Sundhed

Du kan godt være sund i en stor krop

Publiceret 15-11-2024

Med en ny tilgang til sundhed gør Thisted Kommune op med målet om, at vægttab er vejen til at blive sund. ”Ligevægt - Sundhed i balance” hedder det nye tilbud, og her handler det ikke om at tabe sig.

Pia Karoline Jespersen fra Hanstholm har i årevis kæmpet mod overvægt og med en spiseforstyrrelse. I dag ved hun, at hun godt kan være sund, selvom hun er stor, og gåture ved havet gør hende glad og godt tilpas. 

- Du glade, hvor ville jeg ønske, at der havde været sådan et tilbud, da jeg var yngre! 

Ordene kommer fra 47-årige Pia Karoline Jespersen, mens hun i selskab med sin hund traver langs havet nær hjemmet i Hanstholm. I mere end 35 år kæmpede hun mod overvægt, og nogen for 10 år siden havde spurgt hende; ”om man kan leve et liv med overvægt og samtidig være sund?”, så havde hun højt svaret; ”nej”. 

- Som barn blev jeg gjort opmærksom på, at jeg – i forhold til min vægt - faldt udenfor normalen. Det betød, at jeg meget tidligt begyndte at måle mit værd på min vægt. Jeg er født ind i en slank og sportsorienteret familie. Men jeg var større end hele min familie, og da sundhedsplejersken overfor min mor påpegede, at jeg var for tyk, så gav det mig en kæmpestor følelse af forkerthed. Jeg skammede mig, og det gjorde jeg i mange, mange år, hver gang det mislykkedes for mig at tabe mig og holde vægttabet, fortæller hun. 

Væk fra fokus på vægt 

Hun glæder sig derfor i dag over, at samfundet – om end langsomt – er begyndt at se anderledes på vægtudfordringerne og få en viden om, hvor meget vægtstigmatisering fylder i vores samfund. 

En af de store nyheder indenfor forskningen i kropsvægt og vægttab gennem de seneste 10 år er f.eks., at det er så godt som umuligt at opnå et varigt vægttab gennem livsstilsændringer.

Et amerikansk studie lavet på University of Pennsylvania har vist, at man på længere sigt ikke kan holde vægten nede ved at dyrke motion og spise færre kalorier. Derfor rettes fokus nu i stedet mere mod at skabe sunde vaner. Vægtneutral sundhed hedder den tilgang, og det sundhedssyn har også vundet indpas i Thisted Kommune:

- Vi vælger i dag sundhed frem for tyndhed. Det gør vi, fordi vi trænger til at få gjort op med stigmatiseringen af mennesker med høj vægt. Vægtneutral sundhed handler kort sagt om at øge sin fysiske og mentale sundhed uden fokus på - og uafhængigt af - vægttab, forklarer Bent Fuglsbjerg, der er leder af Sundhed i Thisted Kommune.

Bent Fuglsbjerg, leder af Sundhed i Thisted Kommune.

Fire sunde vaner 

Det er et sundhedssyn, hvor der arbejdes med intuitiv spisning, kropsaccept, fysisk bevægelse og mental sundhed. Det handler om at give slip på indre og ydre krav om at være slank og i stedet fokusere på at være sund. 

- Den gode nyhed er nemlig, at man godt kan leve et langt og sundt liv med en stor krop. En stor amerikansk undersøgelse fra 2012 viser, at hvis man har fire gode vaner - motionerer, spiser sundt, ikke ryger og kun drikker begrænset alkohol, så er risikoen for dø for tidligt ikke større hos mennesker, med høj vægt, i forhold til mennesker med lavere vægt, siger Bent Fuglsbjerg.

- Det er en befrielse for mig, at have sluppet fokus på at tabe mig, fortæller Pia Karoline Jespersen, der i dag fokuserer på at få motion og være ude i naturen, hvor hun føler sig godt tilpas.

Vejen ud af spiseforstyrrelsen 

For Pia Karoline Jespersen har mødet med den vægtneutrale sundhed betydet et liv i langt større ro og accept af sin krop. For hende endte skammen og kampen mod kiloene i spiseforstyrrelsen, Binge Eating Disorder (BED) eller tvangsoverspisning, som den hedder på dansk. Den er mere udbredt end anoreksi og bulimi, og Pia blev først som voksen klar over, at det var den, hun kæmpede med. 

Med sin sygeplejerskeuddannelse som grundlag, har hun gennem de seneste år bygget efteruddannelse indenfor sundhedspsykologi og vægtneutral sundhed ovenpå, og hun har været med til at udvikle en vægtneutral sundhedsindsats til kommunalt brug i et forskningsprojekt ved Center for Almen Medicin på Københavns Universitet. 

- Min vej ud af spiseforstyrrelsen og accept af min krop er gået gennem viden. Jeg bruger ikke længere mad til at dulme mine følelser. Jeg ser stadig mig selv som stor, men jeg har aldrig været sundere, end jeg er i dag. Jeg bevæger mig mere, end jeg har gjort i årevis, og jeg kan mærke, at min krop har godt af det. Jeg har ikke stået på en vægt siden 2017, og det er en befrielse for mig at have sluppet det fokus på at tabe mig. Nu lever jeg. Og nyder livet med min mand og vores tre piger, og jeg har det godt, siger hun. 

Se hvilke sundhedstilbud der er i Thisted Kommune her

Kontaktinfo

Sundhed
Asylgade 30
7700 Thisted

Vidste du at… 

…vi i Danmark har rekord i at diskriminere og stigmatisere mennesker med høj vægt. Det viser en ny undersøgelse blandt 30 andre lande, vi kan sammenligne os med.  

I undersøgelsen ligger Danmark nr. 1. Det betyder, at vi både som befolkning og som samfund er dårligst til at være gode ved hinanden på tværs af kropsstørrelse.  

Kilde: Vidensråd for Forebyggelse

Hvad er ”Ligevægt – Sundhed i balance”? 

  • Et sundhedstilbud til borgere i Thisted Kommune. 
  • Holdet mødes over 16 mødegange.  
  • Hver gang er der fysisk aktivitet, fordybelse og samvær og fællesskab på programmet. 

Der arbejdes med fem emner, som er vigtige for vores sundhed og trivsel:

  • Natur og Sundhed
  • Forandring og Afspænding
  • Intuitiv spisning
  • Nydelsesfuld bevægelse
  • Trivsel og fællesskab 

Find mere information her

Tilmeld dig nyhedsbrev

Felter med (*) skal udfyldes