Økonomi

Her er budgettet for 2025

Publiceret 09-10-2024

Kommunalbestyrelsen har vedtaget budgettet for 2025. Vi guider dig igennem, hvad det betyder for udviklingen og den service og velfærd, vi kan give til dig.

Budget 2025

Kort fortalt 

Overskriften for dette års budget er en bæredygtig fremtid for Thisted Kommune.

Fokus har blandt andet været på at finde langsigtede løsninger, og politikerne bag budgetaftalen lægger ikke skjul på, at det er et budget, hvor det har krævet svære løsninger at opnå de rette balancer i økonomien. 

I budgetaftalen har forligskredsen prioriteret at styrke de indsatser, der understøtter vores udsatte børn og unge - både i folkeskolen og på socialområdet. De har også prioriteret at sætte midler af til at øge kvaliteten i vores ældrepleje. 

Samtidig har politikerne bag budgetaftalen også set kendsgerningerne af et faldende børnetal i øjnene og peger derfor på reduktioner på skoleområdet og i dagtilbud. 

- Det er nogle svære prioriteringer, vi har taget for at skabe det bedst mulige hverdagsliv for børn, unge og ældre inden for de snævre økonomiske rammer, vi råder over, skriver forligskredsen bag budgetaftalen i budgetforliget. 

På anlægssiden har politikerne i forligskredsen valgt at prioritere udviklingen af kommunens større og mindre byer. Derudover er anlægsbudgettet til vedligeholdelse af veje og kommunale ejendomme også øget. 

Det er partierne Venstre, Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Alternativet, Nye Borgerlige, Jørgen M. Andersen (UfP) og Peter Sørensen (UfP), der står bag budgetaftalen.

De vigtigste pointer

Forligsparterne er enige om at fastholde et uændret skattegrundlag.

Når det gælder kommuneskatten, så er det værd at vide, at der er en grænse for, hvad kommuneskatten på tværs af alle landets kommuner maksimalt må være. 

Det kaldes den fælleskommunale budgetkoordinering.

Skulle en af kommunerne have et ønske om at øge skatterne for at få flere penge til velfærd, kræver det altså, at andre kommuner sænker skatterne tilsvarende. 

Vælger en kommune alligevel at hæve skatten, selvom der ikke har været tilsvarende skattelettelser andre steder, så kan det medføre økonomiske sanktioner.

I Thisted Kommune bakker forligskredsen bag budgettet op om den fælleskommunale budgetkoordinering. De er derfor også enige om at kunne se på nye tiltag, hvis det viser sig at være påkræver for, at kommunerne samlet set overholder aftalen med staten. 

Udviklingen af børn og unge, der oplever udfordringer i deres liv, er stigende. Derfor ønsker forligskredsen at styrke de forebyggende indsatser med særligt fokus på indskolingen (0.-3. klasse).

Samlet set styrkes Børne- og Familieområdet med 15,0 mio. Kr. (netto 8,7 mio.kr.) i 2025 og overslagsårene, som skal sikre et markant løft af det forebyggende arbejde på folkeskoleområdet.

Herudover prioriterer Børne- og Familieudvalget det videre arbejde med specialundervisningsanalysen. Styrkelsen kan ske i form af for eksempel holddannelse, to-lærerordninger, pædagogisk støtte eller mellemformer.

For at kunne prioritere midler til de forebyggende indsatser kræver det også besparelser inden for Børne- og Familie-området på samlet set 6,3 mio. kr. i 2025 og 8,3 mio. kr. i overslagsårene. 

Budgettet reduceres med 1,3 mio. kr. Reduktionen findes på centrale ledelses- og administrationsopgaver inden for skole- og dagtilbudsområdet. Udmøntningen besluttes af direktøren.

Thisted Kommune har de seneste knap to år oplevet et markant færre antal 0-2-årige.

Dette er også tilfældet i resten af Danmark. I forbindelse med det markant faldende fødselstal reduceres udgifterne på dagtilbudsområdet med 2,0 mio. kr.

Reduktionen findes på bygningsdrift budgetteret under Fælles Ejendomsservice, idet fokus fremadrettet bliver på, at der sikres tilbud i de områder, hvor børn og forældre bor.

Ansvaret for udmøntningen af beløbet placeres i Børne- og Familieudvalget. Når den konkrete besparelse på bygningsdriften kendes, overføres midlerne til Fælles Ejendomsservice.

0,8 mio. kr. af de 2,0 mio. kr. findes gennem optimering af pladserne i børnehaver, vuggestuer og dagpleje. Det skal samtidig sikres, at tilpasningen sker i henhold til loven om minimumsnormeringer.

Der udmøntes en rammebesparelse på 1,2 mio. kr. på Thisted Ungdomsskole. Reduktionen findes ved at om- og/eller nedlægge en række lokale klubtilbud for børn og unge. Den konkrete udmøntning besluttes af Børne- og Familieudvalget.

