Jord

Her finder du informationer om jordflytning, jordhåndtering samt jordforurening og bygge- og anlægsarbejde på forurenet jord.

Anmeld jordflytning

Du skal anmelde jordflytning, inden jordflytningen foretages. Anmeldelse af jordflytning sker på jordweb:

www.jordweb.dk

Der er krav om anmeldelse af jordflytning, hvis du ønsker at flytte mere end 1 m3 jord fra følgende områder:

  • Jord fra områdeklassificerede områder
  • Jord fra offentlig vej
  • Jord fra kortlagte eller delvist kortlagte arealer
  • Forurenet og lettere forurenet jord
  • Ren jord til råstofgrav/grusgrav
  • Jord fra eksisterende regnvandsbassiner

Analyser af jorden

I forbindelse med jordflytning skal anmelderen sikre sig, at jorden er analyseret og kategoriseret efter kravene i jordflytningsbekendtgørelsen.  Prøvetagning og analyser kan også foretages af det godkendte modtageranlæg.

Er din grund forurenet?

Hvis der er mistanke om, at jorden på din grund er forurenet, eller hvis der konstateres en forurening på grunden, bliver grunden kortlagt. En kortlægning af grunden medfører en række særlige restriktioner til jordhåndtering og arealanvendelsen på grunden. Hvis du f.eks. ønsker at bygge, renovere eller ændre arealanvendelsen på et kortlagt eller delvist kortlagt areal, skal der ansøges om en såkaldt § 8-tilladelse hos Thisted Kommune.

Se om din grund er forurenet

Hvis der er mistanke om forurening på en ejendom, kortlægges ejendommen på vidensniveau 1 (V1). Kortlægningen foretages på baggrund af viden om både de historiske og nuværende aktiviteter på ejendommen, som kan have forårsaget en jordforurening.

Hvis der derimod er konstateret en jordforurening, kortlægges ejendommen på vidensniveau 2 (V2).

Det er Region Nordjylland, der er kortlægningsmyndighed. For mere information om kortlægning på din ejendom, kontakt venligst Region Nordjylland

Thisted Kommune anbefaler, at planlægning af forureningsundersøgelser, prøvetagninger og afrapportering af undersøgelserne udføres af et miljøteknisk rådgivningsfirma med erfaring inden for jordforureningsområdet.

Bygge- og anlægsarbejde på kortlagt grund kræver som udgangspunkt en § 8-tilladelse ifølge jord-forureningsloven. Vi anbefaler, at du kontakter en rådgiver med miljøteknisk erfaring inden for jordforureningsområdet til udarbejdelse af ansøgningen.

Du kan hente denne vejledning  PDF med tjekliste til udarbejdelse af din § 8-ansøgning. 

Du skal søge en § 8-tilladelse, hvis
1) dit projekt foregår på et kortlagt areal inden for Region Nordjyllands indsatsområder, herunder:
- Område med særlige drikkevandsinteresser
- Vandindvindingsopland til almene vandforsyningsanlæg
- Områder, der ligger mindre end 250 meter fra sø/vandhul, vandløb eller kysten
- Internationale naturbeskyttelsesområder

2) du ønsker at ændre arealanvendelsen på et kortlagt areal til én af følgende følsomme anvendelser:
- Bolig
- Institution, herunder alle former for institutioner for mennesker, som f.eks. børnehave eller sportsplads
- Legeplads
- Sommerhus
- Kolonihaveområder
- Alment tilgængeligt område
- Rekreativt område

Ovenstående er gældende uanset, om du ændrer anvendelsen fra erhverv til én af ovennævnte anvendelser, eller hvis arealanvendelsen ændres fra én type følsom anvendelse til en anden.

3) dit projekt foregår inden for et kortlagt areal, der på ansøgningstidspunktet anvendes til følsom anvendelse.

Kontakt Thisted Kommunes miljøafdeling på miljo@thisted.dk for hjælp og vejledning af dit projekt på kortlagt areal forinden ansøgning.

Ejer eller bruger af en ejendom har pligt til at sikre, at de øverste 50 cm af jordlaget er uforurenet. Alternativt skal jorden være dækket med fast belægning som asfalt eller lignende for at undgå, at mennesker kommer i kontakt med forurenet jord.

50 cm-reglen er en pligtregel. Det betyder, at ejer eller bruger er forpligtet til at sikre, at reglen altid er opfyldt. Det betyder eksempelvis at hvis det udlagte jordlag slides eller delvis fjernes, skal det reetableres. Hvis arealet etableres med fast belægning, skal denne også vedligeholdes.

