VE - Røjkær

SydThy Vind har sendt Thisted Kommune en ansøgning om at sætte vindmøller og solceller op i området mellem Gettrup, Vestervig, Hurup og Ydby.

Projektet er til afstemning i en afstand af 4320 meter fra vindmøllerne fra d. 27. februar og 14 dage frem.

Herunder kan du læse, hvad der stemmes om.
Du kan også downloade og gemme afstemningsgrundlaget som PDF.

Indholdet er baseret på oplysninger modtaget af SydThy Vind d. 19. februar 2025.

Kort om projektet

Oversigt over afstemningsområde på kort Kortet viser afgrænsningen og placering af projektet. Afgrænsningen omkring projektet markerer, hvem der er stemmeberettiget.

Sydthy Vind ApS ønsker at opstille vindmøller og solceller mellem Gettrup og Vestervig.

Projektforslaget består af 11 vindmøller med en højde på 180 m og ca. 100 ha solceller. Møllerne opstilles i to rækker vinkelret på den mest fremherskende vindretning fra sydvest. Der nedtages flere ældre vindmøller end der opstilles nye vindmøller.

Projektet vil have en samlet effekt på ca. 180 MW og en produktion på ca. 395.000 MWh årligt.

Vindmøllerne nettilsluttes transformerstationen i Bedsted.

Alle borgere i Sydthy tilbydes medejerskab til kostpris. Der udbydes også anparter til virksomheder i hele kommunen.

Projektet støtter en energifond med en startkapital på 5 mio. kr. til gavn for lokalsamfundet, når byggetilladelse foreligger.

Sponsorstøtte til foreningslivet i Sydthy kan starte op fra udgangen af 2025.

Projektet omfatter også nye arealer til skov og natur nord for Gettrup og en grøn korridor gennem solcelleparken. Den grønne korridor kan rumme vandhuller, trampesti, udsigtspunkter og informationssted. Et nyere eksisterende stuehus i den østlige del af området vil blive anvendt som informationspunkt for besøgende og som frokoststue for personale.

Projektets hjemmeside: Sydthyvind.dk

Skitseforslag for projektet: Skitseforslag

Grøn Pulje

Grøn Pulje  for dette projekt udgør: ca. 39 mio. kr., der indbetales fra Sydthy Vind ApS

Lokale frivillige aftaler

Hvad og hvilke rammer har udvikler i dialog med energiforeninger, borgergrupper, lodsejer og lignende i lokalsamfundet forhandlet på plads eller aftalt i relation til Thy-modellens 5 tematikker

Projektet skal ejes og driftes i Thy, så værdierne bliver i området.

Der udbydes anparter af ca. 3.700 kr. til

  • Beboere tilbydes 10-100 andele/person indenfor 2,5 km afstand til nærmeste vindmølle.
  • Beboere tilbydes 10-35 andele/person udenfor 2,5 km afstand til nærmeste vindmølle.
  • Sommerhusejere tilbydes 10-35 andele pr. sommerhus
  • Lokale varmeværker tilbydes en større ejerandel

Ved beboere forstås myndige personer med bopæl på adressen.

Forventet fordeling af ejerskab:

  • 10 - 30% lodsejere (nedtagningshuse, nedtagningsmøller, arealer til sol og vind).
  • 10 - 30% private personer i postnumre 7770 Vestervig, 7760 Hurup og 7755 Bedsted
  • 10 - 15% til fjernvarmeværkerne i Vestervig, Hurup og Bedsted.
  • 20 - 40% virksomheder, først i postnr. 7770, 7760 og 7755, efterfølgende til øvrige erhverv i Thy.
  • 20 - 40% for udvikler / Brunshøjgård

Vi forventer samlet set mere end 1.000 medejere.

Projektet ønsker at reservere anparter til en energifond, der kan give et afkast på ca. 10%. Det kan give et forventet årligt afkast i hele energiprojektets levetid til idræt, sociale og kulturelle aktiviteter i området. Syd Thy Vind ApS indskyder yderligere 5 millioner i energifonden allerede ved byggeopstart. Midlerne kommer til udbetaling til lokale projekter, indtil der kommer afkast fra anparterne. Der vil blive udpeget en lokal bestyrelse til at drive fonden.

Der tilbydes dialog med naboer, der er påvirket af projektet i forhold til påtænkte renoveringer og salg.

Projektet tilbyder, at naboer inden for 4-8 gange møllehøjden kan indgå en frivillig aftale om kompensation (en tidligere afklaring for den enkelte husstand tidligt i processen).

Der tilbydes en kompensation på 15% af handelsværdien i en afstand af 1.080 m fra møllerne og 10% af handelsværdien i en afstand af 1.080 m -1.440 m fra møllerne.

Ejendomme værdisættes af en uvildig ejendomsmægler.

