Havplast får nyt liv i Vorupør

Publiceret 05-05-2022

Mange i Thy har taget strandrensning til sig. Det mærker blandt andre virksomheden Strandet i Vorupør. De fjerner plast fra kysten i Thy og genanvender det.

På værkstedet hos Strandet i Vorupør laver de nye produkter ud af genanvendt plast, som er fundet på Veskysten. Her er medejer Jens Wilhelm Jørgensen i gang med at lave nøgleringe.

Fiskekasser i stort set alle regnbuens farver står stablet langs den ene gavl ved bygningen på Vesterhavsgade i Vorupør. Alle er de samlet langs Vestkysten, hvor de er skyllet i land. Tidligere var der i bygningen tank-station og autoværksted. Her er fortsat tankstation, men autoværkstedet er omdannet til en ny type værksted og oplevelseslaboratorium for virksomheden Strandet.

- Vi har lige etableret et lille udstillingsrum herinde, siger Jens Wilhelm Jørgensen, og viser vej ind i et lille rum i hjørnet, hvor den besøgende får oplevelsen af at have bevæget sig ned under havoverfladen.

Rummet er seneste påfund hos Strandet, som har holdt til på adressen i Vorupør siden 2019. Jens Wilhelm Jørgensen er medejer af Strandet. Han driver virksomheden sammen med Anne Julie Müller. Siden begyndelsen har de to arbejdet målrettet på at få en forretning ud af at indsamle plast langs den jyske vestkyst.

- I mange år har mange haft den holdning, at affald på strandene var et problem i 3. verdens lande, men det er det jo ikke kun. Sidste år fjernede vi sammen med en masse frivillige knapt seks ton affald langs kysten, og det var et ton mere end i 2020, siger Jens Wilhelm Jørgensen.


Mindst en gang i måneden arrangerer Strandet en offentlig affaldsindsamling et sted i Thy. Hver gang dukker mellem 50 og 60 frivillige op og hjælper til. Til dato har de i år samlet 4,8 ton affald ind.

Strandkasser gør også en forskel

Ud over de mange ton som Strandet får samlet ind, så er et tiltag med strandkasser også med til, at der de seneste tre år, er blevet fjernet mere strandaffald langs Vestkysten. Kasserne står primært langs jyske kyster, og de gør det nemt for strandgæsterne at komme af med det affald, de finder på en gåtur. I Thisted Kommune står der 20 kasser, og en evaluering for nyligt viste, at flittige og frivillige hænder var med til at samle hele 19,5 ton strandaffald i Thy i 2021. Det var knapt 2/3 dele af al det strandaffald (i alt 30,3 ton), som blev samlet ind her.

- Indsatsen er vigtig. Det bedste ville jo være at tage fat i dem, der sviner, men når det her affald og plast skyller op, så er det vigtigt, at vi skynder os at fjerne det, så det ikke ryger tilbage i havet. Strandkasserne har på et mikroplan gjort det nemt at bidrage og være med til at gøre en forskel, og derfor er de en succes, siger Kristian Tilsted, der er kommunalbestyrelsesmedlem i Thisted Kommune og medlem af bestyrelsen i KIMO, som er Kommunernes Internationale Miljøorganisation, der arbejder med hav- og kystbeskyttelse.

Rigtigt mange lokale er med

Også hos Strandet mærker de, at Strandkasserne har øget opmærksomheden på at være med til at holde vores allesammens Vestkyst ren. De arrangerer selv strandrensninger mindst en gang i måneden, og hver gang tropper mellem 50 og 60 frivillige op for at hjælpe.

- Langt de fleste er jo folk lokalt og fra det tætte opland, som gerne vil være med og som også ofte går tur langs kysten, men vi oplever også, at der er folk som kommer langvejs fra, fordi de har set vores arrangement på Facebook, og så laver en udflugt ud af det, fortæller Jens Wilhelm Jørgensen.

