VE - Gisselbæk

I/S Gisselbæk har sendt Thisted Kommune en ansøgning om at erstatte eksisterende vindmøller med nye møller.

Projektet er til afstemning i en afstand på 3600 meter fra møllerne fra d. 27. februar og 14 dage frem.

Herunder kan du læse, hvad der stemmes om.
Du kan også downloade og gemme afstemningsgrundlaget som PDF.

Indholdet er baseret på oplysninger modtaget fra I/S Gisselbæk 17. februar 2025.

Kort om projektet

Kortet viser afgrænsningen og placering af projektet. Afgrænsningen omkring projektet markerer, hvem der er stemmeberettiget.

VE-projekt Gisselbæk er et rent vindmølleprojekt, der består i at skifte de nuværende 3 møller fra 2002 ud med 3 nye på næsten
samme placering.

Hvorfor skifte 3 så relativt store møller ud?

Svaret ligger i udviklingen, der er sket gennem 23 år, hvor mølleproducenterne har udviklet møller i en størrelse, der gør det muligt at en enkelt ny mølle kan producere mere strøm end de 3 nuværende møller tilsammen. Faktisk er en 4-dobling af
produktionen mulig, da de 3 møller i dag producerer strøm svarende til forbruget i 3.200 husstande mod 13.000 med nye møller.

Hvilke ændringer medfører projektet?

De nye møller vil være 57 meter højere end de eksisterende. Fra 93 til 150 meter i totalhøjde En visualisering heraf er udarbejdet – se tematik D: ”Landskab og indpasning” videre i denne skrivelse.

Støjen fra de nye møller vil ikke overstige støjen i dag .

Skyggekast vil der, i modsætning til de nuværende møller, blive taget hånd om, således møllerne ganske enkelt stopper, hvis en husstand udsættes for mere end 10 timers skygge årligt.

Der vil lovgivningsmæssigt være krav om lys på møllerne. Er totalhøjden maksimalt 150 meter, som i dette tilfælde, vil lyset være et svagt lys, der kun kan ses fra landjorden i tåget vejr, da lyskeglen peger opad. Opstår der teknologi, hvormed lyset
kan slukkes eller minimeres, vil denne løsning implementeres.

Møllerne vil fremstå mere rolige i landskabet pga. færre omdrejninger pr. minut, fra 24 ved de ældre mod 10 ved de nye.

En nødvendighed for realisering af projektet er nedtagning af de 5-6 træ-højspændingsmaster nærmest møllerne, nedtagning af den bynære husstandsvindmølle på Damgsgaardvej 5 samt nedlæggelse af en bolig, projektet allerede ejer på Tinghøjvej 6.

Projektet vil bidrage med mulighed for medejerskab, 4,2 mio i grøn pulje og ca 300.000 kr. årligt til lokalområdet afhængig af strømprisen.

Grøn Pulje

Grøn Pulje for dette projekt udgør: 4.226.000 kr.

Lokale frivillige aftaler

Hvad og hvilke rammer har udvikler i dialog med energiforeninger, borgergrupper, lodsejer og lignende i lokalsamfundet forhandlet på plads eller aftalt i relation til Thy-modellens 5 tematikker

Ejerskabet af møllerne vil fordeles mellem nuværende mølleejere, lodsejere og husstande indenfor 4,5 km af projektet.

Borgere indenfor en radius af 2,5 km fra projektet kan erhverve op til 100 anparter pr. myndig person med adresse i husstanden. Fra 2,5-4,5 km kan der erhverves op til 50 anparter, således de borgere nærmest projektet forfordeles. Dog maksimalt 20
procent af samtlige anparter i vindmøllerne.

Ejerskabet vil ud fra denne fordeling sikre mere end 95 procent ejerskab indenfor Thisted Kommune.
(En enkelt nuværende ejer, svarende til 4-5 procent af den ny møllepark, er bosat udenfor Thisted Kommune.)

Ud over de lovmæssigt fastlagte kompensationer for støjregulering, skyggestop, VE-bonus og værditabserstatning, kompenseres de nærmest omkringliggende naboer gennem mulighed for at købe anparter i vindmøllerne, som beskrevet ovenfor.

Ydermere oprettes en lokal fond, der årligt tildeles 1,5 procent af bruttoindtjeningen svarende til ca. 300.000 kr. afhængig af strømprisen, til udvikling af lokalområdet. Projektet genererer pengene, men vil ikke administrere eller påvirke anvendelsen. En mulighed er, at fonden etableres i regi af Energiforeningen Midtthy. Derudover vil vi opfordrer lokalsamfundets borgere til at afholde et møde med ønsker og ideer til anvendelse; både drift og investering.

