VE - Visby

Energicenter Nord har sendt Thisted Kommune en ansøgning om at sætte solceller og vindmøller op ved Visby mellem Villerslevvej og Oddesundvej.

Projektet er til afstemning i en afstand på 3600 meter fra møllerne fra d. 27. februar og 14 dage frem.

Herunder kan du læse, hvad der stemmes om.
Du kan også downloade og gemme afstemningsgrundlaget som PDF.

Indholdet er baseret på oplysninger modtaget fra Energicenter Nord 13. februar 2025. 

Kort om projektet

Kortet viser afgrænsningen og placering af projektet. Afgrænsningen omkring projektet markerer, hvem der er stemmeberettiget.

Energicenter Nord har udarbejdet forslaget til opstilling af vindmøller og solceller i samarbejde med lokale lodsejere og ejere af 6 beboelser, som nedlægges af hensyn til gældende krav til afstand mellem vindmøller og beboelser.

Projektforslaget tager udgangspunkt i opstilling af 5 vindmøller med en rotordiameter på 136 m og en navhøjde på 82 m svarende til en totalhøjde på lige under 150 m til vingespids i topstilling, og møllerne opstilles på en ret linje med en ensartet indbyrdes afstand på 370 m. Alternativt kan der opstilles en tilsvarende mølletype med samme totalhøjde.

Det forventes, at hver vindmølle afmærkes af hensyn til lufttrafikken med faste røde lys med en lysstyrke på 10 candela.

Ved hver vindmølle etableres en kranplads med et areal på 3.000 m2, og der etableres adgangsveje til møllerne med en bredde på 5-6 m.

Vindmøllerne forventes at få en samlet kapacitet på 22,5 MW alt efter mølletypen, og det forventes, at møllerne kan producere 90.000 MWh om året, hvilket svarer til det årlige elforbrug i 22.500 husstande.

Transformere er indbygget i vindmøllerne, men i forbindelse med driften af møllerne skal der etableres en til to mindre bygninger til teknik- og servicefunktioner. Disse forventes at have et samlet areal på 30 m2 og en højde på 3 m.

Solcellearealet vil være på ca. 20 ha og placeres mellem møllerækken og Villerslevvej. Anlægget vil have en installeret effekt på ca. 22,5 MW. Solcellerne vil enten være sydvendte opsat på faste stativer eller opsat på trackere, som drejer fra øst om morgenen til vest om aftenen. Der kan desuden blive tale om at opstille panelerne på øst-vest vendte, faste stativer.

Solcelleanlægget vil få en maksimal højde på 3,5 m, og det forventes årligt at kunne producere 26.000 MWh, hvilket svarer til 6.500 husstandes årlige forbrug. Solcelleanlægget består af solcellepaneler, som er koblet samme i invertere, som igen er koblet til transformere. Disse forbindes med hovedtransformeren, som også håndterer de opkoblede vindmøller.

Foreløbige beregninger af støj og skyggekast samt visualiseringer af vindmøllerne fremgår af projektmateriale præsenteret på borgermødet i Bedsted Hallen den 10. juni 2024. Se Energicenter Nords hjemmeside for Visby Energipark

Grøn Pulje

Grøn Pulje for dette projekt udgør: 9.855.000 kr. ved opstilling af 22,5 MW vindmøller og 22,5 MW solceller.

Lokale frivillige aftaler

Hvad og hvilke rammer har udvikler i dialog med energiforeninger, borgergrupper, lodsejer og lignende i lokalsamfundet forhandlet på plads eller aftalt i relation til Thy-modellens 5 tematikker

Energicenter Nord vil udbyde 40 % af projektets vindmøller, svarende til 2 af de 5 møller, til salg i andele af 1.000 kWh. Andelene sælges for dokumenteret kostpris plus 4 %, hvilket på nuværende tidspunkt anslås til at være ca. 2.900 kroner pr. andel. Den præcise andelspris vil først kunne udregnes, når vi kender de præcise omkostninger ved opførelse af vindmøllerne og tilslutning af dem til elnettet. Det forventes, at der udbydes ca. 36.000 andele til salg til private personer, energifællesskaber (herunder Energiforening Sydthy) og virksomheder (herunder fjernvarmeværker) i Thisted Kommune til en anslået samlet værdi på ca. 100 mio. kroner.

Den resterende del forventes at blive ejet af Energicenter Nord, der er en familieejet virksomhed med hjemsted i Thisted Kommune, og dermed vil alle andele i VE-anlægget være ejet lokalt i Thisted Kommune. Energicenter Nord udvikler, etablerer og driver energianlæg i hele Danmark, og har 31 medarbejdere, hvoraf 26 er bosiddende i Thisted Kommune.

Energicenter Nord har indgået betingede aftaler om kompensation til ejerne af de 6 beboelsesejendomme, som forudsættes nedlagt, og aftaler med ejerne af de arealer, som berøres af energiparken.

