Høringsperioden er slut

Ændringer på Hannæs-Østerild Skole

Publiceret 04-04-2024

Et forslag fra skolebestyrelsens på Hannæs-Østerild Skole om reduktion i antallet af matrikler er nu i høring.

I forbindelse med Thisted Kommunalbestyrelses behandling af punktet ”Analyse af folkeskolen” den 27. juni 2023, blev der indgået et forlig, hvor bl.a. flg. forslag blev godkendt: 

- Forligskredsen er enige om, at når en skole eller en geografisk afdeling af en skole er mindre end 100 elever, indledes der en dialog med Børne- og Familieudvalget om den fremtidige udvikling af skolen/afdeling med henblik på at sikre en størrelse på mindst 100 elever. En skole eller en geografisk afdeling skal have mindst 75 elever i to sammenhængende år gældende fra skoleåret 2025/26. Har en skole eller en geografisk afdeling af en skole mindre end 75 elever, indledes der en proces for skolens/afdelingens afvikling som kommunal folkeskole.

Efterfølgende har Børne- og Familieudvalget afholdt møder med Hannæs-Østerild skole, og der har resulteret i et forslag om ændringer i skolens fremtidige organisering fra Hannæs-Østerild Skoles skolebestyrelse, som indeholder følgende:

Om forslaget:

Forslaget indebærer, at de nuværende 3 matrikler reduceres til 2, så afdelingen i Frøstrup rummer 0.-4. klasse, og afdelingen i Østerild rummer 5.-9. klasse.

Skolebestyrelsen foreslår, at ændringerne træder i kraft den 1. august 2024.

Det er det forslag, der har været i høring.

Skolebestyrelsens forslag bygger på følgende præmisser:

0.-4. klasse i Frøstrupafdelingen:

1. Morgen SFO i Østerild og i Frøstrup
2. Eftermiddags SFO kun i Frøstrup
3. Egen bus kører om morgenen fra Østerild direkte til Frøstrup
4. Egen bus kører kl. 15.30 direkte fra Frøstrup til Østerild.

5. – 9. klasse i Østerildafdelingen

5. faglokaler og idrætshal benyttes i Vesløs
6. Fagdage i Vesløs
7. Eleverne benytter NT mellem Østerild og Vesløs
8. Skolebestyrelsens beregninger viser, at de to matrikler i perioden 2024-2029 begge som minimum vil have et elevtal på mere end 92 elever.

Forvaltningens bemærkninger til forslaget:

  • Vedr. buskørsel pkt. 3, 4 og 7

Ændringen i skolens organisering vil afføde en ændring i NT’s køreplan samt kørselsberettigede og det vil derfor i mindre grad blive nødvendigt at supplere med skolens egen bus. Dog giver den forholdsvist korte tidsfrist en udfordring i det første kommende skoleår, hvilket gør, at det kan bliv3e nødvenligt at supplere med kørsel fra skolens egen bus.

  • Vedr. brug af hal og faglokaler i Vesløs pkt. 5 og 6

Forvaltningen indstiller at Multihallen i Østerild benyttes samt at der etableres et fysiklokale på Østerild skole. Forvaltningen foreslår at Hannæs Hallen kompenseres økonomisk på lige fod med Vestervig-Agger hallen, når Vestervig skole nedlægges.

  • Vedr. elevtal punkt 8

Forvaltningen vurderer, at ændringen vil opfylde den politiske ambition om mindst 75 elever på hver skole/afdeling, en bemærker, at en ændring i organiseringen dog kan medføre ændring i tilslutningsandelen til Hannæs-Østerild Skole.

Øvrige bemærkninger:

Forslaget kræver en godkendelse fra Børne- og Undervisningsministeriet om ændring i skoledistrikt, således der vil være et skoledistrikt for 0.-4. klasse i Frøstrup og 5. – 9- klasse i Østerild.

Det indstilles, at ressource-tildelingen tilrettes så Hannæs Østerild ikke længere får forhøjet ledelsestildeling, idet skolen samles på 2 matrikler.

Sagsfremstillingen

Den fyldestgørende sagsfremstilling samt skolebestyrelsens oplæg kan findes under punkt 48 i referatet her:

Referat fra møde i Kommunalbestyrelsen

Hannæs-Østerild skole – bestyrelsesforslag om reduktion af matrikler
 
Høringssvar indkommet i perioden 4. april til 1. maj 2024
 
Høringssvar 1 – 14 
 
 
1. Høringssvar Anna Røjbæk Lundbak
2. Høringssvar Forældrerådet Hannæs Børnehus, Emma Kristensen
3. Høringssvar Arup Beboerforening, Ole Sand
4. Høringssvar Øsløs Sogne og Kulturforening, Ib Sørensen
5. Høringssvar En række navngivne forældre til børn på Hannæs, Ann Middelboe
6. Høringssvar Ulla Anneli Piippo
7. Høringssvar Susanne Jensen
8. Høringssvar Hannæs-Østerild Skole, skolebestyrelse, Eva Rødkjær Langballe
9. Høringssvar MED-Udvalget Hannæs-Østerild Skole, Hans Henrik Thrane
10. Høringssvar Pia Kristine Hummelshøj Lynge
11. Høringssvar Hannæs Hallen, Jacob Christensen
12. Høringssvar Vesløs Håndværker og beboerforening, Tonny Vendelbo
13. Høringssvar Hannæs Sport og Fritid, Bjarne Højstrup Nielsen
14. Høringssvar Martin Smed Poulsen og Tina Bach Thomsen
 
 
 
1. Høringssvar fra Anna Røjbæk Lundbak
Indgivet på vegne af: Privat person
 
Høringssvar:
 
Jeg har stor respekt for det stykke arbejde som skolebestyrelsen har lavet i forhold til vores skole situation i Nordthy. Jeg bakker 100% op om den beslutning som skolebestyrelsen har fremlagt på borgermøde.
 
 
 
2. Høringssvar fra Emma Kristensen
Indgivet på vegne af: Forældrerådet, Hannæs Børnehus
 
Høringssvar:
 
Lokalsamfundenes levevilkår afhænger i høj grad af at være et godt sted at leve for hele familien. Børnenes gode rammer i børneinstitutioner og skoler er en meget vigtig del heraf. Sådanne gode rammer har vi i Frøstrup på Hannæs, det nordligste af Thisted Kommune og på mange måder en udkant af udkantskommunen. Som forældreråd i Hannæs Børnehus, en integreret institution i Frøstrup, engagerer vi os i at udvikle og bevare de gode rammer. I selv samme bygning ligger skolen, som er en af de tre matrikler i Hannæs-Østerild Skolen. En konstruktion, der blev til ved forrige skolelukningsrunde, så skolerne i fællesskab kunne bevares og understøtte lokalsamfundene Østerild, Frøstrup og Vesløs. 
 
For mindre end ét år siden rasede en heftig debat på baggrund af kommunalt høringsforslag om skolelukninger spredt over hele Thisted Kommune. Det var en trussel mod mange lokalsamfund, men endte med kun én skolelukning mod foreslåede fem, og den lukkede genopstår som friskole. Med i forliget sneg sig en regel om høringsfri, administrativ afvikling af en skole ud fra elevantal under 75 uanset antallet af klasser på den geografiske afdeling - og uanset faglig eller saglig begrundelse for netop dette tal. 
 
