VE - Vibberstoft

3 lokale lodsejere har sendt Thisted Kommune en ansøgning om at sætte vindmøller op ved Vibberstoft.

Projektet er til afstemning i en afstand på 3600 meter fra vindmøllerne fra d. 27. februar og 14 dage frem.

Herunder kan du læse, hvad der stemmes om.
Du kan også downloade og gemme afstemningsgrundlaget som PDF.

Indholdet er baseret på oplysninger modtaget af Thy til Vind d. 18. februar 2025.

Kort om projektet

Kortet viser afgrænsningen af afstemningsradius for vindemøllerne Kortet viser afgrænsningen og placering af projektet. Afgrænsningen omkring projektet markerer, hvem der er stemmeberettiget.

Projektforslaget Thy Til Vind ved Vibberstoft består af fem 4,5 MW møller med en totalhøjde på 150 meter. Planen er at placere møllerne i to rækker omkring Vibberstoftvej – møllerne placeres ca. 0,5 km øst for Oddesundvej, 0,9 km nordøst for Villerslev og 1,5 km syd for Koldby. Møllerne vil have en samlet effekt på 22,5 MW og producere ca. 85.600 MWh årligt.

Projektansøgerne, tre lokale lodsejere, er blandt de nærmeste naboer til vindmøllerne, og der skal knyttes et bestemmende medejerskab til ansøgernes beboelser på Vibberstoftvej 8 og 13. Der skal nedlægges én beboelse for gennemførelse af projektforslaget. Der opstilles ikke solceller i forbindelse med projektforslaget.

Grænseværdier for støj og skyggekast vil være overholdt ved alle nabobeboelser, der ikke har bestemmende medejerskab.

Der planlægges for gennemførelse af naturtiltag ved Irup Bæk, hvor der er et oplagt potentiale for at understøtte og udvikle biodiversiteten samt give adgang til rekreative oplevelser. Projektansøgerne tilbyder herudover at bidrage til skovrejsning efter nærmere aftale med lokalområdet.

Vindmøllerne påtænkes nettilsluttet ved 60/10-transformerstationen i Bedsted, hvor afstanden i luftlinje er ca. 6 km.

Der tilbydes medejerskab til lokale borgere og virksomheder, så projektet bidrager til at fastholde bosætning og arbejdspladser i området. Der tilbydes overskudsdeling til gavn for aktiviteter i lokalsamfundet.

Yderligere materiale om projektforslaget kan findes her:

Projektets hjemmeside: Thy Til Vind

Projektansøgning med bilag: 16_Projektmateriale_Vibberstoft Thy til vind.pdf

Grøn Pulje

Grøn Pulje for dette projekt udgør: 7.042.500 kr

Lokale frivillige aftaler

Hvad og hvilke rammer har udvikler i dialog med energiforeninger, borgergrupper, lodsejer og lignende i lokalsamfundet forhandlet på plads eller aftalt i relation til Thy-modellens 5 tematikker

Projektansøgerne er nære naboer til projektområdet, og der skal knyttes et bestemmende medejerskab til beboelserne på Vibberstoftvej 8 og 13, dvs. en betydelig del af ejerskabet vil blive fastholdt helt lokalt.

Projektansøgerne er lokale virksomhedsejere, og projektet vil bidrage til fastholdelse af arbejdspladser omkring landbrugene på Vibberstoftvej 8, Vibberstoftvej 13, Tøttrupvej 8 m.fl.

30 % af projektet reserveres til øvrige lokale borgere og virksomheder, hvilket sikrer, at værdien af projektet kan blive bredt ud i lokalområdet.

  • Mulighed for køb af op til 100 anparter à 1000 kWh til kostpris pr. myndig person i alle husstande i Visby, Villerslev, Hassing, Koldby-Hørdum og Skyum sogne
  • Forslag om reservation af anparter til fremtidige tilflyttere
  • Aftaler om Power Purchase Agreement (PPA) eller anparter til lokale virksomheder

Projektet indbetaler løbende overskud til en lokal fond eller lignende, der giver lokale foreninger mulighed for at søge finansiering af sociale og kulturelle initiativer – både til drift og investering.