Herudover tilbyder Energicenter Nord en frivillig værditabsordning til ejere af beboelsesejendomme inden for en afstand af som udgangspunkt 1.000 meter fra vindmøllerne. Der er 27 beboelsesejendomme inden for denne afstand, hvilket ligeledes omfatter alle beboelser indenfor en afstand af 500 meter fra solcellearealet.

Ved indgåelse af frivillig værditabsaftale tilbydes desuden salgsoption til ejere af beboelsesejendomme inden for en afstand af 6 x møllehøjden svarende til 900 meter fra vindmøllerne. Der er 19 beboelsesejendomme inden for denne afstand, hvilket ligeledes omfatter alle beboelser indenfor en afstand af 500 meter fra solcellearealet.

Projektet indbetaler årligt 100.000 kroner pr. mølle og 2.500 kroner pr. MW solcellekapacitet til en lokal fond, som kan understøtte aktiviteter og faciliteter i lokale klubber, foreninger og institutioner. For det aktuelle projekt med 5 vindmøller og 22,5 MW solceller svarer dette til 556.250 kroner. Det forventes, at Energiforening Sydthy står for oprettelse og drift af fonden.

Der etableres sammenhængende afskærmende beplantning omkring solcellearealerne, og i nærområdet til energiparken vil der herudover på baggrund af aftaler med lodsejerne, som indgår i projektet, blive taget arealer ud af landbrugsdrift med henblik på naturgenopretning og etablering af rekreative faciliteter i tilknytning hertil. Arealerne vil være på i alt ca. 5 ha svarende til godt 1 ha pr. 10 MW i energiparken.

Vindmøller og solcelleanlæg opstilles uden for kystnærhedszonen og uden for bevaringsværdige og større sammenhængende landskaber.

Opstillingen af vindmøllerne på en ret linje med ensartet indbyrdes afstand udgør et enkelt og letopfatteligt opstillingsprincip, så vindmøllerækken fremstår harmonisk i landskabet, og der vil være en afstand på minimum 600 meter til nærmeste bolig. De eksisterende levende hegn i projektområdet vil blive bevaret, men det forventes, at adgangsvejene til vindmøllerne kan krydse levende hegn. Adgangsveje vil blive placeret under hensyntagen til landbrugsdriften, og arealerne omkring vindmøllerne vil fortsat kunne dyrkes.

De eksisterende levende hegn og øvrig beplantning langs solcellearealernes afgrænsning bevares og suppleres med nye beplantningsbælter med hjemmehørende og for området naturligt forekommende arter af træer og buske. Hermed vil hele solcelleanlægget blive afskærmet af tætte, levende hegn, så landskabsoplevelsen påvirkes minimalt, og der vil blive sikret en afstand på minimum 150 meter til nærmeste bolig medmindre der aftales andet med ejeren.

Der har været afholdt møder med Energiforening Sydthy og informationsmøder i Bedsted Hallen 10. juni 2024 og 22. januar 2025 med deltagelse af henholdsvis ca. 140 og ca. 80 lokale borgere på baggrund invitationer udsendt til beboere og ejere af beboelsesejendomme inden for en radius af 3,6 km omkring vindmøllerne, herunder inden for en radius af 1,2 km omkring solcelleanlægget.

Der er indhentet hensigts- og støtteerklæringer fra følgende lokale foreninger, institutioner og virksomheder: Hurup Idrætsforening, Hurup Gymnastik- og Ungdomsforening (HGU), Hurup HK, FDF Hurup, Sydthy Golfklub, Sydthy Rideklub, Sydthy Friskole, J. & K. Kappel Entreprenørforretning, Helligsø Teglværk, Dantryk og Britta Maler.dk.

Når igangsætning af planlægningen for energiparken, herunder tidsplan og vilkår for anlægget, er nærmere fastlagt, vil Energicenter Nord arbejde på at undersøge muligheder og aktuelle, konkrete behov for eksempelvis at tilslutte et antal vindmøller og dele af solcelleanlægget med en direkte linje til Hurup med henblik på etablering af ptx-anlæg til produktion af brint til anvendelse i transportsektoren eller til procesenergi i industrivirksomheder samt udnyttelse af overskudsvarme i fjernvarmeforsyningen eller virksomheder.

Miljøvurdering og høringer

Projekterne er nu i en tidlig fase, hvor miljøvurderingsprocessen endnu ikke er igangsat. Først i forbindelse med en miljøvurdering vil der skulle laves en omfattende redegørelse af relevante miljøforhold såsom støj, skyggekast (for vindmøller), påvirkning af grundvandet, naturen og landskabet, også for at sikre, at projekterne lever op til relevant lovgivning.

Afstemningsresultat

Når afstemningen er afsluttet vil afstemningsresultat og stemmeprocent blive offentliggjort her.

Hvor mange kan stemme i projektet: 2115
Antal afgivne stemmer:
Stemme-%: 

Bag om afstemningen

I Thisted Kommune afholder vi digitale afstemninger, der tager temperaturen på lokalsamfundets opbakning til sol- og vindprojekter. Herunder kan du finde svar på de mest gængse spørgsmål om afstemningerne.