Denne administrative regel har nu igangsat en afvikling af vores overbygningsskole i forhastet proces uden borgerinddragelse i lokalsamfundene. Overbygningen består af 7. til 9. klasse, der ligger i Vesløs og samler eleverne fra både Østerild og Frøstrup. Efter de politiske vedtagelser ville processen kunne tage yderligere 2 år, mens man kunne arbejde på en løsning eller justering af rammerne for afvikling “som kommunal folkeskole”, som der står i vedtagelsen fra sidste sommer. Alligevel anbefaler skolebestyrelse og skoleleder en lynlukning allerede til sommer. Deres anbefaling er videre, at Østerild overtager overbygningen og til gengæld sender elever til og med 4. klasse til Frøstrup - børn, som hidtil har gået lokalt i Østerild. Frøstrup skal så have alle børn i 0. til 4. klasse, men sende dem til Østerild derefter. 
Elevfremskrivningen viser, at Frøstrup da vil komme ned på grænsen med 75 elever allerede i 2029, hvorefter modellen enten må ændres eller betyde endnu et offer i skolelukningernes tendens. Endnu en centralisering i en tvivlsom kommunal strategi der sidste sommer viste sig aldeles ude af trit med borgere og værdier i samfundet. Som forældre til vuggestue- og børnehavebørn har vi selvfølgelig interesse i bevarelse af lokalsamfundet og udvikling af vores børns fremtid - også i folkeskolen. 
 
Vi ved fra den nylige skoledebat, at der er meget stor opbakning til en lokal skole, og at værdien er højere end prisen. Vi går ind for udvikling frem for afvikling. Vi har forståelse for, at skolebestyrelsen kan føle sig presset af kommunen til at foreslå vilkår for en lukning for at bevare indflydelse. Det skal imidlertid ikke lykkes Thisted Kommune at skabe splid på vores kanter. Som geografisk spredt skole har Hannæs-Østerild Skolen bevist, at samarbejdet er muligt, og det understøtter lokalsamfundenes bosætning og foreningsliv. Det skal vi selvfølgelig bevare. 
 
Derfor foreslår vi tre oplagte muligheder i prioriteret rækkefølge: 
 
1. Giv dispensation for den unikke konstruktion med geografisk spredte matrikler - der er tale om én skole med lokal sameksistens og samarbejde frem for kamp om elever og midler. 
 
2. Hold jer til aftalen om fremgangsmåden for lukning af en skole ud fra elevtal - der er ikke bare god tid til at lande en gennemarbejdet og fornuftig model, hvis det skulle blive nødvendigt; der er et kommunalvalg om halvandet år, som kan ændre værdierne i kommunen til at omfavne lokalsamfund og bosætning decentralt med øje for familieliv og børn. 
 
3. Forpligt jer som minimum til at standse de ulykkelige skolelukninger og vedtag en automatisk, løbende regulering af klassefordelingen på de resterende matrikler, så der igen kan samarbejdes om at bevare Hannæs-Østerild Skole. 
 
Lad os fortsætte vores udvikling for det lokale liv. 
 
Forældrerådet Hannæs Børnehus 
 
Julie Nørgaard Holst, Kirkevej 40, 7741 Frøstrup
Emma Kristensen, Strandvejen 1, 7741 Frøstrup
Heidi Marie K. Andersen, Lyngevej 4, 7741 Frøstrup
Ditte Bak Svendsen, Søndergade 49, 7741 Frøstrup 
Iben Nordlys Gl. Aalborgvej 16, 7741 Frøstrup
 
 
3. Høringssvar fra Ole Sand
Indgivet på vegne af: Arup Beboerforening
 
Høringssvar:
 
Vi er overordnet meget forundret og skuffet over at der er fremkommet en indstilling fra skolebestyrelsen, allerede nu, 2 år inden det ellers var aftalt. Vi er ikke hørt eller inddraget på nogen måde i skolebestyrelsens indstilling. Vi kan ikke se ideen i at lukke Vesløs skole og have alle skoleaktiviteter på de andre lokationer. Vi vil I det følgende komme med følgende argumentation for en anden løsning. 
 
  • Skolebygningen i Vesløs har alle faglokaler til brug for eleverne i overbygningen. Der skal ikke bygges nyt, og det vil være væsentlig mere bæredygtigt, at benytte eksisterende bygninger i stedet for nybyggeri. Vi har fået et stærkt fokus på, at vi gerne vil bevare eksisterende byggerier, med hensyn til CO2-aftrykket og de ressourcer, der er brugt på det, der er bygget. Dermed udnyttet de bygninger der er.
  • Der er store logistiske problemer med buskørsel/aflevering på de 2 andre lokationer, hvorimod i Vesløs har Hallens p-plads. Der er cykelsti fra Østerild til Vesløs, fra Øsløs til Vesløs og der kommer cykelsti mellem Frøstrup og Vesløs, hvorfor også ”bløde” trafikanter kan komme til skolen i Vesløs uden problemer. 
  • Som lokal borger- og beboerforening, er vi utrygge ved færre aktiviteterne i Hannæs Hallen. Vi er vidende om, at hallen kompenseres, men det vil alt andet lige give Hannæs Hallen økonomiske udfordringer på sigt, at skolens brug ikke er til stede mere. Vi vil ligeledes forundret over, om Multicentret i Østerild, har de nødvendige faciliteret og mål til at rumme moderne skoleidræts undervisning. 
  • Skolebestyrelsen er en demokratisk valgt forældrekreds, men vi må konstatere at den ingen repræsentation er for Syd Hannæs området, hvorfor der ikke er ”konsekvenser” for medlemmer af skolebestyrelsen ved denne indstilling. Vi er stærk forundret over, at vi ikke er hørt, eller spurgt, i forbindelse med skolebestyrelsens indstilling. Vi er bekymrede for at ”Østerild børn” ikke kommer til Frøstrup i 0-4. klasse, men derimod tager med forældrene ind til Thisted, hvor vi på sigt ikke har elevrundlag nok til indskolingen i Tømmerby. 
 
Konsekvensen af ovenstående vil være at der ikke findes en skole på Hannæs i fremtiden, at hallen er økonomisk udfordret, eller i værste fald lukket. Så er der intet tilbage på Hannæs. 
 
Vi vil foreslå at fremadrettet arbejdes for en skole på Hannæs, beliggende i Vesløs. Skolen er allerede i dag godt udbygget, hvor alle faglokaler er i Vesløs. I de første år bevares en af de øvrige lokationerne, indtil der kan skabes plads på Vesløs skole. Med en skole i Vesløs der er fuldt udbygget, vil der være skabt en bæredygtig skolestruktur for Hannæs og der vil ikke være behov for skolelukninger i mange år frem. 
 
  • Faciliteterne i Vesløs er i orden 
  • Tilkørselsforhold for bus, bil og cyklister er gode i Vesløs 
  • Skole ligger nabo til Hannæs Hallen med moderne og store faciliteter 
  • Centralbeliggende på Hannæs og i skoledistriktet 
  • Bevarelse af skole i mange år frem på Hannæs 
  • Transportomkostningerne bliver ikke højere end i dag og der bliver ikke mere kørselstid for eleverne end der er i dag og mindre end ved skolebestyrelsens forslag. 
  • Lærerne skal ikke transporteres mellem skolerne 
  • Fagligheden vil være bedre på 1 lokation i stedet for i dag 3 lokationer. 
 
