Henrik vil bruge sine erfaringer med angst og depression til at hjælpe andre

Publiceret 25-05-2022

Det kan føles enormt ensomt, når man bliver ramt af psykiske udfordringer eller sygdom. Det skal det såkaldte Peer-projekt i Thisted Kommune lave om på.

Det er en ganske almindelig hverdag. Henrik Kristian Ibsen er på vej hen på Drivhuset, hvor han arbejder 20 timer i ugen.

Drivhuset er et aktivitets- og samværssted for mennesker med psykiske lidelser og sårbarheder, hvor man skal kunne finde fællesskab og tryghed.

For når man har psykiske udfordringer, så kan selv de mindste ting være svære at overskue. Det ved Henrik Kristian Ibsen alt om. Han har nemlig selv været igennem en sygdomsforløb med både angst og depression.

- Jeg blev sygemeldt i 2010, og det blev trigget af en masse forskellige ting i mit liv. Jeg var en del af en bilulykke, to arbejdsulykker og et brud med en kæreste inden for fire måneder. Det blev for meget for mig, og det blev starten på mit sygdomsforløb, fortæller Henrik Kristian Ibsen.

Da hans sygdom var værst, kunne han slet ikke finde lysten til at leve.

- Det er nok det, der popper mest op, når jeg skal beskrive, hvordan jeg havde det. Der var ingen motivation til at flytte sig til hverken den ene eller anden side.

Gør en forskel som peer-medarbejder

I dag har Henrik Kristian Ibsen det så godt, at han gerne vil bruge sine erfaringer til at hjælpe andre. Det gør han i kraft af sin rolle som peer-medarbejder i Thisted Kommune.

En peer-medarbejder er personer, der har haft psykiske udfordringer, er kommet ud på den anden side og taget en uddannelse, der gør det muligt for dem at hjælpe andre i lignende situationer.

- For mig er en peer-medarbejder en, der har været igennem en masse lort i sit liv, som de kan bruge til at hjælpe andre i samme situation. Når man står i det, ser det hele totalt håbløst ud, men vi kan vise, at der er håb om et bedre liv, fortæller han.


Peer-medarbejderne er tilknyttet forskellige institutioner i Thy. Deres rolle er at være et ekstra bindeled mellem borgerne og de ansatte, fordi de har en helt anden forståelse for, hvad det er, den enkelte går igennem.

Store og små emner

Helt lavpraktisk er Henrik Kristian Ibsen bare til stede for dem, der har brug for det. Det kan både være til en snak eller en håndsrækning til praktiske ting, der driller.

- Jeg snakker med dem om det, de gerne vil tale om. Det er meget forskelligt, hvad der lige presser sig på. Tit starter samtalerne meget overfladisk, men vi får langsomt bygget en fortrolighed op, så vi kan dele det, der rent faktisk er problemet. Det er nok meget naturligt, at man lige skal se hinanden an, fortæller han.

Han håber, at peer-medarbejderne i Thisted Kommune kan være med til at gøre en reel forskel for mennesker, der har det svært.

- Jeg har hele tiden synes, det lød som en helt fantastisk idé at bruge alt det negative, man har været igennem, til noget positivt. Og Jeg håber, jeg kan være med til at sikre, at andre ikke skal sidde fast i sygdommen i lige så lang tid, som jeg gjorde, fortæller han.

På nuværende tidspunkt er der en håndfuld peer-medarbejdere ansat i Thisted Kommune i et projekt, der løber indtil oktober 2022.

Ledelsessekretariatet

Kontakt
Asylgade 30
7700 Thisted
Ledelsessekretariatet

Åbningstid

Borgerrådgiveren kan kontaktes:

Mandag - onsdag: 08.00 - 15.00

Torsdag: 08.00 - 17.00

Fredag: 08.00 - 15.00