Det er en stor ting at skulle flytte. Man forlader noget, der er velkendt og trygt til fordel for noget andet.
Det andet er spændende - og ofte i en bedre stand end det, man forlader - men det kræver også tilvænning.
Derfor er der en gruppe borgere i Thy, der er spændte lige nu.
I 2026 skal de nemlig flytte ind på et helt nyt botilbud i Thisted, der skal bygges ved Vibedal. Det gælder både beboerne på to af Thisted Kommunes nuværende botilbud og en gruppe af borgere, der bor hjemme og venter på en plads på en institution.
Flytningen er noget, der fylder i bevidstheden. Det mærker de blandt andet på Søskrænten og Højtoftevej 50. Det fortæller Kia Simoni Larsen, der er områdeleder.
- Der er mange, der glæder sig, men det er selvfølgelig også lidt vemodigt at skulle flytte. Derfor taler vi med beboerne om, hvad der kommer til at ske. På Søskrænten er der også hængt visualiseringer af det nye botilbud op, så de kan få et indtryk af det sted, de skal bo, fortæller hun.
Og flytningen rykker tættere på. Den 19. august er der nemlig første spadestik på byggeriet.
Hjemlige og tidssvarende rammer
Det nye botilbud skal give beboerne nogle mere tidssvarende rammer. Det fortæller Henrik Gregersen, der er formand for Social- og Seniorudvalget.
- Vi vil rigtig gerne kunne give den her gruppe af borgerne i Thy, det hjem, de har behov for. De skal simpelthen have nogle bedre rammer og vilkår. Samtidig får vi flere pladser, og det kan vi se, vi får brug for i fremtiden, siger han.
De borgere, der kommer til at bo på botilbuddet, kan for eksempel være personer med udviklingshæmning. Det kan også være personer med autisme eller en hjerneskade.
Fælles for dem alle er, at de har en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, der gør, at de har brug for de trygge rammer og den hjælp, som et botilbud kan give dem.
Og det er netop den enkelte borgers behov til et hjem, der har været i fokus hele vejen i arbejdet med det nye botilbud. Det er både tænkt ind i arkitekturen, materialevalget og indretningen af botilbuddet, fortæller Kia Simoni Larsen:
- Først og fremmest har det været rigtig vigtigt for os, at det bliver bygget, så hjemligt som muligt. Det er beboernes hjem, og det skal føles sådan, siger hun.
Tæt på by, natur og vand
Derfor har man også valgt at bygge botilbuddet i små klynger, hvor alle har deres private hjem og et fælles opholdsrum. Man har altså en mindre gruppe, man omgås med i hverdagen, som man kender rigtig godt.
- Og det er en gruppe, vi har mulighed for at sætte sammen på en måde, hvor der er taget individuel højde for, hvem det giver mening at have boende sammen. For det er vigtigt, at det fungerer socialt mellem beboerne, og at alles behov kan rummes og tilgodeses. Med de eksisterende forhold har vi været nødt til at rumme lidt bredere, siger Kia Simoni Larsen.
Men overvejelserne om, hvordan man skaber de bedst mulige rammer, stopper slet ikke der.
- Det har også været et fokus at vælge materialer til loft, gulve og vægge, der ikke overstimulerer. Det handler for eksempel også om at sikre, at akustikken er god, så det runger mindst muligt, fortæller hun.
Udover de hjemlige rammer får beboerne på det nye botilbud også nogle helt nye muligheder.
Botilbuddet bliver højt placeret på en grund ved Vibedal med udsigt til åbne vidder og Limfjorden. Botilbuddet får altså en unik og attraktiv placering tæt på by, vand og natur, som beboerne kan få gavn af i hverdagen.
Derudover får botilbuddet et såkaldt snozelrum og et wellnessrum. I snozelrummet er der blandt andet et boldbad og forskellige muligheder for at skabe oplevelser med lyde og lys.
- Det er steder, hvor beboerne kan få stimuleret deres sanser. Det har en rigtig god effekt på mange af de personer, der kommer til at bo på botilbuddet, så det glæder vi os virkelig til at kunne tage det i brug, fortæller Kia Simoni Larsen.
Udover de fællesarealer, der er i klyngerne, er der også et stort fællesområde i midten, som giver mulighed for større arrangementer og fester for de beboere, som det giver mening for.