Kommunalbestyrelsen besluttede i juni 2023, at hvis en skole eller en geografisk afdeling af en skole har mindre end 75 elever i to sammenhængende år, skal der indledes en proces for afvikling af skolen/afdelingen som kommunal folkeskole.

På nuværende tidspunkt er der indskrevet 51 elever på Bedsted Skole.

Hvis elevtallet ikke er over 75 i skoleåret 2025/2026, vil der skulle tages beslutning om en lukning af Bedsted Skole.

En eventuel lukning af Bedsted Skole vil i så fald træde i kraft pr. august 2026.

Tildelingsmodellen til jobklasserne reguleres, således at jobklasserne fremover bevares som mellemform med reduceret tildeling af ressourcer.

Budgettet til jobklasserne tilføres 1,2 mio. kr.

Med ældrereformen blev der afsat midler for at øge kvaliteten i ældreplejen.

Social- og Seniorudvalget tilføres derfor 5,0 mio. kr. i 2025 og overslagsårene til kvalitetsløft af ældreplejen.

Formålet er at fastholde og udvikle ældreplejen til det stigende antal borgere – og ikke mindst borgere med demens, der har brug for det.

Borgerne skal mødes af kompetente og kendte medarbejdere, der tager udgangspunkt i den enkeltes behov.

Kommunalbestyrelsen besluttede i april 2024, at der skulle oprettes ungegrupper i regi af enten Daghuset eller Drivhuset i Handicap og Socialpsykiatri.

Derfor afsættes der i alt 1,0 mio. kr. i 2025 og overslagsårene til at drifte ungegrupperne. Da ungegrupperne er et nyt tiltag, evalueres indsatsen af Social- og Seniorudvalget medio 2025.

Thisted Kommune står i lighed med landets øvrige kommuner over for stigende efterspørgsel på velfærd – også på det sociale område.

Thisted Kommunes strategi ’Velfærd på nye måder’ peger på øget samarbejde med civilsamfundet som en vej til at imødekomme dette behov.

Social- og Seniorudvalget tilføres derfor 0,6 mio. kr. til at styrke samarbejdet med de frivillige sociale foreninger.

Midlerne har til formål at løfte den økonomiske ramme i Thisted Kommunes samarbejdsaftaler med de foreninger, som støtter borgere med særlige behov.

Alive-Festivalen har været et stadigt stigende aktiv for Thisted og hele Thisted Kommune. Samarbejdsaftalen med Alive-Festivalen ophører med udgangen af 2024. Med budgetaftalen forlænges tilskuddet til Alive-Festivalen med 0,5 mio. kr. i 2025, 0,4 mio. kr. i 2026 og 0,3 mio. kr. i 2027.

Spillestedet Thy fik i juni 2024 afslag om støtte fra Statens Kunstfond. I den forbindelse besluttede kommunalbestyrelsen, at den årlige kommunale medfinansiering på 1,0 mio. kr. fortsætter i 2025, forudsat at Spillestedet Thy afsøger muligheder for den videre drift. Sundheds-, Kultur- og Fritidsudvalget tilføres i denne forbindelse 0,5 mio. kr. i 2025.

På Sundheds-, Kultur- og Fritidsområdet reduceres det kommunale tilskud til Museum Thy med 0,5 mio. kr. i 2025 og overslagsårene.

Der afsættes midler til fornyelse af bymidter med 5,0 mio. kr. i 2025 og 1,8 mio. kr. i 2026 og 2027. Midlerne skal blandt andet give mulighed for at se på omdannelsen af Thisted Havn fra en erhvervshavn til andre formål.

Der afsættes 0,5 mio. kr. til fortsat lokalområdernes udviklingsfond (LUF), som understøtter mindre projekter til lokal udvikling. Endelig afsættes der 0,75 mio. kr. til Byklyngen Hurup i 2025-2028. Anvendelsen af midlerne er forudsat medfinansiering af eksterne fondsmidler.

Puljerne til asfaltvedligeholdelse og vedligehold af ejendomme har været ekstraordinært lavt i 2024, og det var også udgangspunktet for 2025. Forligskredsen ønsker et mere jævnt forbrug til veje og ejendomme. Derfor øges budgetterne markant i 2025 for samtidig at sænke niveauet lidt i overslagsårene.

Budgettet for ejendomsvedligeholdelse øges med 11,0 mio. kr. i 2025 for derefter at reduceres med 2,0 mio. kr. i 2026 og 2027 og med 7,75 mio. kr. i 2028.

Budgettet for asfaltbelægninger øges med 7,0 mio. kr. i 2025 for derefter at reduceres med 2,5 mio. kr. i overslagsårene.

Endelig øges medfinansieringen af Bryggekulturens Hus med 5,0 mio. kr. i 2026. Anvendelsen af midlerne er forudsat medfinansiering af eksterne fondsmidler.

Thisted Kommune prioriterer at fortsætte arbejdet med helhedsplanlægningen af autocamperfaciliteter.

