Arkitektur

Ikoniske klittoppe får traditionsrig pris

Publiceret 28-02-2025

Vorupør Camping og Spant Studio Arkitekter modtager Thisted Kommunes Bygningspræmiering 2024 for byggeriet af campinghytterne på Vesterhavsgade.

- Et fodformet aftryk med respekt for det omkringliggende naturlandskab. 

Sådan beskriver arkitekt Troels Thorbjørnson selv byggeriet af campinghytterne ‘Klittoppene’ i Vorupør.  

Han er den ene af to partnere i Spant Studio Arkitekter, der sammen med Vorupør Camping, modtager Thisted Kommunes Bygningspræmiering 2024. 

Begrundelsen for den uddelte bygningspræmiering er bl.a., at ‘Klittoppene’ er et eksempel på nytænkende arkitektur, der udfordrer den traditionelle campinghytte med stor respekt for det omkringliggende landskab. 

Det fortæller borgmester Niels Jørgen Pedersen, der er en del af det bedømmelsesudvalg, der har valgt at præmiere ‘Klittoppene’. 

- Linjerne i byggeriet og de valgte materialer betyder, at man er lykkedes med at lave et ikonisk byggeri, uden at det larmer og overdøver naturen i området, siger han. 

Store ambitioner

Der har også været stor omtanke forbundet med byggeriet af campinghytterne. Det fortæller Chatrine Brusgaard, der driver Vorupør Camping sammen med sin familie.   

- Vi kunne godt have sat almindelige campinghytter op. Det havde helt klart været både hurtigere og mere prisbevidst. Men det var meget vigtigt for os, at det blev et byggeri, der kunne bruge den fantastiske beliggenhed på en respektfuld og unik måde, fortæller hun. 

Derfor betyder det også rigtig meget for hende, at de valg, der er truffet, nu modtager bygningspræmiering.  

- Vi havde et klart mål om at skabe noget anderledes, der kunne sætte Vorupør Camping på landkortet, så det her er et stort skulderklap, som jeg er vildt stolt af, siger hun og pointerer samtidig, at det ikke kunne have ladet sig gøre uden det uundværlige gode samarbejde med projektets lokale håndværkere og ansatte hos kommunen. 

Interessante benspænd

Hos Spant Studio Arkitekter er de også rigtig glade for byggeriet, der har krævet rigtig mange overvejelser og kreative løsninger på grund af de rammer og regler, der er for byggerier på campingpladser – og i det særlige landskab.  

- Det har givet os en masse interessante benspænd, der gør, at vi får det her resultat frem. Vi var nødt til at finde et nyt formsprog for, hvordan vi bygger på en bakkeskråning, og det er endt med en naturlighed og et byggeri, der går lidt i et med klitten og skråningen. Det råber ikke, når man ser det, og det var ét af succeskriterierne for os, siger han. 

‘Klittoppene’ består af fire campinghytter på 70 kvadratmeter, der er opdelt i to lejligheder, der kan slås sammen til én enhed, hvis de besøgende er et større selskab. 

Thisted Kommunes Bygningspræmiering bliver uddelt af et bedømmelsesudvalg, der består af borgmester Niels Jørgen Pedersen, udvalgsformand Jens Kristian Yde, Mette Kjærulff, der er medlem af kommunalbestyrelsen, Jan Michelsen, der er direktør for Teknik, Erhverv og Beskæftigelse og fagdommer samt arkitekt Peter Lind-Bonderup. 

Præmien er en bronzeplatte, der vil blive placeret på byggeriets facade. 

De øvrige nominerede 

Udover ‘Klittoppene’ i Vorupør var der tre andre byggerier, der var nomineret til at modtage bygningspræmieringen 2025. Du kan se de øvrige nominerede her:  

Sommerhus i Agger

Bygningen er gennemtænkt med en atriumgård, der afskærmer fra vind og vejr for derved at fungere som læ-rum og funktionsrum. Bygningen sammenkobler funktionerne med naturen på en æstetisk og hensigtsmæssig måde med respekt for naturen.

Arkitekt: Arkitekterne MiMa Studio og Tegnestuen Lokal.
Byggeår: 2022

Thisted Museum

Byggeriet komplimenterer de to ældre bygninger på en diskret og velovervejet måde. Ankomstbygningen er udformet i veltilpassede materialer, der æstetisk passer godt til de to historiske bygninger.

Arkitekt: LOOP Architects.
Byggeår: 2023

Sommerhus i Klitmøller

Byggeriet er et eksempel på at bæredygtighed er et greb i arkitektur, der respekterer konteksten og godt kan bestå af lokale materialer. Huset er bygget af lærketræ, der er savet i Jegindø, mens teglstenene er fra Helligsø. Husets teglværk og vinduer er fra IdealKombi i Hurup.

Sommerhuset er ikke stort - blot 62 kvadratmeter. Derved er huset bæredygtigt indefra og ud. Det er en ny måde at gentænke sommerhuse, der har tråde fra gammel byggetradition.

Arkitekt: Spant Studio Arkitekter.
Byggeår: 2021.

Tidligere vindere

Disse projekter er blandt dem, der tidligere har modtaget bygningspræmieringen. 

  • Bog og Idé, 2010 
  • Teutonersalen, 2012 
  • Maskinhus Sjørring, 2014 
  • Guesthouse Klitmøller, 2017 
  • Thy Whisky, Gyrup Gaard, 2020 

Tilmeld dig nyhedsbrev

Felter med (*) skal udfyldes