  • 1,5 % af projektets bruttoindtjening vil kunne ansøges til aktiviteter og drift efter foreningernes formål.
  • Der skal udarbejdes formelle rammer for fonden.

Projektansøgerne er selv de nærmeste naboer til vindmøllerne.

Der ligger ca. 20 beboelser inden for en afstand af 6 x 150 m = 900 m fra vindmøllerne.

Nabobeboelser uden medejerskab er omfattet af VE-lovens krav om VE-bonus, værditabserstatning og salgsoption, og de er beskyttet af afstandskrav samt grænseværdier for støj og skyggekast fra vindmøller.

Projektet tilbyder, at naboer med direkte påvirkning fra møllerne kan få udbetalt 25 % oven i beløbet af den værditabserstatning, som den uvildige myndighed takserer ved en værditabsvurdering.

Projektet tilbyder medejerskab i form af andele til kostpris til de nærmeste naboer samt beboere i de omkringliggende sogne, og der etableres en fond til lokale formål, jf. afsnit om lokalt ejerskab.

Det er et krav, at projektet skal medføre naturforbedring eller skovrejsning på 2,25 ha enten i eller udenfor projektområdet.

Projektansøgerne råder over ca. 1,88 + 2,22 = 4,1 ha i et område langs Irup Bæk, hvor biodiversiteten er mangfoldig (der foreligger data fra tidligere besigtigelser og forsøg med plejeindsats), men hvor naturen trænger til pleje. Projektet fremlægger derfor et forslag om at fremme naturkvaliteten af mose-, eng- og overdrevsarealer langs Irup Bæk, herunder at bidrage økonomisk til forbedring af naturtilstanden efter en plan, der skal afklares nærmere med Thisted Kommune. Projektansøgerne ser gerne, at området bliver tilgængeligt for andre naturinteresserede, evt. ved etablering af en læringshytte eller et shelter i området. 

Projektansøgerne tilbyder herudover at bidrage til skovrejsning på en placering, der ikke er afklaret endnu, da det skal give mening i forhold til lokale ønsker og skovrejsning i området som helhed.

Projektansøgerne vil gerne bakke op om lokale initiativer, der kan finansieres via indbetaling til Grøn Pulje.

Vindmøllerne placeres i kystnærhedszonen, dvs. i et såkaldt neutralområde med større restriktioner. 

Vindmøllerne placeres uden for landskabsudpegninger, og beskyttede diger, fortidsminder og landskabstræk bevares. Der er mere end 1 km til nærmeste kirke.

Vindmøllerne placeres højt, hvilket er en fordel produktionsmæssigt og evt. også ift. landskabsoplevelsen. Vindmøller af den ansøgte højde kan ikke afskærmes men vil blive oplevet i samspil med det omkringliggende landskab.

Vindmøllerne opstilles på rækker, der vil opfattes som en samlet gruppe og dermed et, i forhold til landskabet, let opfatteligt geometrisk mønster. Der er udarbejdet indledende simple visualiseringer, der blev præsenteret på offentligt møde d. 17/2-25.

Naturtiltag med afgræsning vil styrke det bevaringsværdige landskab ”Fjordvendt landbrugslandskab med smal forstrand og minde dale med natur- og græsningsarealer”, der strækker sig fra kysten og ind igennem ådalen langs Irup Bæk.

Projektansøgerne har holdt møder med omkringboende, lokale virksomheder og borgerforeninger.