De mest påvirkede naboer er beboere på Damsgårdsvej, Åbrovej, Tinghøjvej, Kokholm Rende, Vestervigvej og Gisselbækvej. De inddrages undervejs i processen og gives særlige informationer i forbindelse med anlægsfasen.

Projektet har i denne tematik rådført sig med biologer og medarbejdere ved Thisted Kommune, der er kommet med følgende forslag som midler fra projektet vil bidrage med:

  • Vandløbet øst for møllerne ønskes yderligere forbedret med gydegrus, stenudlægning og træplantning for at forbedre fiskenes gydemuligheder.
  • Kommunen har udpeget området omkring Hørdum og Koldby som værende et fokusområde for plantning af bynært skov. Da lodsejerne ejer en del jord i området nord for Koldby, vil projektet her bidrage med et areal på 12.000 m2 til etablering af dette. Mulighederne er flere: almindelig skov, hundeskov eller rekreativ område.

Projektet er placeret i et såkaldt neutralområde uden restriktioner.

De 3 nye møller erstatter 3 gamle på næsten samme placering i en lige række. Projektet har udarbejdet en visualisering heraf, som ses på nedenstående link. Her kan man sammenligne landskabet nu og efter projektets eventuelle tilblivelse.
Visualisering i mødepræsentationen ”Fjordland” (s. 17 og 18).

5-6 af de nærmestliggende elmaster af træ og den bynære husstandsmølle på Damsgaardvej 5 nedtages.

Hvorledes kommunen ønsker denne tematik opfyldt har været præget af, at vi kører mens vi asfalterer, hvorfor retningslinjerne for opfyldelse både er tilkendegivelser indhentet af projektet, til nu en borgerafstemning via e-boks indenfor 3,6 km.

Projektet har fra maj 2024 til nu afholdt følgende møder:

  • 2 borgermøder for alle. (60 og 130 deltagere)
  • 1 møde for naboer indenfor 900 meter. (25 deltagere)
  • 4 møder med nuværende mølleejere.
  • 3 møder med Energiforeningen Midtthy.

På møderne havde deltagerne mulighed for at udfylde en blanket med kommentarer til projektet og ønske om køb af anparter. Dette har resulteret i opbakning til projektet fra 54 husstande. 3 husstande er imod projektet. Heraf vigtigt at tilføje at 11 ud af 14 husstande indenfor 900 meter bakker op om projektet. De resterende 3 har undladt at svare.

Der har løbende i processen været dialog med Energiforeningen Midtthy, der er velorienterede om projektet.

Der er en interressetilkendegivelse om indgåelse af PPA-aftale med Hørdumhallen og dialog med yderligere virksomheder desangående. En PPA-aftale er en aftale mellem en producent og køber, der forpligter sig til at levere/aftage grøn strøm fra hinanden.

Miljøvurdering og høringer

Projekterne er nu i en tidlig fase, hvor miljøvurderingsprocessen endnu ikke er igangsat. Først i forbindelse med en miljøvurdering vil der skulle laves en omfattende redegørelse af relevante miljøforhold såsom støj, skyggekast (for vindmøller), påvirkning af grundvandet, naturen og landskabet, også for at sikre, at projekterne lever op til relevant lovgivning.

Afstemningsresultat

Når afstemningen er afsluttet vil afstemningsresultat og stemmeprocent blive offentliggjort her.

Hvor mange kan stemme i projektet: 1356
Antal afgivne stemmer:
Stemme-%: 

Bag om afstemningen

I Thisted Kommune afholder vi digitale afstemninger, der tager temperaturen på lokalsamfundets opbakning til sol- og vindprojekter. Herunder kan du finde svar på de mest gængse spørgsmål om afstemningerne.

En afstemning om et projekt er den klareste lokaldemokratiske måde at få en objektiv tilkendegivelse af et lokalsamfundets holdning. Derfor bruger Thisted Kommune lokale anonyme afstemninger.

Kommunalbestyrelsen har fem tematikker som pejlemærker for den grønne omstilling. Det handler om

  1. Lokalt ejerskab
  2. Kompensation af naboer
  3. Skov, natur og rekreative faciliteter
  4. Landskab
  5. Lokal opbakning

Se den fulde ordlyd her

Kommunalbestyrelsen bruger derfor tematikkerne i en politisk helhedsvurdering, når de skal vurdere nye sol- og vindprojekter. Jo bredere opbakning blandt lokalsamfundet, jo mere modent anses projektet at være. Kommunalbestyrelsen bruger derfor afstemningen som indikator for den lokale opbakning.

