Misbrug

Vejen ud af alkoholmisbrug

Publiceret 25-04-2025

Vejen ud af et misbrug kan være lang, og den kræver vilje, men der er råd og vejledning at hente hos kommunens Rusmiddelteam. For Birgitte Toft var adgang til hjælp og støtte afgørende for, at hun lykkedes.

Med hjælp og støtte er det lykkedes for Birgitte Toft igen at skabe sig et godt liv, efter hun kom ud i et massivt misbrug af alkohol.

- Skal vi sætte os i drivhuset, for huset roder lidt. Vi er i gang med at pakke det ned!

Birgitte Toft skal flytte. Igen. Det har hun gjort omkring ni gange de seneste ti år. Men den her gang er det anderledes. Hun smiler stort, og viser et billede af det fine hus på landet lidt uden for Thisted, som hun har købt sammen med sin kæreste.

- Vi glæder os så meget til at få mere plads og luft omkring os. Der er en drøm, der går i opfyldelse. Jeg skal både have køkkenhave og høns – og et værelse til mine kreative aktiviteter, siger hun glad.

At den 48-årige mor til fire - nu voksne børn - skulle ende med at købe hus med en kæreste, og drømme om at leve et liv med ro og havearbejde, er langt fra den virkelighed hun befandt sig i for fem år siden.

Tre liter på en dårlig dag

Dengang drak hun tre liter rødvin og fem øl på en dårlig dag. Det første hun tænkte på, når hun vågnede, var alkohol. At købe det. Gemme det. Drikke det. Hun mistede sit job i butik. Hun løj for sine børn, sin familie og sine venner, og når hun tænker tilbage på den tid i dag, så betegner hun de to år op til, hun kom i behandling, som de allerværste i hendes liv.

- Jeg var så selvdestruktiv uden at kunne se, hvor langt ude jeg rent faktisk var. Jeg faldt fx og slog hovedet meget alvorligt i en brandert. I dag er det voldsomt at huske tilbage på. Min afhængighed af alkohol var meget stærk, og rejsen tilbage til et normalt liv igen var svær, fortæller hun.

Mange i Danmark drikker

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der ingen officiel definition på, hvornår man er alkoholiker, men man taler om alkoholafhængighed, hvis en person har en konstant trang til alkohol, ofte taber kontrollen over sit indtag, får abstinenser, er dominerende og fortsætter forbruget trods skadevirkninger.

Der findes ingen officiel definition, som slår fast, hvad det vil sige at være alkoholiker – derfor er det også svært at svare på hvor mange, der er alkoholikere i Danmark. I stedet inddeler man personer, der har et overforbrug af alkohol i tre grupper:

  • Storforbrugere.
  • Personer med et skadeligt forbrug.
  • Danskere, der er afhængige af alkohol.

Fælles for personerne i de tre grupper er, at de har et problematisk forbrug af alkohol, som enten har eller kan udvikle sig til alkoholisme. I runde tal er der 860.000 danskere, der har et storforbrug af alkohol. 585.000 danskere har et skadeligt alkoholforbrug, og 140.000 danskere er afhængige af alkohol.

Ifølge et skøn fra Statens Institut for Folkesundhed som de kom med i 2023, så vokser cirka 109.000 børn op i en familie, hvor en eller flere har et moderat eller svært alkoholproblem, og det kan have store konsekvenser for børnenes trivsel.

Sådan kan du få hjælp

Der er flere veje til hjælp for den, som ønsker, at få det.Thisted Rusmiddelteam holder til i Thy Hallen. Herfra løfter og tilbyder kommunen en række ambulante behandlingstilbud for unge og voksne, hvor man også kan få lov at være anonym.

Når du henvender dig til Rusmiddelteamet i Thy vil du få en tid til en rådgivnings- og/eller en visitationssamtale. Ved første samtale vil der blive spurgt ind til din situation. Efterfølgende vil din sag blive bragt op på et teammøde, hvor det vil blive vurderet, hvilken behandling du skal tilbydes, og hvem der bliver din behandler i starten. Du vil få tilsendt navn på din behandler, samt tid til første behandlingssamtale.

 

Gåture ved fjorden og i skovene i Thy er i dag en fast del af livet for Birgitte Toft. Her finder hun ro og lader op.

Druknede sin sorg over tab

Denne måned har Birgitte Toft været tørlagt alkoholiker i fire år. Hendes misbrug udviklede sig over en årrække. Det begyndte i forbindelse med at hun indenfor halvandet år mistede begge sine forældre. Kort efter det døde også hendes allerbedste veninde, og Birgitte druknede sorgen og vreden over at have mistet i vin og øl.