Sideløbende med strandaffalds-indsamlingerne har Strandet udviklet både på mulighederne og tilbuddene på deres værksted og deres forretningskoncept. I dag står virksomheden på fire ben: Det første er indsamling af plast og produktion, hvor de genanvender strandplast til nye produkter. Det andet er en kaffebar og værksted. Det tredje er en skoletjeneste, der tilbyder undervisning, og det fjerde ben er en konsulentvirksomhed, hvor de rådgiver virksomheder om tiltag for grøn omstilling.

- Det er enormt vigtigt, at vi tænker i, hvordan vi får brugt tingene igen. Vi skal se affaldet som en ressource i stedet for som affald. Det er bydende nødvendigt i forhold til vores forbrug som danskere, lyder opfordringen.


Delfinerne i formen som Jens Wilhelm Jørgensen står med her bliver til nøgleringe. De er lavet af plast fra fiskekasser samlet ind langs kysten i Thy.

Vi er nødt til at ændre vaner

Han hilser derfor også velkommen, at der er et stigende fokus, og at der løbende bliver introduceret nye initiativer, der skal fremme plastgenanvendelse. Den seneste beslutning om en ensartet affaldssortering på tværs af kommunerne, er klart et skridt i den rigtige retning, men udfordringen er langtfra løst, siger han:

- Vi ser desværre fortsat, at mængden af ny plast, der bliver produceret på verdensplan stiger, og vi formår slet ikke at genanvende plast i stor nok skala endnu. Plast er problematisk på mange måder, men det er ikke plastens skyld, at den ender i naturen. Det handler om vores adfærd og den måde, vi forbruger det på, så derfor er det vigtigt, at genanvendelsen går hånd i hånd med information og oplysning. Skal vi problemet til livs, bliver vi nødt til at ændre vores vaner, forklarer Jens Wilhelm Jørgensen.

Kom med ud og samle skrald

Den kommende weekend kan du komme med Strandet ud at samle strandaffald ved Vorupør. Lørdag den 7. maj arrangerer de, i samarbejde med Hold Danmark Rent, Nordisk Strandrydder dag.
Det foregår fra kl. 10-16 med udgangspunkt ved Nationalparkcentret. Der vil være aktiviteter for børn og du kan blandt andet lave din egen nøglering af genbrugsplast.
Du kan tilmelde dig på Facebook via linket her:

Fakta

Hvem er Strandet?

Ejer, Anne Julie Müller, uddannet miljøgeograf.
Har i en årrække arbejdet med bæredygtig forretningsudvikling og plastforurening.
Ejer, Jens Wilhelm Jørgensen, uddannet indenfor økonomi, sprog og kultur.
Har i en årrække arbejdet som kampagneprojektleder i organisationen Folkekirkens Nødhjælp.

Hvor meget strandaffald samler Strandet?

Strandet arrangerer hver måned mindst en offentlig affaldsindsamling langs Vestkysten.
Derudover arrangere de affaldsindsamlinger i samarbejde med virksomheder og skoler.
I 2020 samlede de 4,9 ton strandaffald.
I 2021 samlede de 5,8 ton strandaffald.
I år til dato har de samlet 4,8 ton strandaffald.
Samlet set blev de i Thisted Kommune samlet omkring 30 ton strandaffald langs kysten.

Hvad er KIMO?

KIMO er et uafhængigt miljøsamarbejde, der repræsenterer kystkommuner i arbejdet for beskyttelse, bevarelse og forbedring af havmiljøet i det nordlige Europa.
KIMO-samarbejdet omfatter i dag mere end 100 kommuner og er udbredt fra det nordøstlige Atlanten til Østersøen.
De arbejder bl.a. med problemstillinger som: Marint affald, maritim sikkerhed og forurening, forurening fra olie- og gasindustri og farlige stoffer.

Ledelsessekretariatet

Kontakt
Asylgade 30
7700 Thisted
Ledelsessekretariatet

Åbningstid

Borgerrådgiveren kan kontaktes:

Mandag - onsdag: 08.00 - 15.00

Torsdag: 08.00 - 17.00

Fredag: 08.00 - 15.00