 
4. Høringssvar fra Ib Sørensen
Indgivet på vegne af: Øsløs Sogne og Kulturforening
 
Høringssvar:
 
Vi er overordnet meget forundret og skuffet over at der er fremkommet en indstilling fra skolebestyrelsen, allerede nu, 2 år inden det ellers var aftalt. Vi er ikke blevet hørt eller inddraget på nogen måde i skolebestyrelsens indstilling. Vi kan ikke se ideen i at lukke Vesløs skole og have alle skoleaktiviteter på de andre lokationer. Vi vil I det følgende komme med følgende argumentation for en anden løsning.
Skolebygningen i Vesløs har alle faglokaler til brug for eleverne i overbygningen, som der i de senere år er blevet opdateret til nutidens undervisning (der er blevet brugt 5 til 6mill.kr på det) Der skal ikke bygges nyt, og derved vil det ikke belastet med ”nybyggeri”. Det vil være væsentlig mere bæredygtigt at benytte eksisterende bygninger i stedet for nybyggeri. Vi har fået et stærkt fokus på, at vi gerne vil bevare eksisterende byggerier. Også med hensyn til CO2-aftrykket og de ressourcer, vi har puttet ind i det, vi har bygget. Dermed udnytte de bygninger der er.
 
  • Der er store logistiske problemer med buskørsel/aflevering på de 2 andre lokationer, hvorimod i Vesløs har Hallens p-plads. Der er cykelsti fra Østerild til Vesløs, fra Øsløs til Vesløs og der kommer cykelsti mellem Frøstrup og Vesløs, hvorfor også ”bløde” trafikanter kan komme til skolen i Vesløs uden problemer.
  • Som lokale borger- og beboerforeninger, er vi utrygge ved aktiviteterne i Hannæs Hallen. Vi er vidende om, at hallen kompenseres, men det vil alt andet lige give Hannæs Hallen økonomiske udfordringer på sigt, at skolens brug ikke er til stede mere og vi er bekymret for idrætslivet på Hannæs. Den nyetableret forening ” Hannæs Sport og Fritid”, som har stor tilslutning, vil helt sikker på sigt miste medlemmer, hvis skolen flyttes til Frøstrup og Østerild. Vi vil lige ledes stille os forundrende, om Multicentret i Østerild, har de fornødne faciliteret og mål til at rumme moderne skoleidræts undervisning.
  • Vi er stærk forundret over, at vi ikke er hørt, eller spurgt, i forbindelse med skolebestyrelsens indstilling. Vi er bekymrede for at ”Østerild børn” ikke kommer til Frøstrup i 0-4. klasse, men derimod tager med forældrene ind til Thisted, hvor vi på sigt ikke har elevrundlag nok til indskolingen i Tømmerby. Vi er også bekymret for at børn på ”Hannæs” finder alternative undervisningssteder fremfor Østerild.
 
 
Konsekvensen af ovenstående vil være at der ikke findes en skole på Hannæs i fremtiden, at hallen er økonomisk udfordret, eller i værste fald lukket. Så er der intet tilbage på Hannæs.
Vi vil foreslå at fremadrettet arbejdes for en skole på Hannæs, beliggende i Vesløs. Skolen er allerede i dag godt udbygget med nok lokaler og alle faglokaler er i Vesløs. Med en skole i Vesløs der er fuldt udbygget, vil der være skabt en bæredygtig skolestruktur for Hannæs og der vil ikke være behov for skolelukninger i mange år frem og dermed give ”arbejdsro” til lærer og elever.
  • Faciliteterne i Vesløs er i orden
  • Tilkørselsforhold for bus, bil og cyklister er gode i Vesløs
  • Skole ligger nabo til Hannæs Hallen med moderne og store faciliteter
  • Centralbeliggende på Hannæs og i skoledistriktet
  • Bevarelse af skole i mange år frem på Hannæs
  • Transportomkostningerne bliver ikke højere end i dag og der bliver ikke mere kørselstid for eleverne end der er i dag og mindre end ved skolebestyrelsens forslag.
  • Lærerne skal ikke transporteres mellem skolerne
  • Fagligheden vil være bedre på 1 lokation i stedet for i dag 3 lokationer.
 
 
Med Venlig Hilsen.
 
IB SØRENSEN
Formand: Øsløs Sogne & Kulturforening.
 
 
5. Høringssvar fra Ann Middelboe
Indgivet på vegne af: En række navngivne forældre til børn i Hannæs
 
Høringssvar:
 
Til borgermødet d. 14. marts angående skolebestyrelsens indstilling til BFU om at ændre skolestrukturen på Hannæs blev vi præsenteret for en ny skolestruktur på Hannæs som efter sigende har fokus på ”det enkelte barns fortsatte trivsel”. For os at se, har skolebestyrelsen, fremfor at have fokus på det enkelte barns trivsel, siddet med en kugleramme og skulle sørge for at ramme tallet 75 elever, så risikoen for hurtig lukning blev elimineret. Der lød rosende ord fra BFU-medlemmer, men vi kan også se, at man fra BFU’s side allerede 3 måneder efter, at der blev indgået en aftale gældende for 4 år, indledte dialogmøder med skolebestyrelsen. Så der er øjensynligt lagt et vidst pres på skolebestyrelsen. Forslaget er nu sendt i høring og derfor kommer der hermed en indsigelse til forslaget fra en forældregruppe på Hannæs.
 
Sammenhængskraften forsvinder 
Børn fra Østerild vil opleve mange skift i deres skolegang, idet de i dagpleje/vuggestue og børnehave skal være i Østerild, hvorefter de fra 0.-4. klasse skal gå i skole i Frøstrup for så at returnere i 5.-9. klasse. Vi er klar over, at man italesætter det tætte samarbejde, men alt andet lige vil der være mange skift ift. såvel nye voksne som ny lokalitet. Vi kan også være noget usikre på, hvor stor en andel af børnene fra nuværende Østerild skoledistrikt, der reelt vil sende deres børn til Frøstrup, hvis de eksempelvis arbejder i Thisted. 
 
Frøstrup/Vesløs børn får kun ét skift efter 4. klasse. Til gengæld vælger man, at børn i 5. og 6. klasse i stedet for at være en del af en legende børnekultur skal være en del af en ungdomskultur på en overbygningsskole. 5. og 6. klasse er for os at se kulturbærende på Frøstrup-afdelingen. De agerer legepatrulje, de står for skolebørnenes sikkerhed ift. skolepatrulje, de står for sanglegene til skolefest og danser bro-bro-brille med deres skolekammerater fra de mindre klasser. De sidder sammen med de små børn fra børnehaven til morgensang og agerer gode rollemodeller og de synes fortsat, at det er hyggeligt at lave juleklip med bedsteforældrene i december. Nu skal børnene i 5. og 6. klasse forholde sig til en langt hårdere tone på en overbygningsskole og en begyndende festkultur. I stedet for sanglege er det skolefester med disko-dasko og forældre og bedsteforældre forvises nu fra diverse skoleaktiviteterne. Måske får de slet ikke en skolefest, idet denne nu berør på tilstrækkelig opbakning og eleverne på nuværende Vesløs Skole har efter sigende ikke bakket tilstrækkelig op om årets skolefest, hvorfor den netop er blevet aflyst. 
 