- Jeg har aldrig tidligere drukket ret meget, men jeg begyndte lige så stille at selvmedicinere. Når jeg drak, så gjorde det ikke så ondt, så misbruget kom snigende, og til sidst kunne jeg slet ikke undvære alkoholen, fortæller hun.

Paraderne faldt

Erkendelsen af misbruget kom under et besøg af to veninder. Birgitte lod paraderne falde en formiddag, hvor de to kom uanmeldt forbi, og hun var fuld.

- Den dag løj jeg ikke, og da først katten var lukket ud af sækken, så gik det stærkt med at få hjælp, husker hun.

For hun ville gerne have hjælp. Først kom hun til samtaler hos rusmiddelteamet i Thisted Kommune. Hun kom i behandling med antabus, som satte en stopper for, at hun drak, men det var ikke tilstrækkeligt, og hun endte i døgnbehandling på centret Nørbygård i Hanstholm. Der var hun i omkring 3,5 måned, og særligt én dag var afgørende.

- På en familiedag omkring tre uger efter jeg var kommet derud kom mine to piger og to veninder på besøg. Dagen var tilrettelagt, så der også var en seance, hvor de skulle have mulighed for at fortælle mig, hvorfor de ønskede, at jeg stoppede med at drikke. Der vågnede jeg op. Jeg sad bagefter med følelsen af, at hvis jeg begyndte at drikke igen, så ville jeg virkelig svigte dem jeg elsker og som tydeligvis også holdt meget af mig. Den oplevelse har jeg tænkt tilbage på nogle gange, fortæller hun.

 

Kreative sysler som at lave smykker og at få ting til at gro i drivhuset og haven er blandt det som Birgitte Toft gerne bruger tid på.

Kommer ugentligt i AA

Hun har haft et enkelt tilbagefald siden dengang for fem år siden. Det skete cirka 11 måneder efter det første ophold på Nørbygård. Det betød en tur tilbage til behandling, men i april i år er det fire år siden, og hun har ikke rørt en dråbe alkohol i de fire år.

Mønten i sættekassen hjemme hos Birgitte Toft er beviset fra AA på tre år uden alkohol. Her i april har hun fået sin fire-års mønt.

- Den opbakning, jeg har fået, har været vigtig og meget afgørende for, at jeg er lykkes. Det blev vigtigt for mig at vise mine børn, at deres mor kunne få det godt igen. De kunne jo alle huske, hvordan jeg var inden, jeg begyndte at drikke, men jeg vil da lyve, hvis jeg sad her og sagde, at det har været nemt at komme ud af mit misbrug, siger Birgitte Toft.

I dag tænker hun ikke længere på alkohol. Hun må drikke, hvis hun vil. Ingen forbyder det. Men hun ved, at hun ikke kan stoppe, hvis hun begynder, og hun ved, hvor hun ender. Der vil hun ikke hen igen. Hun går til møde i Anonyme Alkoholikere (AA) hver tirsdag. Og så har hun sat noget andet i stedet for drikkeriet: Kreative interesser, havearbejde, samvær med sine voksne børn og masser af gåture i naturen i Thy.

- I behandlingen fik jeg vendt vrangen ud på mig selv, og fik en bevidsthed om nogle mønstre i min barndom og min ungdom. Jeg har lært, at jeg skal passe på mig selv. I AA fandt jeg et vigtigt fællesskab. Det kan være et svært dørtrin at træde ind over, men der skal man ikke forklare noget. Vi ved, hvad hinanden kommer fra, forklarer hun.

Misbrug har en pris

Hver uge arbejder Birgitte Toft nogle timer hos Burgerfri på havnen i Thisted. Hun har måttet sande, at et fuldtidsarbejde bliver det ikke til igen. Det vil hendes hjerne ikke være med til.

- Engang var jeg rigtig, rigtig god til at have meget travlt. Jeg kørte i et temmelig konstant højt gear, men det er slut. Jeg har været stressramt og er diagnosticeret med hjernetræthed, og min korttidshukommelse svigter mig, så jeg har også lært, at det ikke kommer uden en pris at være misbruger. Den del har jeg det stadig lidt svært med, men jeg kan jo ikke lave om på det, og jeg er heldig, at jeg har fundet alt det gode i livet og nu godt tør mærke, hvordan jeg har det, slutter hun. 

Har du brug for hjælp, så kan du kontakte rusmiddelteamet

Rusmiddelteamet

Kontakt os
Lerpyttervej 50 (Thyhallen)
7700 Thisted

Tilmeld dig nyhedsbrev

Felter med (*) skal udfyldes

Brug for hjælp?

Har du eller kender du en, som har brug for behandling af problematiks brug af alkohol, så ring til rusmiddelteamet på 99 17 25 60 og få en snak.

Du kan også møde personligt op i Thy Hallen i åbningstiden. Det er hverdage kl. 8-15 og fredag kl. 8-12.