NBO bygger på en forståelse af spædbarnet som kompetent og et socialt væsen og er udviklet af psykolog, ph.d. Kevin Nugent og kollegaer på Boston Medical School, Harvard University, Boston, USA.
Målet med NBO er at fremme en god tilknytning og relation mellem forældrene og spædbarnet. Dette støttes og styrkes, når sundhedsplejersken taler med forældrene om lige netop deres spædbarn samtidig med, at I sammen ser på spædbarnet.
Gennem NBO bliver forældrene og sundhedsplejersken i fællesskab klogere på spædbarnets adfærd, kropssprog og temperament, så de sammen kan finde gode måder at støtte barnets udvikling på. På den måde kan NBO være med til at støtte forældrene på et tidspunkt, hvor grundlaget for forældreskabet bliver etableret.
Sammen med forældrene kigger sundhedsplejersken på og hører til spædbarnets 6 bevidsthedsstadier; dyb søvn, let søvn/drømmesøvn, døsig, vågen & aktiv samt gråd.
- Dyb søvn er meget vigtigt for spædbarnet, så det kan vokse, hvile og udvikle sig. Den dybe søvn er vigtig for udløsning af væksthormoner og spædbørn er i denne søvn omkring 35-45% af deres søvn. Når barnet er i en dyb søvn, kan det som regel lukke lyde, lys og bevægelser ude og blive ved med at sove.
- Let søvn/drømmesøvn. Drømmesøvn er sat i forbindelse med at forarbejde og gemme på information og er knyttet til læring. Spædbørn er i denne søvn omkring 45-50% af deres søvn.
- Døsig. På vej til at falde i søvn eller på vej til at vågne? Ca 10% af spædbørns søvn består af døsig søvn. Her vil barnet gå over til enten let søvn eller vågen stadie. Vær opmærksom, vent og se hvad barnet gør.
- Vågen. I dette stadie er det vigtig at snakke og lege med barnets.
- Aktiv & vågen. Det kan være, at barnet har brug for en anden stilling, andet at se på, en pause, eller måske noget mad eller føler sig overvældet.
- Gråd. Når et spædbarn græder, er det vigtigt at holde inde med det, man gør og prøve at trøste barnet. Spædbørn græder sommetider højt og intenst.