Der skal udarbejdes et analysearbejde for at klargøre, hvordan seniorordninger bedst muligt understøtter fastholdelsen af seniorer i Thisted Kommune.

Analysen finansieres af de allerede afsatte midler til seniorordninger.

Sådan fungerer det kommunale budget

Når Kommunalbestyrelsen arbejder med Thisted Kommunes budget, er det vigtigt at forstå, at det er delt op i to enheder.  

De to er servicerammen og anlægsrammen.  

Derudover er der en række udgifter, som er uden for servicerammen og anlægsrammen. Det er for eksempel udgifter på de rent brugerbetalte områder som for eksempel renovation. Det kan også være de områder, hvor kommunen udbetaler en lovbestemt ydelse. For eksempel sygedagpenge, kontanthjælp mm.

Anlægs-rammen

Anlægsrammen er den pulje penge, vi kan bruge på byggeri. Det er både nybyggeri og vedligehold af eksisterende bygninger.  

Service-rammen

Servicerammen er alle de penge, der går til for eksempel hjemmepleje, driften af skoler, dagtilbud og plejecentre, administration, borgerservice, biblioteker og meget mere.  

Så mange penge har vi til rådighed

De samlede midler i budgettet
  2024 2025
Servicerammen 2.259 mio. kr. 2.340 mio. kr. 
Anlægsrammen 155 mio. kr.  162 mio. kr.

Servicerammen i budgettet for 2025 er altså større end i 2024. Det samme gælder anlægsrammen, hvor det er politikerne bag budgetaftalen, der har besluttet at give anlægsrammen er løft.

Investeringer i fremtidens velfærd

I budgettet for 2025 er der flere penge til rådighed.

Det skyldes blandt andet, at Thisted Kommune har fået flere penge fra den landsdækkende aftale mellem KL og Regeringen, der hvert år er med til at definere, hvor mange penge kommunerne har til rådighed. 

De penge bliver blandt andet brugt til at løfte anlægsrammen og investere i velfærd på udvalgte områder.

I Thisted Kommune har vi en form for opsparing, vi kan trække på de år, hvor udgifterne er større end indtægterne. Og dette års budget tager 24 mio. kr. fra opsparingen.

Det følger den plan, der blev beskrevet i budgettet for 2024, hvor der var et kassetræk på 53 mio. kr. Her fremgik det, at der også ville blive lavet et kassetræk i budgettet for 2025, hvorefter der skal kunne lægges penge til side i de efterfølgende år.

Sådan fordeler pengene sig

I tabellen nedenfor kan du se, hvordan pengene på driften helt overordnet bliver fordelt på de enkelte udvalgsområder.

De største udgiftsposter

Hvis man dykker mere ned i tallene, kan man se de største driftsområder under de enkelte udvalg.  hvilke områder det især er, der kræver mange penge. 

De fem største udgiftsposter
Førtidspensioner og personlige tillæg 392 mio. kr.
Kontante ydelser 190 mio. kr.
Revalidering, ressource-forløb og fleksjobordninger 171 mio. kr.
Arbejdsmarkedsforanstaltninger 63 mio. kr. 
Tilbud til udlændinge 6 mio. kr. 
De fem største udgiftsposter
Folkeskolen mm.  417 mio. kr.
Dagtilbud til børn og unge 196 mio. kr.
Tilskud til børn og unge med særlige behov 100 mio. kr.
Kontante ydelser 32 mio. kr.
Ungdomsuddannelser 21 mio. kr.
De fem største udgiftsposter
Folkeskoler m.m. 58 mio. kr.
Kommunale veje 50 mio. kr.
Kollektiv trafik 38 mio. kr.
Erhvervsudvikling, turisme og landdistrikter 14 mio. kr.
Redningsberedskab 13 mio. kr.
De fem største udgiftsposter
Tilbud til ældre 516 mio. kr.
Tilbud til voksne med særlige behov 301 mio. kr.
Tilbud til børn og unge med særlige behov 30 mio. kr.
Kontante ydelser 3 mio. kr.
Støtte til frivilligt socialt arbejde og øvrige 3 mio. kr.
De fem største udgiftsposter
Sundhedsudgifter m.v. 278 mio. kr.
Kulturel virksomhed 22 mio. kr.
Folkeskoler m.m. 20 mio. kr.
Folkeoplysning og fritidsaktiviteter 18 mio. kr.
Folkebiblioteker 16 mio. kr.
De tre største udgiftsposter
Administrativ organisation 302 mio. kr.
Lønpuljer m.v. 51 mio. kr.
Politisk organisation 12 mio. kr.

Referat fra den politiske behandling

Budgettet for 2025 blev endeligt vedtaget i Kommunalbestyrelsen tirsdag d. 8. oktober. Når referatet er klar, vil du kunne finde det her:

Link til dagsordener og referater

Her finder du også bilagene:

  • Det underskrevne budgetforlig.
  • Forligets økonomi i oversigtsform.

Ledelsessekretariatet

Kontakt
Asylgade 30
7700 Thisted

Indholdsfortegnelse