Frit Ældreliv

Særlig stol har givet Ellen sin frihed tilbage

Publiceret 26-03-2025

Et tværfagligt projekt i Thisted Kommunes Visitation og Hjælpemiddeldepot har skabt et øget fokus på et bestemt hjælpemiddel, der gør det muligt for flere ældre borgere fortsat at leve et frit ældreliv.

Ved brug af det nye hjælpemiddel og en rollator kan Ellen Brink Rasmussen bl.a. tømme sin opvaskemaskine.

Konsekvenserne var uoverkommelige, da 86-årige Ellen Brink Rasmussen tilbage i 2024 fik massive smerter i ryggen.  

På ganske kort tid gik hun fra en tilværelse, hvor hun med stolthed klarede stort set hele husholdningen selv, samtidig med at hun passede på sin mand gennem 65 år, der er diagnosticeret med demens.  

Men smerterne i ryggen vendte tilværelsen på hovedet og gjorde selv de mest simple opgaver uudholdelige.  

- Jeg havde smerter, når jeg stod op, og jeg havde smerter, når jeg sad ned, og der var så mange ting, jeg ikke kunne, fortæller Ellen Brink Rasmussen.  

Derfor kontaktede hun Visitation og Hjælpemiddeldepotet i Thisted Kommune for at høre om mulighederne. Hvor meget hjælp kunne de få, og blev hendes mand nu nødt til at flytte på plejehjem? 

Løsningen blev en helt andet, end hun havde forventet.  

Skræddersyede løsninger 

I Thisted Kommune er der startet et projekt, hvor der samarbejdes på tværs mellem hjemmeplejen, terapeuter, visitatorer og demenskoordinatorer om at identificere borgere, der kan hjælpes med at bevare håbet om et selvstændigt liv ved hjælp af en kombination af den rette hjælp og en VELA-stol. 

En VELA-stol er en arbejdsstol med central bremse, armlæn og hjul, man nemt kan manøvrere rundt på ved at skubbe med fødderne. Den kan indstilles til den enkelte og tilpasse sig borgernes svingende behov for støtte. 

Målet er at øge livskvaliteten for den enkelte borger. Det fortæller Annette Bødkergaard, der er leder for Visitation og Hjælpemiddel. 

Ellen Brink Rasmussen har markant færre smerter, når hun bruger stolen.

- Stolen er et kendt hjælpemiddel, men vi har igennem det tværfaglige projekt udbredt kendskabet til stolen og de mange opgaver, den kan bruges til. På den måde er vi i langt højere grad lykkedes med at bevillige den rette hjælp til rette tid og tænke hjælpemidler før hjælp, fortæller hun. 

Projektet har gjort en enorm forskel for Ellen Brink Rasmussen. Den betyder, at hun nu kan smøre en mad selv, lave kaffe, ordne opvask, lave mad og ordne det meste vasketøj.  

- Lige så snart jeg sætter mig ned på stolen, så er smerterne i ryggen markant mindre. Jeg kan næsten ikke beskrive, hvor stor en lettelse det er at kunne selv. Jeg bliver helt rørt, bare jeg snakker om det, fortæller Ellen Brink Rasmussen.

- Hjemmeplejen gør det jo så godt, de kan, og de er søde og rare, men det bliver jo aldrig helt gjort, som man selv gerne vil have det, og så forstyrrer det min mand, når der kommer mange personer ind og ud af huset. Så jeg er helst fri, tilføjer hun.  

Frihed i eget liv og hjem 

Projektet er et af flere eksempler på, hvordan Thisted Kommune arbejder med at finde løsninger, der kan gøre det muligt for borgere at bevare deres selvstændighed i eget liv i så lang tid som muligt. 

Det sker med udgangspunkt i det enkelte menneskes ønsker for deres liv. Det fortæller Gitte Klemensen, der er ergoterapeut og visitator i Thisted Kommune:  

- Vi prøver sammen med dem at finde frem til de løsninger, der kan gøre det muligt. Nogle borgere bliver næsten selvhjulpne, mens andre genvinder friheden til selv at bestemme, hvordan og hvornår de for eksempel vil lave en kop kaffe eller stå ud af sengen om morgenen, siger hun og tilføjer: 

- Vi oplever, at borgerne får en stor begejstring og glæde i hverdagen igen, og vi har borgere, der bliver detektiver i eget liv og selv finder nye steder, hvor de kan blive selvhjulpne med stolen.

Kommunen har også stor gavn af projektet, da det er med til at værne om plejen til de allersvageste i en tid, hvor der bliver flere, der har brug for hjælp, og færre personer i den arbejdsdygtige alder til at yde velfærden.

Ellen Brink Rasmussen kan selv håndtere det meste vasketøj med sin VELA-stol. Undtagelsen er store ting som badehåndklæder og lagener.

Selvstændighed kræver viljestyrke 

Selvom projektet har haft rigtig positive resultater for den enkelte borger, så kan der godt være lidt modstand i starten. 

- Der er nogen, der bliver usikre på, om vi tager noget fra dem, men det bliver hurtigt erstattet af begejstring over den livskvalitet og frihed, det giver dem at kunne klare sig selv igen, fortæller Gitte Klemensen.  

Den modstand kan Ellen Brink Rasmussen godt nikke genkendende til. Hun troede ikke på, at stolen kunne gøre en forskel for hende. Den mistro blev heldigvis gjort til skamme, og hun håber, at andre vil undersøge mulighederne for den rette hjælp i hjemmet. 

- Det er svært at blive gammel. Man har så mange skavanker, og det er nemmere at blive siddende i sin lænestol med sit strikketøj eller en god bog. Det kræver viljestyrke at holde sig aktiv, men jo mere jeg holder mig i gang, jo stærkere bliver jeg. Det kan jeg mærke. Og så hjælper det også på mit humør, fortæller hun.  

Fakta om projektet

  • Et tværfagligt samarbejde har haft øget fokus på at finde frem til borgere, der kunne have gavn af en VELA-stol. 
  • I alt er der blevet fordelt 33 VELA-stole rundt omkring i Nordthy/Hannæs. 
  • Samtidig har man sat fornyet fokus på de ca. 30 VELA-stole, der allerede var i hjemmene. 
  • For eksempel er der blevet opstartet en rehabiliteringsindsats i hjemmet og en tilpasning af Velastolen.
  • Derudover er en del af projektet også at vurdere, om borgerne kan have gavn af træning med Exorlive, som er et tilpasset digitalt træningstilbud.
  • Indtil nu har projektet været afgrænset til Nordthy/Hannæs, men indsatsen vil nu blive rullet ud i hele Thisted Kommune. 
  • Gennem hele projektet har der været et samarbejdet med Vela-producenten, som også er endt ud i et webinar om projektet.

Tilmeld dig nyhedsbrev

Felter med (*) skal udfyldes