  • På ansøgningstidspunktet har virksomhederne KK Metal, Kvejborg ApS, Langbjerggård I/S, Maximus Nordic Kingfisk, Hidrostald A/S, Thy Whisky/Gyrup Landbrug og Villerslev Metal skriftligt meddelt interesse for medejerskab eller PPA-aftale og anbefaler Thisted Kommune at arbejde videre med belysning af projektets muligheder og dermed bidrag til virksomhedernes grønne profil og fremtidsmuligheder i området.
  • På ansøgningstidspunktet har 12 husstande inden for 600-900 meter fra vindmøllerne skriftligt erklæret opbakning vil vindmøller på begge sider af Vibberstoftvej.
  • Ved offentligt møde 13/5-24 udfyldte 50 % af de 110 fremmødte et skema med interesse/opbakning til projektet, og flere har henvendt sig efterfølgende. Ingen har krydset ”nej tak” til projektforslaget.
  • Energiforening Midtthy og DN blev orienteret om projekts indhold og status.
  • Ved offentligt møde 17/2-25 med ca. 65 fremmødte blev projektets status og processen for den kommende afstemning gennemgået af ansøger samt Thisted Kommune, og Energiforening Midtthy orienterede om sit arbejde. Det blev bl.a. fremført, at virksomheders adgang til en grøn profil (ESG) har stor betydning for virksomhedens kreditværdighed og konkurrenceevne.

Mødedeltagerne blev opfordret til at dele deres mening om vindmølleprojektet skriftligt eller mundtligt med projektansøgerne. Efter mødet er der modtaget adskillige tilkendegivelser med rosende ord som ”flot arbejde, ”godt projekt”, og yderligere 15 har afkrydset interesse for køb af anparter. Der er ikke modtaget negative tilkendegivelser.

Projektansøgerne ønsker at bidrage til at sikre attraktive forhold for ejerskifter og bosætning i området. Det påtænkes derfor at etablere en ordning, hvor der reserveres anparter til fremtidige tilflyttere.

Projektansøgerne har via kontakten til virksomheder oplevet stor interesse for muligheden for medejerskab eller PPA-aftaler, der kan medvirke til at fastholde og udvikle virksomheder og arbejdspladser lokalt. Det er blevet fremhævet, at Thy-brandet (og dermed også Thy til Vind) opleves meget attraktivt til markedsføring.

Miljøvurdering og høringer

Projekterne er nu i en tidlig fase, hvor miljøvurderingsprocessen endnu ikke er igangsat. Først i forbindelse med en miljøvurdering vil der skulle laves en omfattende redegørelse af relevante miljøforhold såsom støj, skyggekast (for vindmøller), påvirkning af grundvandet, naturen og landskabet, også for at sikre, at projekterne lever op til relevant lovgivning.

Afstemningsresultat

Når afstemningen er afsluttet vil afstemningsresultat og stemmeprocent blive offentliggjort her.

Hvor mange kan stemme i projektet: 1.299
Antal afgivne stemmer: 
Stemme-%: 

Bag om afstemningen

I Thisted Kommune afholder vi digitale afstemninger, der tager temperaturen på lokalsamfundets opbakning til sol- og vindprojekter. Herunder kan du finde svar på de mest gængse spørgsmål om afstemningerne.

En afstemning om et projekt er den klareste lokaldemokratiske måde at få en objektiv tilkendegivelse af et lokalsamfundets holdning. Derfor bruger Thisted Kommune lokale anonyme afstemninger.

Kommunalbestyrelsen har fem tematikker som pejlemærker for den grønne omstilling. Det handler om

  1. Lokalt ejerskab
  2. Kompensation af naboer
  3. Skov, natur og rekreative faciliteter
  4. Landskab
  5. Lokal opbakning

Se den fulde ordlyd her

Kommunalbestyrelsen bruger derfor tematikkerne i en politisk helhedsvurdering, når de skal vurdere nye sol- og vindprojekter. Jo bredere opbakning blandt lokalsamfundet, jo mere modent anses projektet at være. Kommunalbestyrelsen bruger derfor afstemningen som indikator for den lokale opbakning.

Det er kommunalbestyrelsen der vurderer, hvornår der er lokal opbakning til et projekt. Derfor danner et afstemningsresultat, sammen med andre høringssvar, grundlaget til den afvejning for og imod et projekt, som går forud for en politisk afgørelse.