Der foreligger et skitseforslag med foreløbige ideer til indretning af området, og respekt af en naturforbindelse mellem Hennings Plantage og kysten. Ud over de tekniske anlæg rummer projektet udlæg af

  • 40 ha lysåben natur bl.a. arealer mellem vandhuller, gravhøje og diger
  • 12 ha skovrejsning nord for Gettrup
  • 4,7 km nye plantebælter i varierende længder
  • 6 km trampesti med forbindelse til p-plads ved Ydbyvej og ved info-sted

I 2025 igangsættes naturundersøgelser for fugle, padder, birkemus og flagermus for få ny viden om arternes vandring og levesteder i området. Når undersøgelsernes resultat foreligger, vil skitseplanerne blive yderligere konkretiseret, så vildtets og arternes eksisterende levesteder respekteres og opretholdes i området. De lysåbne arealer ønskes afgræsset og hegnet med et almindeligt dyrehegn, som hjorte og markvildt kan passere.

Projektet vil gerne bakke op om lokale initiativer fra borgere og foreninger, f.eks. ved at stille areal til rådighed og ændre funktion af nedtagningsboliger. Projektet medvirker gerne i processer, der senere kan realiseres via midler fra Grøn Pulje og andre fondsmidler.

Vindmøllerne placeres i kystnærhedszonen tæt på et område med bevaringsværdigt landskab og fuglebeskyttelsesområde mellem Agger Tange og Krig Vig. Møllerne opstilles i et af de bedste positioner i Danmark i forhold til at udnytte vindressourcen. Projektet respekterer alle beskyttede diger, fortidsminder og kulturspor i området, og der vurderes på indblik til kirker og udsigtslinjer i øvrigt.

Der er udarbejdet visualiseringer, og de vil blive suppleret med flere efter debatfasen. Vindmøllerne vil i det bakkede landskab kunne ses på længere afstande. Solcellerne skærmes særligt ud mod Ydbyvej og i retning mod boliger, sommerhusområder og landsbyer.

Langs Ydbyvej og Skårupvej etableres et bredt plantebælte, som gives varierende bredde for at det samlede anlæg opleves naturligt.

Nord for Gettrup etableres skov for netop at kunne sløre de tekniske anlæg. Ideer til yderligere tiltag modtages fortsat gerne, og i en kommende debatfase vil der være lejlighed til at kommentere yderligere herom.

Projektansøgerne har holdt møder med omkringboende, lokale virksomheder og borgerforeninger.

Der er afholdt fire store borgermøder samlet set med over 950 deltagere. Ved det seneste møde den 5. februar 2025 i Aktivitetscenter Vestervig-Agger deltog ca. 300 borgere.

Der har været løbende dialog med energiforening Sydthy, og de er kommet med ideer og input, der indgår i projektet. På nuværende tidspunkt er der:

  • Interessetilkendegivelse for tegning af anparter fra 110 borgere
  • Interesse for medejerskab eller PPA-aftale for bidrag til virksomhedernes grønne profil, herunder virksomheder med store arbejdspladser

Dialog med Sparekassen Danmark og Sparekassen Thy om lånemuligheder og økonomisk rådgivning til kommende anpartshavere. Bankerne har medvirket ved to borgermøder.

Rammevilkår afgør, om der investeres i Sydthy. Projektet kan bidrage til at give tro på fremtiden og skubbe til en positiv udvikling i Sydthy. Mulighed for at købe ejerandele og få grøn strøm kan sammen med andre tiltag øge indtjeningen og omsætningen i hele Sydthy. Det kan medvirke til, at flere investerer i området og går sammen om at udnytte områdets styrker og uudnyttede potentialer.

Sammen med øvrige investeringer i området, f.eks. i Doverodde (SMK) / naturlandsby, kan synergier mellem aktører i området være med til at sætte Sydthy på landkortet.

Nye samarbejder mellem forskellige sektorer; energisektor, turisme og oplevelser, idrætsfaciliteter, byggeri, velfærd og landbrug, kan tilsammen skabe flere arbejdspladser og oplevelser, så stoltheden over fælles indsatser bemærkes langt omkring.

Miljøvurdering og høringer

Projekterne er nu i en tidlig fase, hvor miljøvurderingsprocessen endnu ikke er igangsat. Først i forbindelse med en miljøvurdering vil der skulle laves en omfattende redegørelse af relevante miljøforhold såsom støj, skyggekast (for vindmøller), påvirkning af grundvandet, naturen og landskabet, også for at sikre, at projekterne lever op til relevant lovgivning.

Afstemningsresultat

Når afstemningen er afsluttet vil afstemningsresultat og stemmeprocent blive offentliggjort her.

Hvor mange kan stemme i projektet: 2173
Antal afgivne stemmer: 
Stemme-%: 

Bag om afstemningen

I Thisted Kommune afholder vi digitale afstemninger, der tager temperaturen på lokalsamfundets opbakning til sol- og vindprojekter. Herunder kan du finde svar på de mest gængse spørgsmål om afstemningerne.