Opfyldelse af 50 cm-reglen:
På ejendomme, der ligger uden for områdeklassificering og ikke er kortlagte, vil reglen automatisk være opfyldt, medmindre der er konstateret en forurening, eller der er mistanke om forurening, hvis der eksempelvis er tilkørt fyldjord uden dokumentation.

På ejendomme, hvor jorden er forurenet, skal du etablere et lag på minimum 50 cm uforurenet jord. Det kan du gøre ved at udskifte det øverste jordlag eller ved at tildække det øverste jordlag. Alternativt kan du etablere fast belægning.

50 cm-reglen gælder ved følsom anvendelse, herunder

  • Bolig
  • Børneinstitution
  • Offentlig legeplads
  • Kolonihave
  • Sommerhus
  • Rekreativt område

Dokumentationskrav ved 50 cm-reglen:
Til dokumentation for, at de øverste 50 cm jord er uforurenet, skal jorden undersøges med analyser af jorden. Hvis der ikke er mistanke om forurening, er der ikke krav om analyser.

Dokumentationskravet er som udgangspunkt 1 blandingsprøve pr. 150 m2 friareal, dog minimum 1 prøve. Dette gælder ved arealer, der er omfattet af områdeklassificeringen. Dokumentationskravet gælder desuden ved både V1- og V2-kortlagte arealer.

På kortlagte arealer er det en forudsætning, at alle forureningskilder på arealet er undersøgt, og at en eventuel forurening er afgrænset eller oprenset. Dokumentationskravet gælder herefter for den resterende del af det kortlagte areal, der ikke er bebygget eller etableret med varig fast belægning.

Prøvetagningsfrekvensen kan nedsættes på baggrund af en specifik jordhåndteringsplan, som skal godkendes af Thisted Kommunes miljøafdeling.

Miljøgodkendte modtageranlæg:

Nykøbing Dag og Industrirenovation v/ Bjørn Filtenborg
Nørrebro 171, 7900 Nykøbing Mors

Kat.1, Kat. 2, UK

UK op til 500 mg/kg TS kulbrinter og op til 70 mg/kg TS PAH’er

Sundbyvej 220, Sundby, 7950 Erslev  Kat. 1, Kat. 2.
Kingo Recycling Mors A/S
Præstebrovej 18, 7900 Nykøbing Mors 
Kat. 1, Kat. 2, UK
RGS Nordic Aalborg
Rørdalsvej 248, 9920 Aalborg Øst 
Kat. 1, Kat. 2, UK
RGS Nordic Struer/Nomi4s
Kilenvej 18, Kjærgårdsmølle, 7600 Struer 
Kat. 2, UK
Jordponi
Kilenvej 16, 7600 Struer
Kat. 1

 Kat. 1 = Uforurenet jord, Kat. 2 = Lettere forurenet jord, UK = Forurenet jord

Grusgrave godkendt til jordmodtagelse - Må KUN modtage Kat. 1-jord:
Dollerup Grusgrav
Tvorupvej 9, 7700 Thisted

J & K Kappel Grusgrav
Toftumvej 1, 7760 Hurup Thy

Skovsted Grusgrav
Kanstrupvej 1C, 7700 Thisted

Østerild Grusværk
Bromøllevej 15, 7700 Thisted

Thy Kalk
Ballerumvej 77, 7700 Thisted

Sjørring Vognmandsforretning
Kanstrupvej 3C, 7700 Thisted

Thisted Mørtel- og Grusværk
Skovstedvej 38, 7700 Thisted

Hvis jorden er uforurenet, kan den som udgangspunkt genanvendes på landbrugsarealer. Før den udlægges på landbrugsarealer, skal der sendes et skema til Thisted Kommunes miljøafdeling på miljo@thisted.dk. Dit projekt vil blive vurderet indenfor 4 uger.

Terrænreguleringsskema PDF

I skemaet skal anmelderen redegøre for detaljerne af jordudlægningen. Dette er nødvendigt, da jordudlægningen ikke må have karakter af jorddeponi eller ændre væsentlig på terrænet eller afstrømningsforhold, da det vil kræve en landzonetilladelse og eventuelt en miljøgodkendelse.

Udlægningen af jord må heller ikke ske i nærheden af beskyttet natur eller beskyttede landskaber, da det også vil kræve en tilladelse eller dispensation.

