Landsbyudvikling var også en del af den tidligere kommuneplan, men i det nye kommuneplanforslag går man skridtet videre og prioriterer at se på, hvordan man kan gribe arbejdet an på en strategisk måde.
Det fortæller Gerd Dam, der er byfornyelsesmedarbejder i Thisted Kommune.
- Der er et stort fokus på, at vi skal være sammen om udvikling i Thy. Derfor bliver landsbyerne inviteret og opfordret til at starte arbejdet med at blive helt skarpe på, hvad de kan og vil, siger hun.
Det kolde Hawaii
Mogens Kruse Andersen, der er direktør for Teknik, Erhverv og Beskæftigelse i Thisted Kommune, fremhæver, at det har størst effekt at investere i udviklingsprojekter i de små byer, hvis det sker med et strategisk sigte for øje.
Det er blandt andet lykkedes i Klitmøller, hvor ildsjæle og lokale foreninger igennem en mangeårig indsats er lykkedes med at sætte byen og området på verdenskortet gennem deres fokus på de unikke surfspots, der er en del af områdets stedbundne potentiale.
- Klitmøller og Cold Hawaii er et fremragende eksempel på, hvad et strategisk sigte kan betyde for landsbyudvikling. Det er imponerende, hvad de lokale kræfter har drevet det til. Og Thy har så mange andre kvaliteter, som vi endnu ikke har sat fokus på. Det er dem, vi inviterer alle landsbyer til at hjælpe os med at definere, siger Mogens Kruse Andersen.
Udvikling med udgangspunkt i autentiske værdier
Helt konkret fremhæver forslaget til den nye kommuneplan 17 landsbyer, der alle har mellem 200-1000 indbyggere. Det er i første omgang de landsbyer, Thisted Kommune gerne vil hjælpe med at finde frem til en strategisk udviklingsplan, der giver mening for byen.
Men første skridt er, at landsbyerne skal definere, hvad de kan og vil. Og det må hjertens gerne ske i samarbejde med omkringliggende byer, hvis det giver mening, siger Mogens Kruse Andersen.