Målsætning, kvalitetsstandart og tilsyn
Aspevejs målsætning
Det gode liv på Aspevej
Kerneord på Aspevej er velvære, livskvalitet, anerkendelse og fællesskab/netværk
Udgangspunktet for det pædagogiske arbejde på Aspevej er "det gode liv". Med det gode liv forstår vi et liv med størst mulig livskvalitet, som samtidig inkluderer selvbestemmelse og medbestemmelse. Med udgangspunkt i den enkelte beboers ressourcer vil vi tilstræbe at skabe en dagligdag med udfordringer, indhold og mening. Vi anvender KRAP som metode, som står for kognitiv, ressource fokuseret og anerkendende praksis.
For at det gode liv kan blive mærkbart i hverdagen, fokuserer vi på følgende
Velvære i hverdagen forsøger vi at skabe ud fra sammenhæng mellem det sociale- og det sundhedsfaglige.
Det gør vi blandt andet ud fra 12 sygeplejefaglige mål, hvor vi kommer omkring helheden hos den enkelte beboers sundhed - som er med til at synliggøre hvordan vi i hverdagen kan forebygge sygdom, og fremme sundheden.
Vi støtter vores beboere, hvis de ønsker vægttab og vi er gode til at tale om alt det der fylder i hverdagen - både det gode og det svære. Vi yder generelt støtte til alle slags sundhedsfaglige ydelser.
Socialt velvære vægtes ligeledes højt, og hver beboer har én ugentlig hjemmedag hvor 1:1 tid med personalet, er med til at skabe roen omkring den enkelte. Her er der plads til at lave praktiske ting såsom indkøb, oprydning – eller blot en god gåtur langs fjorden hvor der skabes plads til samtaler.
- Vi værdsætter livskvalitet
Livskvalitet er individuelt for den enkelte - også på Aspevej. Nogle har et stort behov for forudsigelighed og struktur, mens andre trives i det spontane. Personalet er nysgerrige og undersøgende på, hvad den enkeltes ønsker, behov og lyster er, som fører til livskvalitet. Vi motiverer til nytænkning og at se tingene i nye perspektiver. Vi har respekt og forståelse for den enkeltes værdier, og skaber plads til forskellighed. Alle beboere er inddraget i alle tiltag omkring eget liv, støttebehov og udvikling. Vi sætter tid af til samtaler og omsorg, for at skabe rum til at beboerne oplever roen og trygheden til at mærke efter hvad der er vigtigt – og skaber glæde for dem.
- Vi har en anerkendende tilgang.
Anerkendelse er en vigtig del af hverdagen på Aspevej. Igennem en anerkendende tilgang møder vi beboeren med respekt og forståelse for den enkeltes meninger, ønsker og behov. Ved at blive mødt anerkendende, styrkes ens selvbillede og selvværd og det gør at man får følelsen af at være god nok, sådan som man er.
Vi møder beboeren der hvor han/hun er og med de ressourcer han/hun har.
- Vi vægter fællesskab/netværk
Relations arbejde er en vigtig brik i vores daglige arbejde, både beboer og personale iblandt, samt beboerne i mellem. Dette sker blandt andet gennem forudsigelighed og struktur, hvor vi i fælleshuset har en tavle som visuelt viser fordeling af opgaver og opslag med aktiviteter. Det giver synlighed for beboerne i forhold til hvem der møder på arbejde, og hvem de skal have hjemmedag sammen med.
I fælleshuset har hver enkelt beboer en fast plads rundt om spisebordet, som er “ens egen”. Det giver tryghed i fællesskabet.
Personalet støtter ved større forsamlinger, og er med til at sætte rammer, som kan medvirke til at beboerne lettere kan være i aktiviteterne. Tydelige roller er med til at sætte værdien i fællesskabet.
Personalet støtter ligeledes beboerne til fællesskaber udenfor Aspevej. Det er blandt andet hjælp til at søge ledsager/besøgsven, forhold til kærester, venner, familie, pårørende, interesserer og arbejde.
Personalet støtter desuden beboerne til at huske aftaler, støtte til samtaler, og være undersøgende i forhold til hvad beboerne drømmer om. Det kan fx være højskole, biografture, musikfestival, rejser mm.
Med udgangspunkt i disse værdier og vores positive forventninger til hinanden og livet, vil vi være medskaber til det gode liv for beboerne på Aspevej.
Kvalitetsstandarder
Du kan læse mere om Thisted Kommunes kvalitetsstandarder her.
Tilsynsrapporter
Alle sociale tilbud er underlagt tilsyn fra Socialtilsynet. Vi er underlagt Socialtilsyn Nord, som har placering i Hjørring Kommune.
Her kan du finde og læse Socialtilsyn Nords tilsynsrapporter om Aspevej: Bofællesskabet Aspevejs side på tilbudsportalen..
Ligeledes er Aspevej underlagt medicintilsyn fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Der er udarbejdet instruks medicinhåndtering for Bofællesskabet Aspevej.