Det nuværende juniorklubtilbud i Frøstrup (Ungdomsskolen) skal sandsynligvis, ifølge det der bliver sagt, flyttes til Østerild, men idet det er børnene i 3-6. klasse, som gør brug af juniorklubben, kan man ikke sikre elever nok til dette klubtilbud. Det vil også få betydning for det velfungerende klubtilbud Small-talk, der tilbydes mellemtrinnet tirsdag aften. I Vesløs er der en hal, som de unge kan mødes i, i Østerild er der multihallen, men hvis ungdomsklubben i Frøstrup flyttes, hvor skal de unge fra Frøstrup da mødes? 
 
Fagligheden må ikke blive glemt 
Når eleverne starter i overbygningen, stilles der højere faglige krav og på en lille skole kan det være svært at sikre linjefagsuddannede lærere i alle fag og ved sygdom, sygemeldinger mv. er det lang fra sikkert, at der er en fagkollega til at dække ind. Når man ser på nøgletal for overbygningsskolen, kan man også blive en smule bekymret for fagligheden på Hannæsskolen. Eleverne klarer sig således noget dårligere til 9. klasse afgangseksamen end på de andre skoler i Thisted Kommune og på landsplan. Hvis man kigger på skolens løfteevne og således tager højde for den socioøkonomiske referenceramme, lægger eleverne i 9. klasse afgangseksamen 2023 0,4 karakterpoint under det forventede (se bilag 1). 
 
Vi er klar over, at det ikke er signifikante afvigelser men udelukkende tendenser, som dog har gjort sig gældende siden 2018/19 og det er naturligt at en så lille overbygning med en halv til en hel klasse i 7.-9. klasse kan have svært ved at levere det nødvendige faglige niveau. Vi kan godt se, at skolens trivselstal ser fornuftige ud, og at der fra skoleledelsens side fremhæves gang på gang, at faglig trivsel kommer, når den sociale trivsel er til stede, men dette viser sig altså ikke i tallene for løfteevne. 
 
Transporttid, klimaaftryk og anvendelse af undervisningsmidler 
Med den foreslåede model vil der blive brugt rigtig meget tid og CO2 på at transportere elever rundt mellem afdelinger. Udover de nuværende lokale busafgange vil der blive behov for at transportere 0-4. klasse -børnene fra Østerild til Frøstrup og om eftermiddagen. Efter sigende er der kun en afgang kl. 15.30 fra Frøstrup, hvad gør man som forældre, hvis man ikke har fri, så man kan hente sit ban ved bussen i Østerild kl. 15.45? Hvad bliver transporttiden for børn i 0.klasse som først skal hentes i Hovsør eller Hunstrup og herefter videretransporteres fra Østerild til Frøstrup? 
 
Udover tidsperspektivet må dette betyde betragtelig flere udgifter til busser, og dette kan for os at se kun tages et sted: fra skoledriften – hvis ikke fra Hannæs/Østerild skole så fra resten af Thisted Kommunes skoler. 
 
Vi kan se af det forslag som sendes i høring, at kommunen allerede nu er klar til at lukke Vesløs afdelingen med øjeblikkelig virkning og lave faglokaler i Østerild. Således undgår man da nogle busture, men det er meget koldt og kynisk overfor de familier, der bor i Vesløs, at de mister deres skole på foranledning af skolebestyrelsen 6 måneder efter at politikerne ’har valgt’ at lade skolen overleve… Det kan lettest skabe splid i forældrekredsen og risiko for at nogle fravælger det kommunale skoletilbud. 
 
Politikere bør tage ansvaret på sig 
Man kan ikke forlange, at en skolebestyrelse eller for den sags skyld forældrekredsen kan finde en løsning, som sikrer den bæredygtighed, som forvaltningen og politikerne proklamerede var så afgørende i sommeren 2023. Det er tydeligt, at der ikke er så mange penge at drive skole for og det er ikke realistisk, at bevare skoletilbuddet som i dag. I aftalen fra 2023 fremgår det således også, at der allerede i den nærmeste fremtid kun er planer om 2 matrikler i vores del af kommunen. 
 
For os at se er den bedste model, at man sikrer, at der er lokale indskolings- og mellemtrinsafdelinger fordelt i hele Thisted Kommune, mens overbygningsskolen skal have en faglig bæredygtighed, hvilket bedst sikres med et vist antal elever (som minimum to spor). Risikoen for at skoler med indskoling og mellemtrin erstattes af friskoler, er også langt større end i overbygningen og vi håber og tror på, at kommunalbestyrelsen ønsker en skolestruktur, hvor der i alle områder af Thy og Hannæs er kommunale skoler til gavn for bosætning. Thisted Kommune er geografisk den største kommune i Danmark og kommunalbestyrelsens krav om minimum 75 (ja faktisk 100 elever) vil betyde, at der vil være store geografiske afstande imellem skolerne i kommunen. I Frøstrup har vi i flere år lavet samlæsning mellem klasser og det medvirker til at skabe en god sammenhængskraft på skolen – i indskoling og mellemtrin er det vigtigste tryghed og nærhed og dette kan sikres i nærmiljøet. Grundet de store afstande i Thisted Kommune kunne det være interessant at lave et pilotprojekt, hvor 7. klasse faktisk fastholdes ude i lokalområderne til gavn for de små skoler. Vi er klar over, at 7. klasse er en del af overbygningen og at eleverne skal have en række nye fag: Et praktisk/kreativt fag, geografi, biologi og fysik/kemi. Vi er dog også overbeviste om, at man kan løfte denne opgave på afdelingen i Frøstrup. Alternativt kan man, ligesom man gør nu i 6. klasse, lave en ugentlig dag, hvor de kommer til Thisted og får naturvidenskabelige fag og et praktisk kreativt fag, således vil eleverne fra de små landsbyordninger langsomt vænne sig til en langt større overbygningsskole. 
 
For Hannæs/Østerild området vil vi således på sigt foreslå en model med to 0-7 klasse skoler også selvom der er under 75 elever og overbygning i Thisted, hvor de unge mennesker kan udfordres såvel fagligt som socialt, men det er altså kommunalbestyrelsens afgørelse og ikke noget, der skal fedtes af på hverken en skolebestyrelse eller en forældrekreds – det kan kun skabe splid! For mindre end et år siden blev der truffet en afgørelse om en struktur for de kommende 4 år, hvor Vesløs skole fik lov at bestå, så kan man ikke bare så kort tid efter lukke med øjeblikkelig virkning. Kommunalbestyrelsen er nødt til at lave en langsigtet plan for Thisted Kommune, hvor man sørger for at der i alle områder af kommunen er et godt lokalt tilbud – også på Hannæs. 
 
Som fremhævet i ovenstående kan man næppe bruge trivselsargumentet ift. den foreslåede model og derfor bør kommunalbestyrelsen tage forslaget af bordet og tage det politiske ansvar på sig og gennemtænke en visionær og langsigtet skolestruktur for hele Thisted Kommune. 
 
