I Thisted Kommune har vi 8 fjernvarmeforsyninger. Der arbejdes hele tiden på at udrulle fjernvarme til nye områder i samarbejde med vores fjernvarmeforsyninger. Dette arbejde er beskrevet i Thisted Kommunes Varmeplan 2022.
Fjernvarme skal forstås som varme leveret til din bygning ved hjælp af opvarmet vand eller damp i rør, og fordelt ud i bygninger ved hjælp af radiatorer eller gulvvarme. Fjernvarme er en kollektiv varmekilde, da vandet bliver opvarmet på én eller flere varmecentraler, som herefter pumper vandet ud i et distributionsnet, der forsyner flere bygninger eller processer med varme.
Varmecentraler kan gøre brug af flere kilder til at opvarme vandet med, f.eks.:
- Biobrændsel (flis, halm og biogas for biogasanlæg)
- Olie og naturgas (Ikke udbredt længere, men mange varmecentraler har stadig generatorer til at stå til nødsituationer)
- Geotermi: Undergrunden har en stabil temperatur og denne kan både bruges til at gemme varme og ligeledes opvarme. Der er forskellige metoder til at udnytte geotermi.
- Varmepumper: Luft-til-vand/Vand-til-vand/jordvarme.
- Solvarme: Disse kan bruges til at opvarmevand eller sænke elregningen.
- Kraftvarme: Afbrænding af affald
- Overskudsvarme fra industrien
Fordelene ved fjernvarme er en større forsyningssikkerhed end ved individuel opvarmning, og varmecentralers installationer er mere effektive.
Energistyrelsen anbefaler, at du vælger fjernvarme, hvis du bor i et område, hvor der er eller der bliver mulighed for fjernvarme. Ønsker du ikke fjernvarme kan du overveje alternative miljøvenlige varmekilder.
Thisted Kommune er myndighed for varmeforsyningsloven og lovene herunder, og sørger derfor for at fjernvarmeforsyningerne overholder disse lovgivninger. Myndighedsprocessen er beskrevet i mere detalje i Thisted Kommunes Varmeplan 2022.
Ved spørgsmål specifikt til fjernvarmenettet, såsom mulighed for at blive tilsluttet, skal du tage kontakt til din nærmeste fjernvarmeforsyning.