En afstemning om et projekt er den klareste lokaldemokratiske måde at få en objektiv tilkendegivelse af et lokalsamfundets holdning. Derfor bruger Thisted Kommune lokale anonyme afstemninger.

Kommunalbestyrelsen har fem tematikker som pejlemærker for den grønne omstilling. Det handler om

  1. Lokalt ejerskab
  2. Kompensation af naboer
  3. Skov, natur og rekreative faciliteter
  4. Landskab
  5. Lokal opbakning

Se den fulde ordlyd her

Kommunalbestyrelsen bruger derfor tematikkerne i en politisk helhedsvurdering, når de skal vurdere nye sol- og vindprojekter. Jo bredere opbakning blandt lokalsamfundet, jo mere modent anses projektet at være. Kommunalbestyrelsen bruger derfor afstemningen som indikator for den lokale opbakning.

Det er kommunalbestyrelsen der vurderer, hvornår der er lokal opbakning til et projekt. Derfor danner et afstemningsresultat, sammen med andre høringssvar, grundlaget til den afvejning for og imod et projekt, som går forud for en politisk afgørelse.

Man skal være 18 år og have folkeregisteradresse indenfor den udvalgte afstand af energiprojektet for at kunne stemme.

Thisted Kommune opererer med en afstand på 1,2 km omkring kanten af solcellerne. Radius omkring et vindmølleprojekt afhænger af vindmøllehøjden. Den er beregnet som møllehøjden * 8 * 3 og vil normalt ligge mellem 3,6 – 4,3 km.

Alle projekter skal i offentlig høring. Her har alle mulighed for at komme med deres kommentarer.

Nogle projekter ligger i nærheden af hinanden. Det betyder, at der kan være borgere, som er stemmeberettiget i flere projekter. Derfor kan du godt modtage flere invitationer til at stemme i din e-boks. Derfor skal du være opmærksom på, hvilket projekt du stemmer om.

Desuden har en række af energiforeninger i Thisted Kommune skrevet ind i deres vedtægter, at de sender projekter i deres geografi til afstemning blandt medlemmer. Er du medlem af en energiforening kan du derfor også modtage en invitation til deres afstemning.

Afstemningen er digital. Thisted Kommune inviterer dig via e-boks til at deltage i afstemningen.

Borgere der er fritaget for brug af e-boks, vil få et fysisk brev i postkassen, med et unikt link til den digitale afstemning. For at stemme skal du have adgang til internettet via en computer, tablet eller mobiltelefon.

Afstemningen er som udgangspunkt åben i 14 dage. Alle der har ret til at stemme bliver varslet en uge forinden.

Dit svar gælder kun til det konkrete projektforslag. Bliver projektet ikke gennemført, og kommer der et nyt projekt i lokalområdet – så vil du selvfølgelig blive spurgt på ny.

Alle projekter kan i selve myndighedsfasen blive justeret og tilpasset. Hvis et projekt, der har fået lokal opbakning, bliver ændret væsentlig og skifter karakter, vil du blive spurgt igen. Det vil være en administrativ vurdering om projektet er ændret så meget, at det kræver en ny afstemning.

Vi opfordrer alle til at stemme. Jo flere der stemmer, jo bedre grundlag har kommunalbestyrelsen for at træffe en beslutning.

Thisted Kommune offentliggør udfaldet af de forskellige afstemninger, som vi er afsender af.

Alle kan se, hvor mange der er henholdsvis for og imod projektet, hvor mange der har ret til at stemme og hvor mange der reelt har stemt. Man kan selvfølgelig ikke se, hvem der har stemt hvad.

Alle oplysninger du giver til Thisted Kommune, bliver behandlet fortroligt.

Thisted Kommune videregiver ikke oplysninger, der efterfølgende kan anvendes til at identificere enkelte deltagere og deres svar.

Hvad du skal stemme, kan vi ikke hjælpe dig med. Men har du problemer med eller spørgsmål til hvordan du gør, skal du kontakte klima@thisted.dk hurtigst muligt, når du har modtaget besked om at afstemningen åbner.

Senest opdateret 20-02-2025
Hvor er projektet i processen

Status

Projektet omkring vindmøller og solceller ved Visby er i afstemningsfasen.

Projektet er ikke vedtaget eller godkendt.

 

Hvordan kan jeg deltage

22/1 2025 Borgermøde

Se mere på på projektets egen hjemmeside

Brug din energiforening

Meld dig gratis ind og deltag i generalforsamling i Energiforening Sydthy torsdag d. 27. februar kl. 19.

For dig der bor tæt på

Er du nabo - eller bor du i nærheden af kommende anlæg, er der flere ordninger, du bør være opmærksom på:

VE-bonus

Værditab

Salgsoption

Grøn Pulje

Du kan finde Energicenter Nords oprindelige ansøgning her

Plan

Kontakt
Kirkevej 9
7760 Hurup Thy