Man skal være 18 år og have folkeregisteradresse indenfor den udvalgte afstand af energiprojektet for at kunne stemme.

Thisted Kommune opererer med en afstand på 1,2 km omkring kanten af solcellerne. Radius omkring et vindmølleprojekt afhænger af vindmøllehøjden. Den er beregnet som møllehøjden * 8 * 3 og vil normalt ligge mellem 3,6 – 4,3 km.

Alle projekter skal i offentlig høring. Her har alle mulighed for at komme med deres kommentarer.

Nogle projekter ligger i nærheden af hinanden. Det betyder, at der kan være borgere, som er stemmeberettiget i flere projekter. Derfor kan du godt modtage flere invitationer til at stemme i din e-boks. Derfor skal du være opmærksom på, hvilket projekt du stemmer om.

Desuden har en række af energiforeninger i Thisted Kommune skrevet ind i deres vedtægter, at de sender projekter i deres geografi til afstemning blandt medlemmer. Er du medlem af en energiforening kan du derfor også modtage en invitation til deres afstemning.

Afstemningen er digital. Thisted Kommune inviterer dig via e-boks til at deltage i afstemningen.

Borgere der er fritaget for brug af e-boks, vil få et fysisk brev i postkassen, med et unikt link til den digitale afstemning. For at stemme skal du have adgang til internettet via en computer, tablet eller mobiltelefon.

Afstemningen er som udgangspunkt åben i 14 dage. Alle der har ret til at stemme bliver varslet en uge forinden.

Dit svar gælder kun til det konkrete projektforslag. Bliver projektet ikke gennemført, og kommer der et nyt projekt i lokalområdet – så vil du selvfølgelig blive spurgt på ny.

Alle projekter kan i selve myndighedsfasen blive justeret og tilpasset. Hvis et projekt, der har fået lokal opbakning, bliver ændret væsentlig og skifter karakter, vil du blive spurgt igen. Det vil være en administrativ vurdering om projektet er ændret så meget, at det kræver en ny afstemning.

Vi opfordrer alle til at stemme. Jo flere der stemmer, jo bedre grundlag har kommunalbestyrelsen for at træffe en beslutning.

Thisted Kommune offentliggør udfaldet af de forskellige afstemninger, som vi er afsender af.

Alle kan se, hvor mange der er henholdsvis for og imod projektet, hvor mange der har ret til at stemme og hvor mange der reelt har stemt. Man kan selvfølgelig ikke se, hvem der har stemt hvad.

Alle oplysninger du giver til Thisted Kommune, bliver behandlet fortroligt.

Thisted Kommune videregiver ikke oplysninger, der efterfølgende kan anvendes til at identificere enkelte deltagere og deres svar.

Hvad du skal stemme, kan vi ikke hjælpe dig med. Men har du problemer med eller spørgsmål til hvordan du gør, skal du kontakte klima@thisted.dk hurtigst muligt, når du har modtaget besked om at afstemningen åbner.

Senest opdateret 19-02-2025
Hvor er projektet i processen

Status

Projektet omkring vindmøller ved Vibberstoft er i afstemningsfasen.

Projektet er ikke vedtaget eller godkendt.

 

Hvordan kan jeg deltage

17/2 2025 Borgermøde

Energiforeningen Sydthy

Meld dig gratis ind og deltag i generalforsamling i Energiforening Sydthy torsdag d. 27. februar kl. 19

Energiforeningen Midtthy 

Meld dig gratis ind og deltag i generalforsamling i Energiforening Midtthy tirsdag d. 11. marts kl. 19, Søsportscenter, Vildsund - Gl. Færgevej 24, 7700 Thisted

For dig der bor tæt på

Er du nabo - eller bor du i nærheden af kommende anlæg, er der flere ordninger, du bør være opmærksom på:

VE-bonus

Værditab

Salgsoption

Grøn Pulje

Du kan finde den oprindelige ansøgning her

Plan

Kontakt
Kirkevej 9
7760 Hurup Thy