Statens Museum for Kunst

Kunst i særklasse får nye rammer

Publiceret 02-11-2023
Thy til livet

Det er det anerkendte dansk-norske arkitektfirma Reiulf Ramstad Arkitekter, som skal bygge fremtidens SMK Thy. Doverodde Købmandsgård vil i fremtiden huse en permanent afdeling af Statens Museum for Kunst.

Natur, kunst og kulturhistorie forenes i det projektet med ombygningen af Doverodde Købmandsgård.

Siden 2018 har SMK – Statens Museum for Kunst i samarbejde med Thisted Kommune - inviteret besøgende til at opleve og udforske kunsten. Med ombygningen omdannes stedet nu til en permanent museumsfilial.

Pengene til projektet kommer fra en donation på 47,5 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal. For fonden har det haft stor betydning, at hele Danmarks befolkning kan opleve noget af det ypperste, som kunsten har at byde på, i de særlige rammer i den gamle købmandsgård. 

Det nye udstillingsrum i pakhuset, som skal huse den permanente SMK-udstilling bliver 210 m2 stort.

SMK er Danmarks nationalgalleri, og med det kommende projekt styrkes museets vision om at gøre landets største kunstsamling tilgængelig for en bredere del af befolkningen – også dem, der bor langt fra museet i København. Ambitionen er, at man fra 2024 skal kunne byde 35.000 besøgende årligt inden for i den nye afdeling for udstilling og formidling af SMK’s samling af mere end 260.000 kunstværker.

 

Samspil mellem kunst og natur

Det prisvindende arkitektfirma Reiulf Ramstad Arkitekter, som står bag vinderprojektet har lavet et projekt, der med få, men præcise greb iscenesætter de karakteristiske, eksisterende bygninger og gør hele området til kulturens rum med tilføjelser som en ny ankomstbygning og nye indgangspartier.

Udover at danne rammerne for SMK Thy skal købmandsgården fortsat huse Thisted Kommunes Natur- og Friluftsvejledning. Med det nye byggeprojekt styrkes samspillet mellem de to institutioner, og der etableres et særligt område med blandt andet kajakhus, foreningslokale og serviceværksted.

Det er det Holstebrobaserede entreprenør og murerfirma Jens Jensen, der har fået hovedentrepricen på ombygningen af Pakhuset.
9. november 2023 begynder de med nedtagningen af den 170 år gamle bygning og det arbejde ventes færdigt til jul, så det første spadestik til genopførelsen kan tages i begyndelsen af januar 2024.

Oprindeligt var det tanken at det gamle pakhus ved Købmandsgården skulle renoveres, men det viste sig under projektfasen at konstruktionen ikke var solid nok, så i stedet bliver bygningen nu taget ned, for at blive bygget op igen helt fra grunden. Man vil i det arbejde genbruge de gamle materialer som mursten og træ i det omfang, det overhovedet er muligt.

Udover den store donation fra A.P. Møller Fonden har projektet modtaget en donation fra Færchfonden. SMK Thy er desuden blevet optaget på finansloven med en permanent bevilling, hvilket sikrer etableringen af museet og den fremtidige drift.
Der blev afsat 1,6 mio. kr. i 2022, 1,8 mio. kr. i 2023, 4,0 mio. kr. i 2024 og 3,7 mio. kr. årligt fra 2025.

Thisted Kommune finansierer 14,8 millioner kroner af projektet og byggeriet ventes at stå færdigt til august 2025.

 

Karen Louise Erichsen
Projektleder
Doverodde Købmandsgård
Clive Snapes
Projektleder
Affald og Ejendomme
Andrea Kærn
Projektleder
Statens Museum for Kunst
Mobil:+45 25527222

Finansiering
A.P. Møller Fonden har støttet det selvstændige projekt SMK Thy - etablering af udstillingssted for Statens Museum for Kunst på Doverodde Købmandsgård med 47,5 mio. kr.

Herudover har Færchfonden og Kronprins Frederiks og Kronprinsesse Marys Fond bidraget med midler til etableringen af SMK Thy.

Nordea-fonden yder en støtte på 53,4 mio. til det sideløbende projekt med Naturlandsbyen. Udover Nordea-fonden har også Lokale- og Anlægsfonden, som står bag Cold Hawaii Inland-projektet, givet penge til Naturlandsbyen.