Mvh. 
Henrik og Karina Eriksson, forældre til Malte 3. klasse, Silas 4. klasse og Lukas 5. klasse 
Pia Scheel-Leonhard, mor til Asker 6. klasse 
Susanne Poulsen Bak, Plejemor til Stella 0. klasse 
Andreas og Stine Kloster Godiksen, Verner i vuggestuen 
Nanna Odder Mølbæk, Nicoline, Børnehaven, Marie 0. klasse 
Thomas Nielsen, far til Isabell 1. klasse og Liam 5. klasse 
Mai Rægaard Jensen, mor til Tristan i skoleintro 
Rikke Pedersen, mor til Carl 0. klasse 
Jeanne Wahlstrøm Christensen, mor til Mikkeline 0. klasse og Martinus 1. klasse 
Anja Fønns Risgaard, mor til Liam 1. klasse og Lykke 3. klasse 
Ann og Lasse Middelboe, Forældre til Emma 6. klasse
 
Bilag 1
 
 
 
 
6. Høringssvar fra Ulla Anneli Piippo
Indgivet på vegne af: Privat person
 
Høringssvar:
 
I den svær situation som vi har her i Hannæs Østerild egn, har skolebestyrelsen lavet den bedste mulig løsning til problemet. Reduktion at 3 matrikler til 2 er hård men nødvendigt. Skolebestyrelsen har lavet et gennem tænkt og langsigtet forslag.
 
 
7. Høringssvar fra Susanne Jensen
Indgivet på vegne af: Privat person
 
Høringssvar:
 
Først og fremmest vil jeg gerne rose skolebestyrelsen for deres arbejde samt støtte deres forslag. Det er gennemarbejdet og gennemtænkt samt ”fremtidssikret” i det omfang, det kan lade sig gøre. Jeg er mor til 2, hvor den ene går på Østerild-afdelingen af Hannæs-Østerild Skole. Min datter skal i 7. klasse efter sommerferien, enten i Vesløs eller hvis forslaget stemmes igennem, i Østerild. I dag er de jævnligt sammen med deres parallelklasse i Frøstrup, som de kender rigtig godt. Dette gør sig gældende for alle klasserne på alle årgangene, så en sammenlægning af diverse klassetrin på henholdsvis Frøstrup og i Østerild, vil ikke være en stor omvæltning for børnene. Selvfølgelig vil nogle børn skulle med en bus hver morgen, hvor de i dag måske har mulighed for at cykle eller gå i skole. Vi må jo erkende, at skolen ikke har det krævende antal elever pr. matrikel, som forvaltningen har bestemt, som skolen ser ud i dag. Derfor har man i skolebestyrelsen været nødsaget til at træffe nogle svære beslutninger, som måske for nogle synes urimelige. På den lange bane mener jeg, at det er løsningen, hvis vi skal bibeholde en overbygning i området og styrke vores skole i fremtiden. For det er VORES skole, uanset om den er på 2 eller 3 matrikler, og jeg håber, at folk vil støtte op om forslaget, så vi sammen kan styrke grundlaget for skolen i fremtiden
 
 
8. Høringssvar fra Eva Rødkjær Langballe
Indgivet på vegne af: Hannæs-Østerild Skolebestyrelse
 
Høringssvar:
 
Hermed vil bestyrelsen ved Hannæs-Østerild skole indgive deres høringssvar vedr. ny organisering af Hannæs-Østerild skole. 
 
Som det fremgår af høringsmaterialet, er det skolebestyrelsen, der er blevet bedt om at komme med en anbefaling vedr. ny organisering af strukturen på Hannæs-Østerild skole, på baggrund af den politiske beslutning, der blev truffet 27. juni 2023 i kommunalbestyrelsen. 
Der er ingen tvivl om, at vi i bestyrelsen, synes at vores skole på tre matrikler har fungeret rigtig godt. Vi er dog også realistiske om, at børnetallet er så faldende at der skal gøres noget i vores område, for at sikre et godt og trygt skoletilbud for alle børn i området. Vi er derfor kommet med en anbefaling om at flytte undervisningen til to matrikler. 
 
Anbefalingen er en der, i vores optik, tilgodeser den enkelte elevs læring og trivsel og samtidig danner grundlag for bedre sparringsmuligheder for vores personale. 
 
Vi synes at med dette forslag tages der højde for en tryg skolegang for de mindste, sikring af fagligheden for de ældste og sikring af et godt skoletilbud i mange år fremover. Derudover mindskes antallet af sammenlæste klasser, og de få ressourcer vi har til inklusionsindsatsen kan fordeles på to matrikler i stedet for tre, hvilket igen giver mere til flere. 
 
Vi vil også gerne pointere, som bestyrelse, at der er brug for, at der kommer en beslutning og der skabes ro i området, så der ikke hele tiden skal tænkes skolelukninger. Vores personale på skolen skal have lov til at tænke trivsel, læring og udvikling frem for at være nervøse for om, der er en skole i området. 
 
At der afsættes en million til at etablere et naturfagslokale, kan vi være bekymrede for ikke er nok, da der også skal etableres andre faglokaler så som, håndværk/design og biologi. Vi synes, derfor at en udnyttelse af de eksisterende faglokaler i Vesløs er den bedste måde at sikre fagligheden, hvorfor det også er taget med i vores anbefaling. 
 
Vi vil også gerne påpege, at vi synes det er godt, at vi kan benytte vores egen bus til transport af egne elever. Vi håber, at det også er noget vi fremadrettet kan blive ved med, da det er en stor tryghedsfaktor for vores elever. Eleverne kender bussen og chaufføren, hvilket har stor betydning for trygheden, og da vi stadig er en skole med flere matrikler, er bussen et nødvendigt arbejdsredskab for at sikre én god samlet skole. 
 
Vi håber, at kommunalbestyrelsen vil stemme denne anbefaling igennem, da det sikrer fællesskab og trivsel for alle børn på skolen. Vi finder det desuden vigtigt, at anbefalingen allerede iværksættes fra august 2024. Vi mener ikke det vil gavne elever eller personale at vente længere tid. 
 
Mvh 
Hannæs-Østerilds bestyrelse
 
 
9. Høringssvar fra Hans Henrik Thrane
Indgivet på vegne af: MED-Udvalget Hannæs-Østerild Skole
 
Høringssvar:
 
Hermed vil MED-udvalget ved Hannæs-Østerild skole indgive deres høringssvar vedr. ny organisering af strukturen på Hannæs-Østerild skole 
 
Som det fremgår af høringsmaterialet fra skolebestyrelsen på Hannæs-Østerild skole anbefales der, at Hannæs-Østerild skole fra august 2024 vil være en skole med kun 2 matrikler. 
Som MED-udvalg er vi også bevidste om det faldende børnetal på skolen og i kommunen, hvilket også har kunne mærkes blandt personalet, der ikke er blevet flere på lærerværelserne, og der er flere der skal køre mellem afdelingerne. Med den nye anbefaling, vil der igen være flere medarbejdere på matriklerne til at varetage de forskellige tilsynsopgaver, og der vil være bedre mulighed for sparring, da man sidder til pause sammen frem for at man skal køre efter hinanden. 
 
Som personale er vi også blevet inddraget i, hvordan vi kunne se en organisering ud fra et professionelt syn uden at tage stilling til matrikler. MED-udvalget vil gerne anerkende skolebestyrelsen for at have inddraget personalet i denne anbefaling og lyttet til deres forslag. 
Vi, i MED-udvalget, finder anbefalingen om at have 0-4 klasse og 5-9. klasse sammen, som en god idé, da man på denne måde har fokus på de små og på at man som større elev, måske ikke er færdig med at lege. Derudover er opdelingen ved 5. klasse også et godt sted, da der i 5. klasse kommer flere fag, hvilket vil betyde mere kørsel mellem afdelingerne for at sikre kompetencedækning, hvilket ikke er hensigtsmæssigt. At lave opdelingen ved 5. klasse, gør også, at der forhåbentligt kan skabes endnu bedre relationer til eleverne før teenageårene rammer. 
 