Jordhåndteringsprocedure PDF

Med en plan for jordhåndtering kan du få et bedre overblik over dit bygge- og anlægsprojekt . Med en jordhåndteringsplan, der er forhåndsgodkendt af kommunen, kan du evt. også få nedsat prøveantallet, hvis du skal flytte jord fra en kortlagt matrikel, et områdeklassificeret areal eller fra en offentlig vej.

På baggrund af en miljøteknisk undersøgelse kan overskudsjorden fra dit projekt inddeles i jordpartier alt efter forureningsgrad, jordtype, eller indhold af affald, som brokker eller tegl. I planen skal der være en specifik strategi for håndtering af jorden ved en eventuel forurening. Forureninger fra en konkret kilde skal så vidt muligt håndteres inden fjernelse af den øvrige jord fra projektet.

Husk, at du stadig skal anmelde jordflytninger fra dit projekt, selvom du har en jordhåndteringsplan.

Kontakt Thisted Kommunes miljøafdelingen på miljo@thisted.dk for en forhåndsdialog om en jordhåndteringsplan for dit projekt.

Jord klassificeres i kategori 1, 2 og uden for kategori (UK), hvilket svarer til uforurenet jord, lettere forurenet jord og forurenet jord. Reglerne for klassifikation af jord fremgår af jordflytningsbekendtgørelsen.

Klassifikation af jord sker ud fra hver enkelt analyseparameter, hvor den højeste forureningskategori, der er konstateret, svarer til jordpartiets samlede forureningskategori.

50 %-reglen:
50 %-reglen kan bruges til at nedklassificere et jordparti, der ønskes bortskaffet til et godkendt modtageanlæg. Jordpartiet, der skal bortskaffes, opdeles i et antal delområder, og fra hver del udtages en blandeprøve bestående af minimum fem nedstik.

  • Gennemsnittet af analyserne for hver enkelt forureningskomponent må ikke overskride grænseværdien for den forureningskategori, som jorden ønskes nedklassificeret til.
  • Der skal være udtaget mindst tre jordprøver i det samlede jordparti. Ingen enkelt analyse må overskride grænseværdien med mere end 50%.
  • For at bruge 50 %-reglen, er det et krav, at jorden kan betragtes som ét parti. Det vil sige at jorden kommer fra det samme areal med ensartet sammensætning af jordarter, der indeholder de samme forureningskomponenter i omtrentlig samme koncentrationer.

Hvis du bor i et område, hvor der historisk set har været meget trafik, industri, og opvarmning med kul og koks, så er der større sandsynlighed for, at jorden på din grund er lettere forurenet.

Områdeklassificering omfatter de områder, hvor jorden kan være lettere forurenet. Som udgangspunkt bliver al jord inden for byzone udpeget som muligt lettere forurenet, med enkelte undtagelser som f.eks. nyere boligudstykninger udstykket på landbrugsjord kan være undtaget efter konkret vurdering af Thisted Kommune.

I forbindelse med områdeklassificeringen gælder Thisted Kommunes regulativ for jord. At en ejendom er omfattet af områdeklassificeringen er ikke det samme, som at ejendommen er kortlagt som forurenet.

Se om din grund er omfattet af områdeklassificeringen 

Hvis din grund er lettere forurenet
Miljøstyrelsen har lavet informationsmateriale om lettere forurenet jord, hvor de kommer med en række gode råd og svar på spørgsmål omkring lettere forurenet jord. Dette kan læses på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Områder kan udlægges som analysefrie, dvs. at der ikke er krav om prøvetagning og analyse forud for flytning af jord, hvis der er tilstrækkelige dokumentationsgrundlag for, at delområderne tilhører en bestemt forureningskategori.

En systematisk gennemgang af jordforureningen i alle kommunale ejede vejrabatjorder uden for byzonen i Thisted Kommune har vist, at vejrabatjorder kan henføres til kategori 1 (uforurenet jord), kategori 2 (lettere forurenet jord) eller forurenet jord.

Vejrabatjorder uden for byzonen fritages for analyse. Nedenfor finder du et link til en procedure for flytning af jord fra de analysefrie områder samt et oversigtskort over analysefrie vejstrækninger og tilhørende kategorisering:

Procedure for flytning af jord fra analysefrie vejrabatter og analysefrie vejstrækninger inkl. kategorisering

Regulativ for jord i Thisted Kommune

Formålet med regulativet er at:

  • fastsætte regler for håndtering af jord, som er affald, for alle borgere, grundejere og virksomheder i Thisted Kommune, med henblik på at forebygge forurening og uhygiejniske forhold for miljø og mennesker,
  • fastsætte regler om de kommunale ordninger for jord, som er affald,
  • inddrage og undtage områder fra områdeklassificeringen i Thisted Kommune, jf. jordforureningsloven,
  • fastlægge delområder i Thisted Kommune, hvor jorden med en høj grad af sikkerhed kan henføres til kategori 1 eller 2, jf. jordflytningsbekendtgørelsen, hvor der ikke skal foretages analyser i forbindelse med jordflytning (analysefrie områder).

