Frivillighed

Mikael brænder for det, der ligger bagved

Publiceret 24-10-2023

For vinderen af Kulturministerens Idrætspris er det alt det, som skal fungere i kulissen, der driver lysten til at være frivillig i foreningsarbejdet. Han kan slet ikke lade være med at gå den ekstra mil.

Mikael Olesen foran sin computer.
Mikael Olesen er vinder af Kulturministerens Idrætspris på 100.000 kr. For den 40-årige, frivillige fra Thy giver det frivillige arbejde livskvalitet.

Hvis du synes, at Thy Fritid og Firmaidræt har fået en fin hjemmeside, at det er godt styr på deres initiativer og aktiviteter, og at relationerne til foreningens samarbejdspartnere fungerer, ja, så er én af de helt store forklaringer på det: Mikael Olesen.

Den 40-årige thybo har gjort så stor en forskel for foreningen, siden han trådte ind ad døren i 2019, at han i sommer blev kåret som vinder af Kulturministerens Idrætspris for sin store indsats i foreningslivet. En udmærkelse, der placerer ham i selskab med både landshold og eliteatleter og som blev fulgt af en check på 100.000 kr. til vinderen.

Får meget igen

Det er ikke en pris, han er kommet sovende til. For det kræver en indsats at udrette noget. Men man får virkelig også noget igen, hvis man spørger den nyslåede prisvinder. Ifølge ham står gevinsterne ved det frivillige arbejde nærmest i kø.

- Man kan udvikle sig som person. Blive udfordret og få nye færdigheder. Fx så føler jeg mig mere og mere tilpas foran en ukendt forsamling, når foreningens budskab skal spredes. Og jeg har fundet ud af, at jeg er rigtig god til at tale med mange forskellige mennesker, og at det er sjovt, fortæller han. 

Mikael Olesens egen vej ind i det frivillige arbejde i Thy Fritid og Firmaidræt går gennem foreningen Børns Voksenvenner, hvor han lavede frivilligt bestyrelsesarbejde i fem-seks år. De manglede nogen, som kunne tage sig af det administrative, og det er thyboens speciale:

- Man kan ikke sammenligne mig med fodbold- eller håndboldtræneren, som flere gange i ugen står på banen med sit hold. Det jeg godt kan lide at lave som frivillig, er det administrative. At finde gode løsninger, som fx letter en arbejdsgang for medlemmerne. Og at starte noget op organisatorisk og få det til at lykkes.  

Prøv at lade dig inddrage og være med til at tage nogle beslutninger, der gør noget for andre. Det giver mening.
Mikael OlesenFrivillig

- Det er det, jeg synes er det spændende, og det er også der, jeg har mulighed for at bidrage. De opgaver kan jeg passe ind i mit liv, som også omfatter fuldtidsarbejde og vores familie på i alt fem medlemmer, siger han.

Oplever stor opbakning

For organisatoren og kassereren i foreningen, der får et kick ud af at sætte ting i system, er indsatsen som frivillig på linje med en hobby. Stort set alle administrative opgaver og opkald i foreningen, kan koordineres når der er pauser i dagjobbet. Han kører som ambulancebehandler og arbejder meget i døgnvagter.

Hos Thy Fritid og Firmaidræt er der i Mikaels tid - ud over den nye hjemmeside - også kommet styr på et brugervenligt betalingssystem, og han arbejder vedholdende på at vedligeholde og udbygge netværket, som er meget vigtigt for foreningen.

- Virksomhederne i Thy vil enormt gerne bakke op om de frivillige initiativer, så det er et spørgsmål om at få ideerne og så spørge, om de vil være med? I mit job som ambulancebehandler er jeg vant til at møde mange forskellige mennesker, så jeg synes kun, at det er spændende at have en anden indgang til mødet med mennesker, siger Mikael Olesen.

På spørgsmålet om, hvor mange timer, han ugentlig lægger på det frivillige bord, ligner svaret det, man tit hører fra frivillige:

- Det er jo ikke noget jeg holder særligt regnskab med… Måske to-tre timer om ugen… Min kone vil nok sige lidt mere, siger han. Dog vægtes familien frem for alt, og foreningsarbejdet udføres når børnene sover eller er i institution.

Et af de arrangementer som Thy Fritid og Firmaidræt for nyligt har afholdt var ThyFF Padel Cup. Her deltog både virksomheds- og private hold og blev et arrangement, som der allerede er planer om at gentage i det nye år. Privatfoto.

Vigtig læring i frivillighed

Han og hustruens tre børn på elleve, otte og tre år bliver af og til inddraget, når der er arrangementer og aktiviteter i Thy Firmaidræt, hvor de kan gå til hånde. For Mikael Olesen er der nemlig en vigtig lære i det frivillige arbejde:

- At man kan være med i et fællesskab, som gør noget, som andre får noget ud af. Det tror jeg er vigtigt at lære sine børn, og man kan altid starte med at hjælpe med det praktiske, griner han.

Med den store check på de 100.000 kr. fra Kulturministeren fulgte også rosende ord.
I begrundelsen for at tildele Mikael Olesen prisen lød det bl.a. at: ”Han er en rollemodel for alle i og uden for det frivillige Danmark. Håbet er, at andre kan blive inspireret af ham og gøre danske foreninger til et endnu bedre sted at være”.

Det håb deler hovedpersonen – også selvom thyboen ikke nødvendigvis har betragtet sig selv som en rollemodel før det stod der, sort på hvidt i en pressemeddelelse:

- Det motiverer mig at tage et ansvar og prøve ting af. Alle burde gøre sig selv den tjeneste at tage en frivillig rolle. Jeg tror på, at alle kan hjælpe med en eller anden ting. Prøv at lade dig inddrage og være med til at tage nogle beslutninger, der gør noget for andre. Det giver mening, siger Mikael Olesen.

Og de 100.000 kr. som han fik for at bliver kåret til Idrætslivets ildsjæl nummer 1 kommer til at gøre noget rart for familien.

- Det er jo nogle penge vi ikke vidste der pludselig kom, så de er øremærket til noget for os fem. Det er ikke besluttet hvad, men kan sagtens forestille mig, at vi skal ud at rejse med børnene, siger han. 

Læs mere om Thy Fritid og Firmaidræt her

Thisted Fritid

Kontakt os

Fritid

Tilmeld dig nyhedsbrev

Felter med (*) skal udfyldes

Kulturministerens Idrætspris

Prisen gives til årets exceptionelle præstation eller indsats inden for idrættens verden.

Tidligere vindere tæller blandt andre:

Herrelandsholdet og kvindelandsholdet i fodbold.

Forsker Bente Klarlund Pedersen.

Dansk Atletik Forbund.

Eliteatleter som Sara Slott Pedersen, Peter Gade og Eskild Jeppesen.

 

Thy Fritid og Firmaidræt

Arbejder for at styrke idrætten i Thy

Grundlagt i 1977 under navnet Thisted Firmasport.

Ændrede navn i 2021 for at vise, at foreningen dækker hele Thy.

Består af en bestyrelse på fem personer.

Mikael Olesen er kasserer i bestyrelsen.

De står bag en række faste idrætstilbud til medlemmerne.

Hjælper derudover med at få events stablet på benene.

Læs mere om foreningen her