Om de matrikler der er anbefalet, er de bedste har vi ikke en holdning til i MED-udvalget, men kan se fornuften i at samle eleverne på 2 matrikler i den opdeling, der er i anbefalingen ud fra et lærings- og trivselsmæssigt fokus. 
 
Vi kan, som MED-udvalg, godt være bekymret for den ene million, der er afsat i forslaget til fagbygninger, ikke er nok, da det ikke kun er fysik/kemi der mangler i Østerild. 
 
Vi synes, det er en rigtig god anbefaling som skolebestyrelsen er kommet med og håber at kommunalbestyrelsen vil bakke om den anbefaling, der er kommet. Vi finder at hvis anbefalingen kommer igennem, så har vi en fremtidssikret skole på 2 matrikler i mange år. Vi finder det endvidere vigtigt, som det fremgår af anbefalingen, at det allerede iværksættes fra august 2024, da vi som personale også har brug for at fokusere på skole, læring, trivsel og udvikling og ikke skolestruktur og skolelukninger. 
 
Mvh 
MED-udvalget på Hannæs-Østerild skole 
 
 
10. Høringssvar fra Pia Kristine Hummelshøj Lynge
Indgivet på vegne af: Privat person
 
Høringssvar:
 
Først vil jeg lige sige, at jeg har stor respekt for det stykke arbejde vores skolebestyrelse for Hannæs-Østerild Skolen har præsteret, i forbindelse med det forslag omkring reduktion af matrikler fra 3 til 2 de har udarbejdet. Det har ikkeværet en nem opgave. Jeg synes dog det er rigtig ærligt for området at det er sådan det må være, men når det nu er en nødvendighed, kan jeg kun støtte op omkring det forslag det er sendt i høring. En beslutning til gavn for børnene og området: Jeg ved at skolebestyrelsens udgangspunkt har været at give det bedste tilbud til vores børn her i området, men det har også stor betydning for området som helhed især for bosætningen, at vi har et skoletilbud fra 0. til 9. klasse i den nordlige ende af kommunen. 
 
Der bliver arbejdet hårdt i de forskellige samfund for rundt omkring i Thy – og her i Østerild har vi mange tilbud og aktiviteter der arbejder for det fortsat skal være et attraktivt samfund at bo I. Eftermiddags SFO i Østerild: Hvis forslaget stemmes igennem - hvilket jeg håber for børnenes, skolens og områdets skyld det gør, så vil det betyde en ny hver dag efter sommerferien forlangt de fleste af børnene og deres familier. En ny hverdag, der kræver stor tilvending især med hensyn til hverdagslogistik for dem med børn i 0. – 4. klasse, der plejer at gå i skole i Østerild afdelingen. 
 
Jeg tror det her vil være en fordel at indtænke et eftermiddags SFO tilbud i Østerild eller der som minimum indtænkesen bus forbindelse fra Frøstrup til Østerild efter skole, så man ikke er tvunget til et SFO tilbud i Frøstrup og her skal vente på ens barn kommer med bussen kl. 15.30 -hvis altså ikke man har transport mulighed til selv at hente barnet når det har fri fra skole. Med et eftermiddags SFO til i Østerild vil man gøre det mere attraktivt at tilvælge det nye skole tilbud, da afhentningen af barnet her vil være mere fleksibelt, men vigtigst af alt, så er det ikke barnet det går udover i forhold til langedage i skole og efterfølgende SFO. 
 
Tilfredshed fra teenageren: Nu har vi selv et barn på Vesløs afdeling der bliver berørt af en mulig beslutning om reduktionen til 2 matrikler som forslaget lyder på. Han er meget godt tilfreds med at han skal gå på skolen i Østerild igen og ifølge ham kan selv mange af hans nye kammerater fra resten af Hannæs også godt lide tanken om den nye hverdag der muligvis venter, så han krydser han selvfølgelig fingre for en ny hverdag eftersommerferien på Østerild skole. Med venlig hilsen og et håb om en positiv tilslutning til forslaget der er sendt i høring – både før og efter den politiske beslutning. 
 
Pia Lynge, Østerild.
 
 
11. Høringssvar fra Jacob Christensen
Indgivet på vegne af: Hannæs Hallens Bestyrelse
 
Høringssvar:
 
Nu skriver vi så igen, et år efter vi sendte vores første høringssvar og udtrykte vores bekymringer angående lukning af Vesløs skole. Denne gang skal de unge dog blot flyttes til Østerild og ikke til Thisted, men for Hannæs Hallen og det lokale foreningsliv kan konsekvenserne stadigvæk blive store. 
 
Som nævnt i vores tidligere høringssvar, har hallen i de sidste 51 år fungeret som bindeled mellem skole og fritid. De unges daglige gang i hallen i forbindelse med skole og undervisning har været en god indgangsvinkel til at bruge hallen i fritiden som medlemmer af vores lokale idrætsforeninger. Vores halbestyrerer har været gode til at komme i kontakt med de unge, og få dem til at føle sig hjemme i hallen. Denne meget effektive reklamesøjle vil ikke kunne erstattes. 
 
I skolebestyrelsens oprindelige oplæg var der dog mulighed for at holde Hannæs Hallen i gang i dagtimerne, nogle dage om ugen. Hvis man beholder Vesløs skole som en afdeling med faglokaler og sender elever afsted på hele fagdage, som bliver kombineret med idræt, vil livet i Hannæs Hallen kunne bevares. Denne mulighed er dog blevet skudt ned, med BFU’s tilføjelse til skolebestyrelsens oplæg. 
 
Vi mener, at man bør overveje om det er forsvarligt at fjerne det sidste kommunale tilbud, som er tilbage på Sydhannæs (Vesløs skole) uden fortsat at gøre brug af idrætshallen, for at sikre et minimum af liv på egnen. 
 
BFU opfordrer dog til, at Hannæs Hallen kompenseres på samme vis som Vestervig-Agger Hallen. Men vi er i tvivl om, hvad denne kompensation indebærer, og mener ikke, at den eksisterende tilskudsmodel kan ses som en kompensation, da det er en gammel aftale og blot noget, der ikke er blevet taget fra dem - og måske os. 
Hvis ikke vi bliver frataget vores eksisterende tilskudsordning, vil vores direkte tab blive ca. 81.000 kr. om året, som forsvinder fra vores benyttelsestilskud. 
 
Derudover har man i år fra kommunens side valgt at fjerne rennoveringspuljen til de selvejende haller. Penge, som har været med til at sikre, at haller som vores har kunne stå flot og præsentabelt, samt fået økonomien til at hænge sammen. Så selvom vores grundtilskud fra kommunen vil være uændret, og at vi på den måde kan blive holdt i live, vil det måske over tid blive uden liv. Det vil nemlig blive svært at holde en flot og attraktiv hal med en sund økonomi, når kommunen vælger at fjerne renoveringspuljen til de selvejende haller, i samme år som de måske flytter en af vores vigtigste forretningsgrundlag; de unge mennesker, som vi skal være med til at præge til at have en sund fritid med godt kammeratskab. En ungdom, der måske kan være med til at trække dem tilbage på egnen som voksne og sende deres egne børn over i hallen. 
 
