trafiksikkerhed

Lad bilen stå efter festen

Publiceret 26-06-2023

Det er vigtigt at huske på, at selv en lille mængde alkohol kan påvirke dine evner til at køre bil.

Sommeren byder traditionelt på mange fester, markeder og festivaler og dermed også mange høje promiller. Derfor går Thisted Kommune - sammen med Rådet for Sikker Trafik og flere andre kommuner - nu ud og minder sommer glade danskere om at lade bilen stå, når de har drukket alkohol.

-  Alkohol og bilkørsel er en farlig kombination. Ikke kun for den, som sætter sig bag rattet med en promille, så derfor er det naturligvis vigtigt for os at være med til at minde om, at vi skal passe på hinanden, siger Jens Kristian Yde, der er formand for Erhverv-, Klima-, Miljø- og Teknikudvalget i Thisted Kommune om baggrunden for at kommunen er med i kampagnen.

Mange tager chancen

Sidste sommer sigtede politiet flere end 1.400 personer for at køre spritkørsel i de tre sommermåneder juni, juli og august. Det viser tal fra Rigspolitiet. De 175 blev sigtet i Midt- og Vestjyllands politikreds.

- Tallene viser, at der stadig er for mange, der tager chancen og kører, når de har drukket. Og vi håber med kampagnen at være med til at minde folk om, at selv en lille mængde alkohol kan påvirke din evne til at vurdere afstande og hastighed, reagere hurtigt og holde fokus på trafikken, forklarer udvalgsformanden.

Langs vejene i kommer der i denne uge plakater op med budskabet “Klar til et pust?” for at minde om, at også politiet hen over sommeren har ekstra fokus på spritkørsel på vejene og mange kontroller.

Foruden skilte langs vejene vil kampagnen også kunne ses på Rådet for Sikker Trafiks sociale medier hele sommeren. Og budskabet er helt enkelt: Lad bilen stå, hvis du har drukket alkohol og er i tvivl om din promille.

 

Danmarkskort med påført antallet af dræbte i spritulykker mellem 2018 og 2022. I alt er 156 dræbt i den type ulykker i perioden.

Pas også på dagen derpå

I en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik, svarer otte procent af bilisterne, at de inden for det seneste år har kørt bil dagen efter en ”våd” aften, selvom de var i tvivl om, hvorvidt de stadig havde for meget alkohol i blodet til at køre lovligt.

Værst ser det ud blandt de 18-24-årige, hvor hele 29 procent svarer, at de inden for det seneste år har kørt bil dagen efter en våd aften, selv om de var i tvivl om, hvorvidt de stadig havde for meget alkohol i blodet til at køre lovligt.

- Er du det mindste i tvivl om din promille – også dagen derpå – så bør du ikke køre bil. Hvert år mister mennesker livet i spritulykker, der kunne have været undgået. Det er en tragedie for den enkelte og deres familie, og vi bør alle være med til at forebygge den her slags ulykker ved at lade bilen stå, siger Morten Wehner, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Kampagnen kører hele sommeren.

På Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside kan du læse om, hvad der sker med kroppen, når du drikker alkohol, og hvad straffen er, hvis du bliver taget i at køre spritkørsel. Prøv beregneren her.

Tilmeld dig nyhedsbrev

Felter med (*) skal udfyldes

Gode råd

Der er mange måder at undgå spritkørsel på.

• Planlæg din aften på forhånd, så du ved, hvordan du kommer sikkert hjem, hvis du skal drikke.

• Hvis du er vært for en fest, så sørg for at have alkoholfrie øl og drinks til dine gæster, der er i bil.

• Vær opmærksom på, at det også kan være farligt at køre bil dagen efter en fest eller middag, hvor du har drukket meget. Er du i tvivl, så lad bilen stå til langt op på næste dag.
Kilde: Rådet for Sikker Trafik.

Se tallene per region

Har du inden for det seneste år kørt bil efter en ”våd” aften, selv om du var i tvivl om, hvorvidt du stadig havde for meget alkohol i blodet til at køre lovligt? Andel der svarer ja:

• Hovedstaden: 7 %
• Midtjylland: 6 %
• Nordjylland: 7 %
• Sjælland: 10 %
• Syddanmark: 9 %
• Gennemsnit: 8 %
Kilde: Repræsentativ undersøgelse blandt 2.176 bilister gennemført af Rådet for Sikker Trafik og Epinion i foråret 2023.