Regulativet er vedtaget i Kommunalbestyrelsen den 17. december 2024.

Læs mere i Regulativ for jord i Thisted Kommune

Du kan finde oplysninger om områdeklassificering og analysefrie område på denne side under fold-ud panelerne.

Thisted Kommune opkræver et gebyr hos virksomheder, der i henhold til jordflytningsbekendtgørelsen anmelder flytning af jord, som er erhvervsaffald. Fakturaen udstedes til den virksomhed, der anmelder jordflytningen.

Gebyr for jordflytning består af en timetakst. Sagsbehandlingen beregnes som medgået tid per påbegyndt kvarter med en timetakst på 697 kr. ekskl. moms. Timetaksten er for 2025 og reguleres årligt.

Tidsforbruget for jordflytningsanmeldelsen beregnes fra det tidspunkt, hvor vi enten modtager en anmeldelse og påbegynder sagsbehandling, eller fra vi vurderer, at der foretages en egentlig sagsbehandling, selvom der ikke er modtaget en formel jordflytningsanmeldelse, eksempelvis ved en forhåndsdialog inden en reel anmeldelse.

I henhold til affaldsaktørbekendtgørelsens § 15 og miljøbeskyttelseslovens § 48 fastsætter Thisted Kommune følgende bestemmelser for opkrævning af gebyr for flytning af jord, der er erhvervsaffald.

  1. Der opkræves et gebyr ved flytning af jord, der er erhvervsaffald
    Gebyret opkræves ved flytning af jord, som er erhvervsaffald, og som er omfattet af jordflytningsbekendtgørelsen
  2. Gebyret er på 700 kr. pr. time
    Gebyret beregnes og opkræves efter medgået tid i den enkelte sag. Det er tidspunktet for indgivelsen af anmeldelsen af flytning af jord, der er afgørende for, hvilken takst der benyttes.
  3. Prisregulering
    Gebyret prisreguleres hvert år til 1. januar på grundlag af de faktiske afholdte udgifter til sagsbehandling af jordflytning i første halve år året forinden.
  4. Almindelige bestemmelser
    Gebyret forfalder, når kommunen anviser jordflytningen. Forfaldsdato og sidste rettidige betalingsdag er den 1. i måneden.
    For gebyrets betaling hæfter anmelder.
  5. Moms
    Gebyret er ikke omfattet af lov om merværdiafgift.
  6. Ikrafttræden
    Forannævnte gebyrblad træder i kraft pr. 1. juli 2021.
  7. Klagevejledning
    En afgørelse truffet med hjemmel i affaldsaktørbekendtgørelsen § 15 kan ifølge § 36 ikke indbringes for en anden administrativ myndighed.

    Godkendt i Kommunalstyrelsen den 27. april 2021.

Pr. 1. januar 2021 skal Thisted Kommune opkræve et gebyr hos virksomheder, der anmelder flytning af jord, som både er erhvervsaffald, og som er omfattet af jordflytningsbekendtgørelsen.

Jorden anses for at være erhvervsaffald, når det er en virksomhed, der anmelder jordflytningen. Således er det udelukkende virksomheder og ikke private borgere, der skal betale gebyr for flytning af jord.

Jorden er ifølge affaldsbekendtgørelsen affald, når man planlægger at skille sig af med den eller er forpligtiget til at skille sig af med den.

Jordflytningsbekendtgørelsen omfatter:

  • flytning af jord, der er forurenet,
  • flytning af jord fra et kortlagt område eller fra et område der er klassificeret,
  • flytning af jord fra et areal, som anvendes til offentlig vej og
  • flytning af jord bort fra et godkendt modtageranlæg for jord

Gebyret beregnes efter forbrugt tid
Gebyret skal beregnes efter tidsforbrug, så størrelsen af gebyret afspejler, hvor lang tid Thisted Kommune har brugt på at behandle den enkelte jordflytning. Det betyder, at gebyrets størrelse kan være højere for behandlingen af særligt komplekse sager, som er meget tidskrævende.