Disse unge mennesker skal nu ikke længere have deres daglige gang, hvor deres lokale idrætsforening Hannæs Sport og Fritid holder til. Og vil måske have lyst til at spille i naboklubben i det område, hvor de går i skole. Vi under selvfølgelig Nordthy IF fremgang, men fremgang på denne måde, vil over tid ramme Hannæs sport og Fritid, samt Hannæs Hallen hårdt. Dette vil være et tab for alle landsbyer med opland på Hannæs. 
 
Vi håber at man vil kompensere hallen hvis skolen lukkes og brugen af Hannæs Hallen stoppes, og ikke blot kalde vores eksisterende grundtilskud for en kompensation. Derudover håber vi at man er villig til at hjælpe med at holde vores hal i en stand som vi som egn og kommune kan være bekendt. 
 
Gennem rigtig mange år, har hallen lagt parkeringsplads til Vesløs skole, som også har benyttet denne til holde- og vendeplads for skolebusserne. Dette har været i alles interesse, både børn og forældre, som jo er hallens eksistensgrundlag, men i den grad også kommunens. De sidste mange års hårde slid, særligt fra busserne, har gjort, at asfalten nu er slidt op. Vi ser derfor ind i en stor udgift på renovering af denne. 
 
Hvis kommunen vælger at lukke skolen, kan vi frygte, at den sidste interesse i vores parkeringsplads forsvinder. Og når nu også renoveringspuljen er væk, vil vi stå alene tilbage med en regning på 258.000 kr. for asfaltarbejde. 
 
Vi håber, at der ved en evt. skolelukning vil blive taget højde for udbedringer som denne, for at sikre, at man forlader stedet i bedst mulige stand - og ikke lader hallen i stikken med regningen. 
 
I vore høringssvar sidste år, citerede vi også Lars Sloth, hvor han på høringsmødet i 2023 nævnte, at man kender vigtigheden af at holde hånden under det lokale foreningsliv, hvis landsbyer fortsat skal trives efter en skolelukning. Vi håber, at man i denne runde tænker dette ind i planen og har overvejet konsekvenserne for de lokale foreninger og Hannæs Hallen ved en lukning af Vesløs skole. 
 
Hvis Vesløs skole lukkes, håber vi, at kommunen vil gå i dialog med hallen og være klar til at holde hånden under os. Både økonomisk, men måske også ved fortsat at benytte hallen med f.eks. buskørsel til idræt. 
 
Vi er i Hannæs Hallens bestyrelse bekymrede for fremtiden og opfordrer stadig til en bevarelse af Vesløs skole, som er det sidste kommunale tilbud på Sydhannæs. En fremtid uden en skole vil uden tvivl være usikkert for hallen og foreningslivet, men de endelige konsekvenser kan kun tiden vise. Uanset hvad, håber vi, at kommunen vil huske os og være med til at sikre, at der også er foreningsliv og idrætshal på Hannæs i fremtiden. 
Som tillæg til dette høringssvar, opfordrer vi til, at man genlæser vores høringssvar fra 2023. 
 
Med venlig hilsen 
Hannæs Hallens bestyrelse
 
 
12. Høringssvar fra Tonny Vendelbo
Indgivet på vegne af: Vesløs Håndværker og borgerforening
 
Høringssvar:
 
Hannæs-Østerild Skolens fremtid: Også set fra Vesløs  
 
Forord/Resume:
 
Hermed et høringssvar fra Vesløs Håndværker- og Borgerforening.
 
Helt overordnet er vi uforstående over det forslag, der nu drøftes. Vi kan ikke acceptere håndteringen heraf. Vi finder, at det er sket på et vilkårligt grundlag og at Vesløs afdelingen har de bedste forudsætninger for fortsat drift.
 
Vi føler, at vi med god grund kan forvente en konsekvensanalyse og en fyldestgørende, nøgtern og tilbundsgående bedømmelse af situationen – før der træffes et valg. Politikerne og forvaltning må være interesserede i at kende konsekvenserne, bl.a. de økonomiske, såvel for anlæg som drift.
 
Det vil være en rigtig god ide at inddrage skolebestyrelsens holdning til de efterfølgende 5 nævnte muligheder.   
 
Hvorfor dette hastværk, fortsæt dog som nuværende indtil emner som anlægsøkonomier, udbygningsplaner (Nye faglokaler), nye driftsformer (Herunder økonomi) er belyst og afklaret.
 
Vi gør endnu en gang opmærksom på, at der i Vesløsafdelingen er etableret særdeles velfungerende faglokaler og at Hannæs Hallen rummer alle nødvendige faciliteter til idrætsundervisning, der som bekendt er et eksamensfag.
 
Som noget ganske specielt og meget anerkendt vil vi fremhæve HØ-skolens erhvervsklasse, der også er placeret i Vesløsafdelingen. Der kan sagtens skabes nye fysiske rammer herfor andetsteds (Østerild eller Thisted eller?).
 
Men denne klasse er helt og sympatisk indpasset i det øvrige skoleliv her, men ’sjælen’ lader sig ikke omplante uden at lide skade.
 
Hvorfor ikke prøve at decentralisere en velfungerende aktivitet. Der er lige så langt fra Vesløs til Thisted, som fra Thisted til Vesløs.
 
Vi er imod en truende udbygning/udvidelse af Testcenter for store vindmøller. Noget sådant vil have negativ indvirkning på såvel aktuel som fremtidig bosætning, og dermed på kommende skoleforhold. Afvent en afklaring.
 
Der bør vel også gøres tanker om fremtiden for ubenyttede lokaler, hvor de end måtte forekomme.
 
 
5 modeller:
Vi støtter fuldt ud op om, at velfungerende forhold for såvel elever, lærere og øvrig personale skal vægte højt.
 
Gælder for alle 5 modeller: 
  • Fortsat vuggestue, børnehave og SFO i både Frøstrup og Østerild. 
  • Vi mener ikke, at fagligheden og værdien af undervisningen ændres uanset valg af model. Vi kan konstatere, at elever, der går ud af HØ-skolen klarer sig fortrinligt i det uddannelsessystem, som de nu vælger.
 
1. Nuværende videreføres: Overbygning i Vesløs / Indskoling og mellemtrin i såvel Østerild og Frøstrup
 
2. Skolebestyrelsens forslag: 0 – 4 klasse i Frøstrup / 5 – 9 klasse i Østerild
  • Tager udelukkende udgangspunkt i kommunalbestyrelses budgetbeslutning (Se Note) og gode forhold for eleverne. Skolebestyrelsen har fravalgt de korslagte armes princip og er fremkommet med et konstruktivt og aktivt forslag – set ud fra deres vinkel. 
  • Den anlægsmæssigt dyreste løsning.
  • Transportmæssigt sikkert også den dyreste løsning.
  • Kommunal institutionsfordeling med denne model: Plejehjem i Frøstrup og Østerild (Sidstnævnte friplejehjem med kommunal opbakning) / Skole + Børnehave + Vuggestue i Østerild og Frøstrup / Ingenting i Vesløs.
 
3. Indskoling i Østerild / Mellemtrin i Frøstrup / Overbygning i Vesløs
  • En meget rationel løsning, alle får noget.
  • Størst mulige klasser. Hver årgang samlet.
  • Denne ide bliver svær at sælge, især når foreslået af 7742-beboere.
 
