- Skal vi sætte os i drivhuset, for huset roder lidt. Vi er i gang med at pakke det ned!
Birgitte Toft skal flytte. Igen. Det har hun gjort omkring ni gange de seneste ti år. Men den her gang er det anderledes. Hun smiler stort, og viser et billede af det fine hus på landet lidt uden for Thisted, som hun har købt sammen med sin kæreste.
- Vi glæder os så meget til at få mere plads og luft omkring os. Der er en drøm, der går i opfyldelse. Jeg skal både have køkkenhave og høns – og et værelse til mine kreative aktiviteter, siger hun glad.
At den 48-årige mor til fire - nu voksne børn - skulle ende med at købe hus med en kæreste, og drømme om at leve et liv med ro og havearbejde, er langt fra den virkelighed hun befandt sig i for fem år siden.
Tre liter på en dårlig dag
Dengang drak hun tre liter rødvin og fem øl på en dårlig dag. Det første hun tænkte på, når hun vågnede, var alkohol. At købe det. Gemme det. Drikke det. Hun mistede sit job i butik. Hun løj for sine børn, sin familie og sine venner, og når hun tænker tilbage på den tid i dag, så betegner hun de to år op til, hun kom i behandling, som de allerværste i hendes liv.
- Jeg var så selvdestruktiv uden at kunne se, hvor langt ude jeg rent faktisk var. Jeg faldt fx og slog hovedet meget alvorligt i en brandert. I dag er det voldsomt at huske tilbage på. Min afhængighed af alkohol var meget stærk, og rejsen tilbage til et normalt liv igen var svær, fortæller hun.
Mange i Danmark drikker
Ifølge Sundhedsstyrelsen er der ingen officiel definition på, hvornår man er alkoholiker, men man taler om alkoholafhængighed, hvis en person har en konstant trang til alkohol, ofte taber kontrollen over sit indtag, får abstinenser, er dominerende og fortsætter forbruget trods skadevirkninger.
Der findes ingen officiel definition, som slår fast, hvad det vil sige at være alkoholiker – derfor er det også svært at svare på hvor mange, der er alkoholikere i Danmark. I stedet inddeler man personer, der har et overforbrug af alkohol i tre grupper:
- Storforbrugere.
- Personer med et skadeligt forbrug.
- Danskere, der er afhængige af alkohol.
Fælles for personerne i de tre grupper er, at de har et problematisk forbrug af alkohol, som enten har eller kan udvikle sig til alkoholisme. I runde tal er der 860.000 danskere, der har et storforbrug af alkohol. 585.000 danskere har et skadeligt alkoholforbrug, og 140.000 danskere er afhængige af alkohol.
Ifølge et skøn fra Statens Institut for Folkesundhed som de kom med i 2023, så vokser cirka 109.000 børn op i en familie, hvor en eller flere har et moderat eller svært alkoholproblem, og det kan have store konsekvenser for børnenes trivsel.
Sådan kan du få hjælp
Der er flere veje til hjælp for den, som ønsker, at få det.Thisted Rusmiddelteam holder til i Thy Hallen. Herfra løfter og tilbyder kommunen en række ambulante behandlingstilbud for unge og voksne, hvor man også kan få lov at være anonym.
Når du henvender dig til Rusmiddelteamet i Thy vil du få en tid til en rådgivnings- og/eller en visitationssamtale. Ved første samtale vil der blive spurgt ind til din situation. Efterfølgende vil din sag blive bragt op på et teammøde, hvor det vil blive vurderet, hvilken behandling du skal tilbydes, og hvem der bliver din behandler i starten. Du vil få tilsendt navn på din behandler, samt tid til første behandlingssamtale.