Naturgenopretning

Thisted Kommune har stort fokus på naturgenopretning og klimaprojekter.

Naturen i Thy er værdifuld, men der er et stort behov for, at den bliver styrket. 

Biodiversiteten og havmiljøet er under pres, og arealer med opdyrkede lavbundsjorde udleder uhensigtsmæssige mængder CO2. 

Derfor arbejder vi i Thisted Kommune med forskellige naturgenopretningsprojekter.

Thisted Kommunes er med hele vejen - lige fra de begyndende undersøgelser til etableringen og restaureringen af de udvalgte områder. Det kan både være natur, vandløb, lavbundsjord og vådområder. Det sker som et led i realiseringen af national lovgivning og EU's vandrammedirektiv og habitatdirektiv.  

Vandløbsrestaurering

Thisted Kommuner arbejder med en del projekter, hvor vandløb restaureres og bringes tilbage til deres oprindelige forløb.

Det forbedrer levevilkårene for planter, smådyr og fisk i vandløbene. 

Vandløbsrestaurering er projekter, der retter op på tidligere tiders indblanding i vandløbenes forløb. 

I 1940’erne og 1950’erne rettede man nemlig mange åer og vandløb ud, så de skar lige gennem landskabet. Det gjorde vandløbene kortere og udfordrede en lang række arter, der pludselig ikke længere havde deres naturlige levesteder.

Du kan læse mere om vandløb og vandløbsrestaurering i Thisted Kommune via linket her: 

Info om vandløb

Biodiversitet

Storå skal slynge sig igen

Et af de projekter, der allerede er realiseret er projektet ved Storå. 

Læs historien her

Lavbunds- og vådområdeprojekter

Lavbundsjord er landbrugsjord, som tidligere var vådområder, enge, moser og måske ligefrem søer. Her er der gennem lang tid lagret CO2 i jorden under vandet. Men lavbundsjorderne er blevet drænet for vand, så man kan dyrke dem. Konsekvensen er, at den oplagrede CO2 bliver frigivet.

Den proces vil vi gerne stoppe i udvalgte områder ved at lukke for drænene, dække grøfter til og genslynge vandløb, så områderne igen blive mættet med vand.

Vådområdeprojekter dækker både over kvælstof- og fosforvådområder. Kvælstofvådområder har til formål at reducere udledningen af kvælstof til fjord og hav, mens fosforvådområder har til formål at reducere fosforudledningen til næringsrige søer, der ligger nedstrøms projektområdet.

Du kan se et overblik over vores projekter her:

Info om lavbunds- og vådområdeprojekter

Naturpleje

I Thy arbejder vi også med naturpleje. Det er bl.a. sket gennem projektet Rigkilde Life, som blev støttet af EU-kommissionen, hvor vi arbejdede med at redde sjældne og sårbare naturtyper som kildevæld, rigkær og avneknippemose. 

Rigkilde Life

Naturen i Thy

Her kan du finde yderligere information om bl.a.:

  • Naturpleje.
  • Natura 2000-områder.
  • Håndtering af skadedyr og invasive arter.

Yderligere info om naturen i Thy

Teknik, Erhverv og Beskæftigelse

Kontakt
Plan- og Miljø afdelingen