4. Det hele i Vesløs
  • En fælles lærergruppe.
  • Ingen intern pendling / Administration et sted.
  • Ingen samlæsning
  • Mindst mulig og mindst besværlig skolekørsel.
 
5. Indskoling i såvel Østerild og Frøstrup / Mellemtrin og overbygning i Vesløs
  • Stor lærer gruppe i Vesløs / Små lærergrupper i Østerild og Frøstrup.
  • Minimal intern pendling.
  • Ingen samlæsning, bortset fra indskoling
  • Mindst 6 årgange i såvel Østerild og Frøstrup (Vuggestue + Børnehave + Indskoling) samt 6 skoleårgange i Vesløs
 
Som lokalsamfund har Vesløs følgende indstilling til de 5 forslag:
  • Vi foretrækker model 4
  • Vi ser også gerne model 5; for os vil det være fint at der også tages hensyn til Frøstrup og Østerild.
  • Model 1 og 3 er fuldt antagelige for os, betyder uændrede forhold for Vesløs afdelingen
  • Derimod kan vi på INGEN MÅDE STØTTE MODEL 2. 
 
 
Noter:
- Først godkender kommunalbestyrelsen 3-matrikel løsningen for en periode på et par år – også for fortsat at afprøve en ny mulighed. 
  Et par måneder senere godkendes budget24 med 2-matrikelløsning. Det er da dårlig håndtering. Helt tilsvarende, som da man nedlagde kommunale plejehjem i Østerild og Snedsted.
- Når der skal træffes beslutning, må pression, lokale forvridninger og centralistiske tanker ikke indgå heri.  
- CO2-betragtninger (Anlæg og drift) bør også indgå i vurderingerne
- Selvom Hannæs Hallen angiveligt ikke berøres, er vi bekymret for dens fremtid:
> Der er idrætsmæssige discipliner, som er eksamensfag og som umiddelbart kun kan praktiseres her.
> Hannæs Sport og Fritid anvender hallen til helt traditionelle idrætsgrene.
> Ganske specielt er de velrenommerede og velbesøgte ’Bondebal’, hvor ganske unge og/eller beboere fra bosteder kan feste under kontrollerede og betryggende forhold. Nogle kommer langvejs fra, her er der forældremuligheder i cafeteriet. 
> Der er motionshold, der også har stor social værdi.
> Hallen har et mindre, men velbesøgt motionscenter.
> Hallen interagerer godt med eleverne, når der er frikvarter, lige før skolestart og lige efter skoleafslutning.
 
Vi skal meget gerne supplere, hvis der ønskes yderligere oplysninger eller er spørgsmål.
 
Med venlig hilsen – Vesløs Håndværker- og Borgerforening
 
Signeret
Tonny Vendelbo - Formand
 
 
13. Høringssvar fra Bjarne Højstrup Nielsen
Indgivet på vegne af: Hannæs Sport og Fritid
 
Høringssvar:
 
I Hannæs Sport og Fritid vil vi gerne med dette høringssvar komme med bekymringer
vedrørende lukning af Vesløs afdeling på Hannæs-Østerild skolen.
 
Som en forening, der har mange medlemmer i de årgange der bliver påvirket af lukning af
skolen i Vesløs, vil vi gerne påpege at vi bliver udfordret på den daglige transport af elever,
og det kan have en negativ indvirkning på fritidsaktiviteterne for børn og unge i vores
område.
 
Vi mangler konkrete oplysninger på hvordan Thisted kommune vil sikre at alle børn og unge,
i vores område, har sikkerhed for at skoledagen ikke bliver betydelig længere med den
transporttid der følger med.
 
Hvordan vil Thisted Kommune sikre at børn og unge i vores område har adgang til
fritidsaktiviteter, sammen med de elever de går i skole med, når man deler dem op på en
måde som ikke er andre steder i kommunen.
 
Vi vil som forening være udfordret, hvis for mange elever fra området er i skole i et andet
forretningsområde.
 
Vil Thisted Kommune sikre gratis transport i og til vores område, for på den måde at sikre
udviklingen af sport og fritidsinteresse for børn og unge i vores område.
 
Vi ønsker sikkerhed for at Hannæs hallen bliver brugt til aktivering af børn og unge, for at
fortsætte den udvikling vi har sat i gang som forening.
 
Med venlig hilsen
Hannæs Sport og Fritid.
 
 
14. Høringssvar fra Martin Smed Poulsen
Indgivet på vegne af: Martin Smed Poulsen og Tina Bach Thomsen
 
Høringssvar:
 
Vi er meget opmærksomme på den svære beslutning, som den siddende skolebestyrelse har stået overfor. Som man kan læse ud af tabellerne fra oplægget til fællesmødet d. 14. marts, vil alle 3 matrikler lukke inden udgangen af år 2029, hvorfor en ændring derfor er nødvendig. 
 
Vi er, som indbyggere i Østerild, dog vemodige over, at man har valgt at indstille til at fjerne 0. til 4. kl. og sende dem til Frøstrup. Vi mener, det kan have indflydelse på bosætningen i Østerild, da det så kan være svært at tiltrække børnefamilier til byen. Som beboer i Østerild havde den optimale løsning været at bibeholde 0-6 klasse og derudover flytte overbygningen til Østerild, som var forslaget på kommunalbestyrelsesmødet i juni 2023. 
 
Eftersom kommunalbestyrelsen valgte at vedtage et minimums antal af elever, ville den løsning så tvinge Frøstrupafdelingen til at lukke ved udgangen af 2029. Vi mener derfor, at skolebestyrelsen klogt har valgt at se på hele området og styrke området generelt ved at fordeleindskoling og mellemtrin på de to matrikler. På den måde undgår vi færrest skolelukninger. 
 
Vi ser gerne, at kommunalbestyrelsen går videre med planen, som er indstillet af skolebestyrelsen, da det for os er den bedste løsning, man kan komme i mål med for hele området med de kriterier, der er sat op af kommunalbestyrelsen. Hvis man skal sikre Østerild som en attraktiv by for småbørnsfamilier, vil vi gerne slå et slag for, at kommunalbestyrelsen ser på muligheden for eftermiddags Sfo på Østerild matriklen også, da dette ses som den største barriere for en optimalmodel. 
 
Etablering af eftermiddags Sfo i Østerild, vil reducere køretur til Frøstrup for at hente børn, hvis ikke man som forældre kan afhente børnene, når de sættes af bussen på skolen i Østerild. 
 
Ser vi på forslaget som en samlet plan for området i Hannæs Østerild skoledistrikt, giver indstillingen god mening, da man via denne model tilgodeser de 2 lokalsamfund, så der også er et folkeskoletilbud begge steder i fremtiden. 
 
Med venlig hilsen 
Martin Smed Poulsen og Tina Bach Thomsen 
Vesterbyvej 27, Østerild
 

Høringsperioden er slut

Forslaget var i høring frem til den 1. maj 2024.

Kontaktinfo

Undervisning
Asylgade 30
7700 Thisted

Høring og sagsgang

Børne- og Familieudvalget den 19. marts 2024

Kommunalbestyrelsen den 3. april 2024

Høringsperiode den 4. april 2024 til 1. maj 2024

Område-MED Dagtilbud, Undervisning, PPR og Familie den 24. april 2024

Børne- og Familieudvalget den 14. maj 2024

Økonomiudvalget den 22. maj 2024

Kommunalbestyrelsen den 28. maj 2024