensigtsmæssige reaktioner.
  • Værktøjer til at udarbejde konkrete handleplaner, der giver dig tid og overskud til at gøre noget for dig selv.
  • Gode råd til håndtering af stress og træthed.
  • Tanketeknikker
  • Redskaber til konflikthåndtering.

Kurset varer syv uger med en ugentlig mødegang på 2,5 time. Du kan læse mere om kursets indhold her: https://www.laerattackle.dk/hverdagen-som-paarorende/

Ledelsessekretariatet

Kontakt
Asylgade 30
7700 Thisted
Ledelsessekretariatet

Åbningstid

Borgerrådgiveren kan kontaktes:

Mandag - onsdag: 08.00 - 15.00

Torsdag: 08.00 - 17.00

Fredag: 08.00 - 15.00