Det er kommunalbestyrelsen der vurderer, hvornår der er lokal opbakning til et projekt. Derfor danner et afstemningsresultat, sammen med andre høringssvar, grundlaget til den afvejning for og imod et projekt, som går forud for en politisk afgørelse.

Man skal være 18 år og have folkeregisteradresse indenfor den udvalgte afstand af energiprojektet for at kunne stemme.

Thisted Kommune opererer med en afstand på 1,2 km omkring kanten af solcellerne. Radius omkring et vindmølleprojekt afhænger af vindmøllehøjden. Den er beregnet som møllehøjden * 8 * 3 og vil normalt ligge mellem 3,6 – 4,3 km.

Alle projekter skal i offentlig høring. Her har alle mulighed for at komme med deres kommentarer.

Nogle projekter ligger i nærheden af hinanden. Det betyder, at der kan være borgere, som er stemmeberettiget i flere projekter. Derfor kan du godt modtage flere invitationer til at stemme i din e-boks. Derfor skal du være opmærksom på, hvilket projekt du stemmer om.

Desuden har en række af energiforeninger i Thisted Kommune skrevet ind i deres vedtægter, at de sender projekter i deres geografi til afstemning blandt medlemmer. Er du medlem af en energiforening kan du derfor også modtage en invitation til deres afstemning.

Afstemningen er digital. Thisted Kommune inviterer dig via e-boks til at deltage i afstemningen.

Borgere der er fritaget for brug af e-boks, vil få et fysisk brev i postkassen, med et unikt link til den digitale afstemning. For at stemme skal du have adgang til internettet via en computer, tablet eller mobiltelefon.

Afstemningen er som udgangspunkt åben i 14 dage. Alle der har ret til at stemme bliver varslet en uge forinden.

Dit svar gælder kun til det konkrete projektforslag. Bliver projektet ikke gennemført, og kommer der et nyt projekt i lokalområdet – så vil du selvfølgelig blive spurgt på ny.

Alle projekter kan i selve myndighedsfasen blive justeret og tilpasset. Hvis et projekt, der har fået lokal opbakning, bliver ændret væsentlig og skifter karakter, vil du blive spurgt igen. Det vil være en administrativ vurdering om projektet er ændret så meget, at det kræver en ny afstemning.

Vi opfordrer alle til at stemme. Jo flere der stemmer, jo bedre grundlag har kommunalbestyrelsen for at træffe en beslutning.

Thisted Kommune offentliggør udfaldet af de forskellige afstemninger, som vi er afsender af.

Alle kan se, hvor mange der er henholdsvis for og imod projektet, hvor mange der har ret til at stemme og hvor mange der reelt har stemt. Man kan selvfølgelig ikke se, hvem der har stemt hvad.

Alle oplysninger du giver til Thisted Kommune, bliver behandlet fortroligt.

Thisted Kommune videregiver ikke oplysninger, der efterfølgende kan anvendes til at identificere enkelte deltagere og deres svar.

Hvad du skal stemme, kan vi ikke hjælpe dig med. Men har du problemer med eller spørgsmål til hvordan du gør, skal du kontakte klima@thisted.dk hurtigst muligt, når du har modtaget besked om at afstemningen åbner.

Senest opdateret 20-02-2025
Hvor er projektet i processen

Status

Projektet omkring vindmøller ved Gisselbæk er i afstemningsfasen.

Projektet er ikke vedtaget eller godkendt.

 

Hvordan kan jeg deltage

29/1 2025: Borgermøde i Hørdum Hallen 17-19

Se eller gense oplæg fra dagen

Fjordland

Thisted Kommune

Høring:

Projektet er en del af udpegningerne i kommuneplanen, som er i høring frem til 4. april. Ønsker du at indsende et høringssvar, kan du gøre det her.

Energiforeningen Midtthy 

Meld dig gratis ind og deltag i generalforsamling i Energiforening Midtthy tirsdag d. 11. marts kl. 19, Søsportscenter, Vildsund - Gl. Færgevej 24, 7700 Thisted

For dig der bor tæt på

Er du nabo - eller bor du i nærheden af kommende anlæg, er der flere ordninger, du bør være opmærksom på:

VE-bonus

Værditab

Salgsoption

Grøn Pulje

Du kan finde I/S Gisselbæks oprindelige ansøgning her

Plan

Kontakt
Kirkevej 9
7760 Hurup Thy