Der kan kun opkræves gebyr for forbrugt tid til den del af sagsbehandlingen, som sker ifølge affaldsaktørbekendtgørelsen. Der kræves ikke gebyr for kommunens almindelige forvaltningsretlige vejledningspligt.
Følgende arbejde pålægges gebyr:

  • Forhåndsdialog om den konkrete jordflytning.
  • Screening af anmeldelse af jordflytning og anmodning om supplerende materiale.
  • Besvarelse af spørgsmål pr. telefon, mail og ved personligt fremmøde om den konkrete
    jordflytning.
  • Løbende korrespondance med anmelder, rådgiver m.fl.
  • Gennemgang af anmeldelse og sagsbehandling.
  • Gennemgang af analyseresultater.
  • Tidsregistrering i forbindelse med sagens behandling og afslutning samt fakturering.
  • Journalisering af sagen.

Ifølge affaldsaktørbekendtgørelsens § 18 stk. 5 kan gebyrstørrelsen inddeles i faste gebyrtrin. Thisted Kommune fastsætter følgende gebyrtrin for jordflytninger:

Takstmodel for anmeldelser af jordflytninger omfattet af gebyr Tidsforbrug
Jord fra områder, der er klassificerede og offentlig vejarealer vedlagt alle nødvendige oplysninger inkl. analyseresultater og kortbilag. 30 minutter
Jord til kartering hos godkendt modtager. 30 minutter
Jord fra forurenede grunde vedlagt analyser eller jordhåndteringsplan inkl. kortbilag. 2,5 timer
Rykker for yderligere oplysninger 30 minutter
Rykker for lukning af sager efter jordflytning 30 minutter
Samlet anmeldelse af jordflytninger fra godkendte modtageanlæg/ledningsarbejder - medgået tid. Timesats
Sagsbehandling i specielle sager - medgået tid. Timesats

Beregning af timepris
Gebyret skal afspejle de faktiske omkostninger til sagsbehandlingen, herunder tidsforbruget i den enkelte sag. Gebyret opkræves på baggrund af tidsregistrering efter forbrugt tid. Gebyrets størrelse fremgår af gebyrbladet, som kan ses på kommunens hjemmeside. Timeprisen er fastlagt ud fra en beregning af kommunens omkostninger, der vedrører sagsbehandlingen ved jordflytninger. Der er i beregningen alene medregnet de direkte, indirekte eller komplementære udgifter til sagsbehandlingen.

Timeprisen reguleres hvert år pr. 1. januar på baggrund af tidligere års samlede omkostninger til sagsbehandlingen af jordflytninger, idet indtægterne ved gebyret på jordflytninger ikke må overstige de faktiske udgifter til sagsbehandlingen.

Følgende udgifter indgår i beregning af timeprisen:

  1. Personaleomkostninger
  2. Personalerelaterede udgifter
  3. Administrationsomkostninger
  4. Centrale omkostninger
  5. Ejendomsomkostninger
  6. Afskrivninger / øvrige Kapitalomkostninger.
    A-F i alt: Effektiv timesats (49,9 %)

Opkrævning af gebyr
Gebyret opkræves ved anvisning af jordflytningen. I særlige tilfælde kan gebyret opkræves i to rater, hvis særlige omstændigheder taler for det. Det kan f.eks. være hvis Thisted Kommune bliver opmærksom på forhold, der kræver yderligere sagsbehandling efter afslutning af sagen.

Regningen for gebyret udstedes til anmelder. Gebyret forfalder, når kommunen anviser jordflytningen. Forfaldsdato og sidste rettidige betalingsdag er den 1. i måneden. Forfaldent gebyr kan ikke refunderes.

Gebyrerne er ikke omfattet af lov om merværdiafgift og ej heller af momsloven.

Klage over gebyr for jordflytning
En afgørelse truffet med hjemmel i affaldsaktørbekendtgørelsen § 15 kan ifølge § 36 kan ikke indbringes for en anden administrativ myndighed.

Ikrafttræden
Gebyrreglerne træder i kraft den 1. september 2022 og gælder for anmeldelser som er modtaget fra denne dato.

Teknik, Erhverv og Beskæftigelse

Kontakt
Plan- og Miljø afdelingen
Telefontider

Mandag - onsdag:
08.00-10.00
samt
14.00 - 15.00

Torsdag:
08.00 - 10.00
samt
kl. 14.00-17.00

Fredag:
08.00 - 10.00