VE - Røjkær

SydThy Vind har sendt Thisted Kommune en ansøgning om at sætte vindmøller og solceller op i området mellem Gettrup, Vestervig, Hurup og Ydby.

Kort om projektet

Kortet viser en foreløbig afgrænsning og placering af projektet. Stjernemarkeringerne viser vindmøller mens de røde områder viser solcelleplaceringer.

Projektet er placeret i Sydthy mellem Gettrup, Vestervig, Hurup og Ydby. I sin nuværende form ønsker SydThy Vind at rejse 11 stk. 7,2 MW vindmøller på hver 180 m og op til 100 hektar sol. Projektet vil nedtage og erstatte 11-15 ældre vindmøller lokalt. Projektet er blandt de 3 projekter, der blev prioriteret af Kommunalbestyrelsen i september 2024.

Du kan læse mere om projektet, se de foreløbige visualiseringer af projektet og læse de seneste nyheder på projektets egen hjemmeside

SydThy Vind

Hvordan kan jeg deltage

Borgermøder mm.

Her kan du finde informationer om evt. kommende borgermøder, workshops eller lignende. Thisted Kommune opfordrer udvikler til at inddrage lokalsamfund, derfor formidler vi invitationer til lokalsamfundene direkte via E-boks.

9/12 2024: Borgermøde i Vestervig

5/2 2025: Borgermøde i Vestervig

Se mere på på projektets egen hjemmeside

Brug din energiforening

I Thisted Kommune finder du en række energiforeninger, som bredt set arbejder på at få lokalområdets interesser bragt i spil.

Find en energiforening nær dig

Du kan finde SydThy Vinds oprindelige ansøgning her

Grøn omstilling i Thisted Kommune

Thisted Kommune har spurgt borgerne, hvad der er vigtigt for dem, når der skal stilles solceller og vindmøller op lokalt. 

Generelt er borgerne i Thisted Kommune nysgerrige på hvordan anlæg er ejet, og om de har mulighed for lokalt medejerskab. De fokuserer på hvilken værdi, det kan skabe for dem lokalt, rent økonomisk men også andre værdier i forhold til natur, biodiversitet og rekreative faciliteter. Sidst men ikke mindst er det også vigtigt for thyboerne, at man værner om landskabet og forsøger at passe solceller og vindmøller bedst muligt ind.

Thisted Kommune opfordrer alle projekter til at arbejde videre i dialog med naboer, lokalsamfund, erhvervsliv og ikke mindst energiforeninger, som er et fælles talerør. På baggrund af den inddragelse kan projekterne tilpasses til lokale kontekster, ønsker og udfordringer. Thisted Kommune anbefaler at projekter kommer til afstemning lokalt, for at dokumentere lokalsamfundets holdning.

Afstemninger

I Thisted Kommune afholder vi digitale afstemninger, der tager temperaturen på lokalsamfundets opbakning til sol- og vindprojekter. Herunder kan du finde svar på de mest gængse spørgsmål om afstemningerne.

En afstemning om et projekt er den klareste lokaldemokratiske måde at få en objektiv tilkendegivelse af et lokalsamfundets holdning. Derfor bruger Thisted Kommune lokale anonyme afstemninger.

Kommunalbestyrelsen har fem tematikker som pejlemærker for den grønne omstilling. Det handler om

  1. Lokalt ejerskab
  2. Kompensation af naboer
  3. Skov, natur og rekreative faciliteter
  4. Landskab
  5. Lokal opbakning

Se den fulde ordlyd her

Kommunalbestyrelsen bruger derfor tematikkerne i en politisk helhedsvurdering, når de skal vurdere nye sol- og vindprojekter. Jo bredere opbakning blandt lokalsamfundet, jo mere modent anses projektet at være. Kommunalbestyrelsen bruger derfor afstemningen som indikator for den lokale opbakning.

Det er kommunalbestyrelsen der vurderer, hvornår der er lokal opbakning til et projekt. Derfor danner et afstemningsresultat, sammen med andre høringssvar, grundlaget til den afvejning for og imod et projekt, som går forud for en politisk afgørelse.

Man skal være 18 år og have folkeregisteradresse indenfor den udvalgte afstand af energiprojektet for at kunne stemme.

Thisted Kommune opererer med en afstand på 1,2 km omkring kanten af solcellerne. Radius omkring et vindmølleprojekt afhænger af vindmøllehøjden. Den er beregnet som møllehøjden * 8 * 3 og vil normalt ligge mellem 3,6 – 4,3 km.

Alle projekter skal i offentlig høring. Her har alle mulighed for at komme med deres kommentarer.

Nogle projekter ligger i nærheden af hinanden. Det betyder, at der kan være borgere, som er stemmeberettiget i flere projekter. Derfor kan du godt modtage flere invitationer til at stemme i din e-boks. Derfor skal du være opmærksom på, hvilket projekt du stemmer om.

Desuden har en række af energiforeninger i Thisted Kommune skrevet ind i deres vedtægter, at de sender projekter i deres geografi til afstemning blandt medlemmer. Er du medlem af en energiforening kan du derfor også modtage en invitation til deres afstemning.

Afstemningen er digital. Thisted Kommune inviterer dig via e-boks til at deltage i afstemningen.

Borgere der er fritaget for brug af e-boks, vil få et fysisk brev i postkassen, med et unikt link til den digitale afstemning. For at stemme skal du have adgang til internettet via en computer, tablet eller mobiltelefon.

Afstemningen er som udgangspunkt åben i 14 dage. Alle der har ret til at stemme bliver varslet en uge forinden.

Dit svar gælder kun til det konkrete projektforslag. Bliver projektet ikke gennemført, og kommer der et nyt projekt i lokalområdet – så vil du selvfølgelig blive spurgt på ny.

Alle projekter kan i selve myndighedsfasen blive justeret og tilpasset. Hvis et projekt, der har fået lokal opbakning, bliver ændret væsentlig og skifter karakter, vil du blive spurgt igen. Det vil være en administrativ vurdering om projektet er ændret så meget, at det kræver en ny afstemning.

Vi opfordrer alle til at stemme. Jo flere der stemmer, jo bedre grundlag har kommunalbestyrelsen for at træffe en beslutning.

Thisted Kommune offentliggør udfaldet af de forskellige afstemninger, som vi er afsender af.

Alle kan se, hvor mange der er henholdsvis for og imod projektet, hvor mange der har ret til at stemme og hvor mange der reelt har stemt. Man kan selvfølgelig ikke se, hvem der har stemt hvad.

Alle oplysninger du giver til Thisted Kommune, bliver behandlet fortroligt.

Thisted Kommune videregiver ikke oplysninger, der efterfølgende kan anvendes til at identificere enkelte deltagere og deres svar.

Hvad du skal stemme, kan vi ikke hjælpe dig med. Men har du problemer med eller spørgsmål til hvordan du gør, skal du kontakte klima@thisted.dk hurtigst muligt, når du har modtaget besked om at afstemningen åbner.

For dig der bor tæt på

Er du nabo - eller bor du i nærheden af kommende anlæg, er der flere ordninger, du bør være opmærksom på:

VE-bonus

Værditab

Salgsoption

Grøn Pulje

Hvor er projektet i processen

Status

Projektet omkring vindmøller og solceller ved Røjkær er i en tidlig dialogfase.

Projektet er ikke vedtaget eller godkendt.

 

Plan

Kontakt
Kirkevej 9
7760 Hurup Thy