En afstemning om et projekt er den klareste lokaldemokratiske måde at få en objektiv tilkendegivelse af et lokalsamfundets holdning. Derfor bruger Thisted Kommune lokale anonyme afstemninger.

Kommunalbestyrelsen har fem tematikker som pejlemærker for den grønne omstilling. Det handler om

  1. Lokalt ejerskab
  2. Kompensation af naboer
  3. Skov, natur og rekreative faciliteter
  4. Landskab
  5. Lokal opbakning

Se den fulde ordlyd her

Kommunalbestyrelsen bruger derfor tematikkerne i en politisk helhedsvurdering, når de skal vurdere nye sol- og vindprojekter. Jo bredere opbakning blandt lokalsamfundet, jo mere modent anses projektet at være. Kommunalbestyrelsen bruger derfor afstemningen som indikator for den lokale opbakning.

Det er kommunalbestyrelsen der vurderer, hvornår der er lokal opbakning til et projekt. Derfor danner et afstemningsresultat, sammen med andre høringssvar, grundlaget til den afvejning for og imod et projekt, som går forud for en politisk afgørelse.

Man skal være 18 år og have folkeregisteradresse indenfor den udvalgte afstand af energiprojektet for at kunne stemme.

Thisted Kommune opererer med en afstand på 1,2 km omkring kanten af solcellerne. Radius omkring et vindmølleprojekt afhænger af vindmøllehøjden. Den er beregnet som møllehøjden * 8 * 3 og vil normalt ligge mellem 3,6 – 4,3 km.

Alle projekter skal i offentlig høring. Her har alle mulighed for at komme med deres kommentarer.

Nogle projekter ligger i nærheden af hinanden. Det betyder, at der kan være borgere, som er stemmeberettiget i flere projekter. Derfor kan du godt modtage flere invitationer til at stemme i din e-boks. Derfor skal du være opmærksom på, hvilket projekt du stemmer om.

Desuden har en række af energiforeninger i Thisted Kommune skrevet ind i deres vedtægter, at de sender projekter i deres geografi til afstemning blandt medlemmer. Er du medlem af en energiforening kan du derfor også modtage en invitation til deres afstemning.

Afstemningen er digital. Thisted Kommune inviterer dig via e-boks til at deltage i afstemningen.

Borgere der er fritaget for brug af e-boks, vil få et fysisk brev i postkassen, med et unikt link til den digitale afstemning. For at stemme skal du have adgang til internettet via en computer, tablet eller mobiltelefon.

Afstemningen er som udgangspunkt åben i 14 dage. Alle der har ret til at stemme bliver varslet en uge forinden.

Dit svar gælder kun til det konkrete projektforslag. Bliver projektet ikke gennemført, og kommer der et nyt projekt i lokalområdet – så vil du selvfølgelig blive spurgt på ny.

Alle projekter kan i selve myndighedsfasen blive justeret og tilpasset. Hvis et projekt, der har fået lokal opbakning, bliver ændret væsentlig og skifter karakter, vil du blive spurgt igen. Det vil være en administrativ vurdering om projektet er ændret så meget, at det kræver en ny afstemning.

Vi opfordrer alle til at stemme. Jo flere der stemmer, jo bedre grundlag har kommunalbestyrelsen for at træffe en beslutning.

Thisted Kommune offentliggør udfaldet af de forskellige afstemninger, som vi er afsender af.

Alle kan se, hvor mange der er henholdsvis for og imod projektet, hvor mange der har ret til at stemme og hvor mange der reelt har stemt. Man kan selvfølgelig ikke se, hvem der har stemt hvad.

Alle oplysninger du giver til Thisted Kommune, bliver behandlet fortroligt.

Thisted Kommune videregiver ikke oplysninger, der efterfølgende kan anvendes til at identificere enkelte deltagere og deres svar.

Hvad du skal stemme, kan vi ikke hjælpe dig med. Men har du problemer med eller spørgsmål til hvordan du gør, skal du kontakte klima@thisted.dk hurtigst muligt, når du har modtaget besked om at afstemningen åbner.

Senest opdateret 19-02-2025
Hvor er projektet i processen

Status

Projektet omkring vindmøller og solceller ved Røjkær er i afstemningsfasen.

Projektet er ikke vedtaget eller godkendt.

Hvordan kan jeg deltage

5/2 2025: Borgermøde i Vestervig

Høring:

Projektet er en del af udpegningerne i kommuneplanen, som er i høring frem til 4. april. Ønsker du at indsende et høringssvar, kan du gøre det her.

Brug din energiforening

Meld dig gratis ind og deltag i generalforsamling i Energiforening Sydthy torsdag d. 27. februar kl. 19.

For dig der bor tæt på

Er du nabo - eller bor du i nærheden af kommende anlæg, er der flere ordninger, du bør være opmærksom på:

VE-bonus

Værditab

Salgsoption

Grøn Pulje

Du kan finde SydThy Vinds oprindelige ansøgning her

Plan

Kontakt
Kirkevej 9
7760 Hurup Thy